LA REFORMA DE L'ALT TRIBUNAL
El Constitucional aborda la seva renovació en plena ofensiva sobiranista
El primer pas l'han de fer les comunitats i només Navarra ho ha complert
El PP ha de buscar l'acord amb el PSOE al Senat per a la designació
Els mandats dels magistrats del Tribunal Constitucional (TC) corren inexorables, al ritme marcat per la Constitució. El del president de l’alt tribunal, Francisco Pérez de los Cobos; la vicepresidenta, Adela Asua, i dos magistrats més que han mort al llarg d’aquests anys (tot i que a un el va reemplaçar Ricardo Enríquez) vencen avui, mentre que el Parlament català en cada ple fa un pas més cap al referèndum, anunciat per al setembre del 2017.
Si tot va com preveuen al TC, la renovació de tres membres i el nomenament del quart –la vacant deixada per la mort de Luis Ortega mai es va cobrir– es produirà entre Setmana Santa i l’estiu, i per això un terç de l’alt tribunal canviarà amb l’objectiu de resoldre els incidents d’execució de sentència pendents i els que previsiblement seguirà presentant el Govern de Mariano Rajoy davant cada iniciativa independentista.
Fonts de l’Executiu sostenen que una cosa és oferir diàleg i una altra de diferent deixar d’actuar davant els incompliments de la Constitució, i veuen poques alternatives a portar a l’alt tribunal cada resolució catalana, malgrat la crida al diàleg polític que va fer recentment el mateix Pérez de los Cobos, per evitar que el TC es converteixi en l’últim àrbitre del problema.
Aquesta renovació és la que correspon al Senat, que ha d’elegir quatre magistrats a proposta dels parlaments autonòmics. La Cambra alta ja s’ha vist obligada a ampliar el termini, del 19 de desembre al 13 de gener, i ho farà tan bon punt sigui necessari, perquè únicament Navarra ha proposat candidat.
Catalunya, amb la majoria de JxSí i la CUP, va decidir no presentar-hi ningú. «Seria del gènere absurd votar candidats a un tribunal que impugnem en la seva totalitat», va justificar la diputada cupaire Anna Gabriel.
Una opció que no impedirà la renovació, tot i que resulta comprensible en un context en què l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega seran jutjats al febrer per desobediència i prevaricació, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, està imputada en un altre procediment per permetre la votació que obria la via de la unilateralitat.
Al Senat el PP té una àmplia majoria, però no arriba als tres cinquens necessaris amb l’únic suport de Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries, cosa que l’obliga a buscar l’acord amb el PSOE.
UNA DONA
Notícies relacionadesAmb la marxa d’Asua només hi haurà una dona a l’alt tribunal: Encarnación Roca, que va comptar al seu dia amb el suport de CiU i que, no obstant, ha votat amb la majoria en les resolucions contra el procés secessionista no unànimes. Ella forma part del grup de magistrats dels quals sortirà el futur president del tribunal per la norma no escrita que s’elegeixi entre els que afronten els seus tres últims anys de mandat.
Tant l’Associació de Dones Jutges com el Col·legi d’Advocats de Madrid han demanat que s’aprofiti aquesta renovació per solucionar-ho. El TC sols ha tingut cinc magistrades.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi