CONFERÈNCIA A BRUSSEL·LES
Puigdemont demana ajuda a la UE per aconseguir el referèndum
El Govern català omple d'afins una sala del Parlament Europeu davant la indiferència de les autoritats comunitàries
El president de la Generalitat situa el procés sobiranista als antípodes dels populismes europeus
El que hi ha en joc, segons el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no és la independència sinó la democràcia en si mateixa, i per això ha demanat a la Unió Europea (UE) que no miri cap a una altra banda i s'impliqui en el referèndum que el Govern català pretén celebrar al setembre. "És un problema europeu i Europa no pot mirar cap a una altra banda. Europa ha de ser part de la solució", ha reivindicat durant una conferència organitzada pels tres eurodiputats del PDECAT i ERC a la seu del Parlament Europeu.
En una de les sales més grans de l'Eurocambra, amb capacitat per a 350 persones, i davant d'un aforament complet --molts han hagut de seguir la intervenció drets--, Puigdemont ha explicat els seus plans secundat pel vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. En català, en francès i també breument en anglès, el president ha traslladat que té la intenció de celebrar un "referèndum vinculant" per decidir si el poble català es vol convertir en un estat independent, cosa que, segons ha subratllat, sigui acordat o no, "es portarà a terme tant sí com no".
"Estem disposats a discutir-ho tot: la petició, la data, els requisits d'elegibilitat, el percentatge necessari... La nostra oferta de diàleg sempre és vàlida", va dir. Tot i així, va assenyalar que "el Govern espanyol, obstinadament, manté la seva postura i rebutja negociar". Puigdemont va parlar davant una audiència afí, amb una nombrosa presència de visitants catalans, incloent-hi un grup procedent de Calafell. "Com vaig prometre al Parlament, Catalunya celebrarà un referèndum d'independència el setembre del 2017 com a molt tard", ha dit recordant que la petició no és nova i que el Parlament espanyol ni es va dignar a estudiar-la l'abril del 2014.
Puigdemont també ha marcat distàncies amb els moviments populistes que amenacen l'estabilitat del projecte europeu, ha explicat que té la intenció de crear un nou Estat dins de la UE i ha recordat als presents que la seva demanda de referèndum respon als principis fonamentals de la democràcia i els valors europeus.
LLISTA D'ASSISTENTS
Rebut i acomiadat amb aplaudiments, ha estat recolzat per bona part dels representants catalans. A més dels tres organitzadors --Ramon Tremosa, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras-- han anat a l'acte Ernest Urtasun (ICV) i Francesc Gambús (exmembre d'Unió i ara independent), així com altres eurodiputats i exeurodiputats de la delegació espanyola com Izaskun Bilbao (PNB), Josu Juaristi (EH Bildu), Xabier Benito (Podem), Lidia Senra (Alternativa Galega d'Esquerda), Ana Miranda (BNG) o Jordi Sebastià (Compromís). No hi ha anat, en canvi, cap representant ni del PP ni del PSOE ni de Ciutadans, però sí que ho han fet alguns membres de les seves famílies polítiques.
Aquest és el cas de la socialista portuguesa Ana Gomes per "obtenir informació" i conèixer de primera mà els plans. "Estem davant d'un repte que no es pot amagar sota l'alfombra. S'ha d'afrontar i trobar els camins democràtics per resoldre'l. No es pot ignorar que el problema existeix. La posició d'Europa hauria de ser la d'escoltar totes les parts", opina.
Notícies relacionadesEncara que el líder dels populars espanyols, Esteban González Pons, havia demanat als membres del PPE que no hi anessin, sí que ho ha fet un dels exvicepresidents del Parlament Europeu durant l'anterior legislatura, el romanès Laszlo Tokes, però cap alta autoritat europea. També diversos liberals --la romanesa Renata Wever, el portuguès Marinho e Pinto, l'eslovè Ivo Vagjl o els croats Ivan Jakovcic i Jozo Rados-- així com nombrosos representants dels Verds/ALE --el nacionalista escocès Alyn Smith, la letona Tatiana Zdanoka, la sueca Bodile Valero o la danesa Margaret Auken-- i altres afins com els nacionalistes flamencs Mark Demesmaeker i la recent candidata a la presidència del Parlament Europeu pel grup ECR, Helga Stevens. "Hem de ser capaços d'obrir un diàleg. Si un intenta tancar el diàleg un dia li explotarà a la cara", ha advertit mostrant les seves simpaties amb la consulta. Un altre dels assistents ha sigut el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans.
En total, segons els organitzadors, han assistit a l'acte 40 eurodiputats confirmats i mig centenar de representants de governs i ambaixades.
Referèndum a Catalunya Carles Puigdemont Raül Romeva Oriol Junqueras Catalunya Generalitat Unió Europea Independència de Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació