Rajoy adverteix a les comunitats que hi ha pocs diners
El president avisa que la recaptació està encara 20.000 milions per sota del 2007
Andalusia aposta per imposar l'harmonització fiscal i acabar amb la competència entre les autonomies
El president del Govern, Mariano Rajoy, ha fet un discurs dur davant els dirigents autonòmics en la sisena conferència de presidents que s'està celebrant a Madrid i a la qual no han assistit ni Carles Puigdemont (Catalunya) ni Iñigo Urkullu (Euskadi). Just en el moment en què s'obrirà la negociació del nou model de finançament, el cap de l'Executiu ha advertit que, malgrat que el PIB espanyol tornarà aquest primer semestre als nivells anteriors de la crisi, la recaptació està 20.000 milions per sota del 2007, quan va començar la recessió.
Segons fonts de la Moncloa, Rajoy ha indicat que a la primera meitat del 2017 es pot arribar a recuperar tot el PIB destruït per la crisi (aproximadament el 10%) i ha confiat que es crearan 400.000 llocs de treball.
Les reformes tributàries posades en marxa pel Govern del PP en els últims anys van minvar la recaptació d'impostos. Segons l'últim informe anual de recaptació publicat l'agost passat per l'Agència Tributària, les rebaixes fiscals van minvar en 7.846 milions els ingressos de l'Estat el 2015.
PRESERVAR L'ESTAT DEL BENESTAR
Rajoy ha subratllat que el principal objectiu per a aquest any és intentar recuperar els ingressos de les arques públiques, així com mantenir la via de consolidació fiscal i la creació d'ocupació. Segons fonts de la Moncloa, el líder de l'Executiu ha dit que “el gran repte és preservar l'Estat del benestar i, si és possible, millorar-lo”.
En el pla internacional, Rajoy ha destacat els desafiaments que suposen el ‘brexit’, l'impacte en la inflació de la pujada del petroli, les tendències proteccionistes i la possible pujada dels tipus d'interès. I quant a l'auge del populisme a tot el món ha apostat per combatre aquestes noves forces amb acords en matèries com l'educació, la sanitat, la immigració, la lluita contra el terrorisme i els serveis socials.
COMPETÈNCIA AMB ELS IMPOSTOS
Després del discurs de Rajoy han pres la paraula els presidents autonòmics. En aquesta primera sessió de treball abans del dinar, el principal assumpte que ha generat controvèrsia és la petició d'harmonització fiscal que defensen algunes comunitats, com Andalusia i Extremadura. La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, considera injust que les regions més ben finançades puguin abordar polítiques de reducció fiscal i altres que no tenen finançament suficient no puguin fer-ho. A judici de l'Executiu andalús, aquesta situació genera “una competència deslleial entre uns territoris i altres”. Díaz ha defensat que el nou model de finançament autonòmic posi “un talp màxim i un límit mínim” en els impostos cedits a les autonomies, com el de patrimoni i el de successions i donacions.
Davant aquest posicionament, la Comunitat de Madrid, que s'aprofita d'aquesta llibertat que tenen ara les autonomies, aposta per continuar amb el mateix sistema i ha afegit que el model madrileny és el que “millor funciona a tot Espanya”.
L'absència de Puigdemont en la cita ha impedit escoltar l'opinió de Catalunya en aquest tema. En tot cas se sap que la Generalitat està en contra de la pràctica del també anomenat ‘dumping fiscal’, és a dir, la competència deslleial amb els impostos. Al desembre, el Govern català va denunciar que la Comunitat de Madrid “genera tensió fiscal” i “deslocalitzacions”.
“Han errat i han fallat els que no han estat. L'educació és una demanda general dels ciutadans, la sanitat, els serveis públics en general, el finançament. I aquí s'ha vingut a exercir el diàleg”, ha advertit la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre l'absència de Puigdemont.
En tot cas, Santamaría ha celebrat que la portaveu del Govern català, Neus Munté, hagi dit aquest dimarts que malgrat no haver participat en la conferència autonòmica Catalunya no “es desentendrà” dels treballs que es realitzin sobre aquest assumpte en els pròxims mesos.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament