INVESTIGACIÓ JUDICIAL PER SUPOSAT PAGAMENT DE COMISSIONS
La Guàrdia Civil torna a apuntar a la presumpta trama de finançament il·legal de CDC
Investiga el pagament de comissions per les obres de les Glòries, el Mirador de les Aigües, l'ampliació del port de Barcelona i l'estació de Sabadell, entre altres
Deté per segona vegada l'extresorer de CDC Andreu Viloca i també el president del port, Sixte Cambra, els convergents Antoni Vives i Francesc Sànchez
La Guàrdia Civil ha desplegat aquest dijous des de primera hora del matí una altra operació contra el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb 18 detinguts. Més de 150 agents han portat a terme una vintena d'escorcolls en domicilis, despatxos i empreses públiques per seguir el rastre de suposats pagaments de comissions per l'adjudicació de contractes manipulats d'obra pública.
Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, s'està investigant diversos delictes, com prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de fons, falsedat documental i blanqueig de capitals. Entre els detinguts hi ha Andreu Viloca, extresorer de CDC, que ja havia sigut detingut en una fase anterior de la investigació, i Xavier Tauler, exconseller delegat de Copisa. Amic de la infància de Jordi Pujol júnior, també es va veure esquitxat per la trama del 3% en l'operació Petrum l'octubre del 2015.
"Andreu Viloca és qui controlava de forma sistemàtica els pagaments que serien, si es confirmen, suborns amb l'aparença de donacions, a través de les seves fundacions vinculades: CatDem i Fòrum Barcelona”, sosté la fiscalia. Una vegada més l'apunta com l'eix del tema del 3%. "Durant el desenvolupament de la investigació ha quedat acreditat que Andreu Viloca, sent administrador i tresorer de l'aleshores “CDC” (abans “CiU”) i de la “Fundació CatDem”, portava un control exhaustiu de totes les licitacions i adjudicacions d'obra pública i de concursos oferts per diferents Administracions sota l'esfera de poder de “CDC”. Es va constatar com aquestes empreses efectuaven l'oportuna donació a “CatDem”, tant en proximitat a la publicació de les licitacions com immediatament posteriors a l'adjudicació
Entre els projectes urbanístics sota sospita hi ha la reforma de la plaça de les Glòries, obres al port de Barcelona com l'ampliació del dic Est o el nou carril bici del barri del Carmel. També s'estan investigant obres a l'estació de Sabadell, la prolongació de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat en aquesta localitat, el Mirador de les Aigües a la carretera d'Horta-Cerdanyola, la reurbanització dels carrers de Lucà i Mare de Déu del Carme i de l'avinguda del Paral·lel a Barcelona, les obres a l'Institut de Lluís de Peguera a Manresa, així com el manteniment d'edificis escolars a la capital catalana.
A més de Viloca, han sigut detinguts el president del port de Barcelona, Sixte Cambra; els exdirigents de CDC Antoni Vives, extinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de Barcelona durant el mandat de l'alcalde Xavier Trias (CiU), i Francesc Sànchez, assessor jurídic i de comunicació de CDC. També l'actual director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, i el director general i el responsable d'infraestructures de BIMSA, Ángel Sánchez i Ernest Santolaria, respectivament. Tots ells han sigut arrestats per possible implicació en aquesta trama que --presumptament-- canalitzava els diners de les 'comissions' d'empreses constructores a través de donacions a les fundacions vinculades a CDC CatDem (antiga Trias Fargas) i Fòrum Barcelona, i fins a les arques de Convergència.
La majoria dels detinguts van quedar en llibertat després del registre dels seus domicilis o oficines. Sis d'ells, no obstant, dormiran al calabós. Es tracta de Vives, de Viloca, de Tauler, de Sànchez, de Josep Antoni Rossell (exdirector d'Infraestructures.cat) i de Josep Manel Bassols (delegat d'Oproler Catalunya), informa Esther Celma. El Tribunal de Comptes en el seu informe de fiscalització del 2008 de la comptabilitat de CDC assegurava que el partit no havia pogut acreditar la procedència d'1,8 milions d'euros provinents de les dues fundacions.
LA TRAMA DEL 3%
El Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona) dirigeix unes indagacions impulsades pels fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda. Es tracta d'un nou capítol de la investigació del cas del 3%. S'hi s'han practicat 15 detencions, la majoria de responsables a càrrec de tres empreses d'infraestructures de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat quan estaven governades per CiU.
En concret, els registres s'estan practicant a les empreses Infraestructures.cat, la principal responsable de la contractació d'obra pública de la Generalitat, el Consorci d'Ensenyament, l'Autoritat Portuària de Barcelona i Bimsa (Barcelona d'Infraestructures Municipals SA). El projecte per construir el túnel per soterrar la Gran Via a la plaça de les Glòries de Barcelona es va adjudicar durant l'etapa de govern de Xavier Trias (CiU), quan l'exregidor Antoni Vives era el responsable de BIMSA. Aquestes obres van ser adjudicades a una unió temporal d'empreses integrada per les empreses Romero Gamero, Benito Arnó e Hijos, Copisa i Comsa.
Precisament, en l'operació també s'estan escorcollant les dependències de la constructora Comsa, a qui el port de Barcelona també ha encarregat diverses obres d'ampliació d'aquesta infraestructura portuària, com el moll sud, amb un pressupost de 4,2 milions d'euros.
DESVIAMENT DE DINERS
El jutge indaga si les empreses públiques adjudicaven obres a constructores o a l'UTE que, a canvi, pagaven comissions del 3 % a les fundacions Fòrum o CatDem, vinculades a CDC (avui PDECat), partit al qual s'acabava desviant els diners.
A més de Sixte Cambra i dels dos excàrrecs de CDC --Vives i Sánchez-- en l'operació han sigut detinguts mentre durava l'entrada i escorcoll José M., responsable de Comsa-Emte, José M.Z. i Pedro L., de la constructora Oproler.
Notícies relacionadesLes entrades i escorcolls policials s'han estès a les localitats a vivendes particulars i empreses de Sant Boi, l'Hospitalet de Llobregat; Majadahonda (Madrid), el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, Girona, Berga, Madrid i Barcelona.
L'operació d'avui és una nova fase de la investigació en què la Guàrdia Civil va registrar, el novembre del 2015, la seu de CDC i va detenir el tresorer del partit Andreu Viloca, el director d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, i diversos empresaris, entre ells el conseller delegat de Copisa, per sospites de pagaments de comissions del 3% a la formació nacionalista.
PDECat Guàrdia Civil Cas 3% Convergència Corrupció Andreu Viloca Antoni Vives Francesc Sànchez Sixte Cambra
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia