Les bases del sobiranisme es proven per a la "mobilització permanent"

Les entitats esperen reunir desenes de milers de persones a l'avinguda de Lluís Companys

Puigdemont acompanyarà Mas, Ortega i Rigau fins a la porta del Palau de Justícia

  / EFE / ALEJANDRO GARCIA

 
 

/

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Artur Mas, el que va ser president de la Generalitat entre desembre del 2010 i gener del 2016, serà jutjat aquest dilluns per delictes de desobediència greu i de prevaricació pel 9-N. Mai abans un expresident s'havia vist en una situació similar i la comparació amb l'antecedent més semblant, el president Lluís Companys, sembla exagerada per mil motius. Arriba el judici a Mas (i a Joana Ortega i Irene Rigau) pel 9-N just al cap d'una setmana que els independentistes hagin desbrossat, amb l'acord sobre els pressupostos, el camí al referèndum. La vista a Mas obre, doncs, l'esprint cap al referèndum o, com va assenyalar Carles Puigdemont, sanciona l'inici del compte enrere. I així ha sigut entès per les sempre mobilitzades bases del secessionisme. Davant del Palau de Justícia, a l'avinguda, precisament, de Lluís Companys s'esperen desenes de milers de persones que acompanyaran els tres encausats.

Les entitats sobiranistes, l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han fet un esforç perquè la 

El judici marca  l'esprint cap al referèndum o, com assenyala, el president, l'inici del compte enrere

concentració resulti de primer nivell, just per sota, en assistència i repercussió, dels macroactes de la Diada. Els inscrits oficialment via les mateixes entitats arribaven als 40.000 i la flota d'autobusos llogada per acostar fins al centre de Barcelona la gentada, més de 150. Sota el lema ‘El 6F ens jutgen a tots’, els organitzadors pretenen convertir el judici en un clam “per la llibertat d'expressió” que ressoni a les orelles, és clar, de la comunitat internacional. A més de la ciutadania també hi haurà representació política, per exemple, la d'EH Bildu.

FESTA PER 'NECESSITAT'

A aquests 40.000 ja segurs s'hi hauran d'afegir els espontanis que s'hi sumin, entre els quals hi haurà tots aquells que, fent cas de les proclames de les entitats,

La campanya ‘El 6F ens jutgen a tots’  vol convertir el judici en un clam “per la llibertat d'expressió”

hagin sol·licitat festa als seus llocs de treball. En el cas dels funcionaris s'ha de dir que han sigut formalment ‘convidats’ a fer-ho via la consellera de Governació, la que s'encarrega de la funció pública, Meritxell Borràs, que va assenyalar que era “necessari” per la magnitud de la protesta.

I els preparatius estan en consonància amb aquesta magnitud. S'han acreditat 342 periodistes de més de 70 mitjans de comunicació, entre els quals n'hi ha set d'estrangers, que faran el seguiment a una jornada que començarà a les vuit del matí al Palau de la Generalitat. Allà, Carles Puigdemont rebrà els tres acusats i realitzarà una declaració institucional. Amb els tres acusats i el president hi haurà també el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A uns passos, segurament fora de l'abast de la càmera, tot el Govern assistirà a les paraules de Puigdemont.

Després sortirà una comitiva del Palau de la Generalitat amb Mas, Ortega i Rigau i tot l'Executiu català, menys el titular d'Interior, Jordi Jané, que anirà directament des de la Generalitat fins a la sala de coordinació del dispositiu de seguretat, i el de Justícia, Carles Mundó. Puigdemont aquesta vegada sí, a diferència del que va fer amb motiu de la declaració davant el mateix TSJC de la presidenta del Parlament, sí que acompanyarà Mas fins a la porta del jutjat

MALESTAR AL TSJC

La presència de l'anterior conseller de Justícia, Germà Gordó, en la manifestació a les portes del TSJC per recolzar els tres investigats en les seves declaracions en fase d'instrucció, l'octubre del 2015, va causar malestar en l'alt tribunal català.

Notícies relacionades

La comitiva arribarà a les portes del TJSC a les 8.45 i seran, segurament, aclamats per la gentada. A més de l'espai preparat just a l'entrada del jutjat, a unes desenes de metres, a prop de l'Arc de Triomf s'ha instal·lat un escenari des d'on es realitzaran actuacions en suport dels encausats.

Per l'esforç i el desplegament realitzat, el sobiranisme, per tant, també se la juga dilluns (el dia laborable per antonomàsia, per a més inri), així que, segons tots els actors del procés la “mobilització permanent” serà una de les “claus” perquè els secessionistes aconsegueixin el seu objectiu.