LA CONSTRUCCIÓ DEL NOU SUBJECTE POLÍTIC
¿Com es finançarà En Comú Podem?
La confluència haurà de resoldre com es reparteixen els ingressos i què passa amb el deute d'alguns partits
icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625 /
Una vegada consensuada la ponència política d’En Comú Podem, apostant per la creació d’una república catalana que decideixi quina relació vol tenir amb Espanya, ara arriba el moment d’abordar qüestions més prosaiques però igualment importants per a la construcció del nou subjecte polític. Barcelona En Comú, Iniciativa, Podem i EUiA han deixat la part organitzativa, la més espinosa de totes, per al final del procés de confluència. La confecció de l’executiva és, com en cada procés congressual, l’assumpte més delicat. A més a més d’aquest, hi ha un altre element que no és menor i que sempre és incòmode de tractar: els diners.
Encara que a partir de març s’abordarà a fons aquesta qüestió, ja fa temps que s’està parlant d’un punt amb dues ramificacions: la primera, el sistema de finançament del partit i, la segona, què passa amb els deutes. A excepció d’una part que es destina a tasques de coordinació, la majoria dels ingressos de la coalició d’En Comú Podem al Congrés es reparteixen entre els diferents partits, que també es financen a través de les retribucions obtingudes pels seus representants municipals i al Parlament.
La idea és que a partir d’ara, en els diferents cicles electorals, els diners passin a formar part de la saca comuna. «Després de l’assemblea fundacional el nou partit tindrà entitat pròpia i, per tant, és de sentit comú que rebi i gestioni directament el finançament que obtingui quan aconsegueixi representació en les diferents administracions
–expliquen des dels comuns–. Aquest és el plantejament que està sobre la taula, encara que de moment aquesta mena de qüestions no s’estan abordant en profunditat, ara estem centrats en el debat ideològic», afegeixen.
Encara que no es forci la dissolució dels partits i es permeti la doble militància, si s’adopta aquesta fórmula els partits es quedaran sense finançament més enllà de les aportacions dels seus afiliats. Per això, un cop passat el present cicle electoral, la majoria de les formacions podrien desaparèixer.
Motxilles i interrogants
Notícies relacionadesI partir d’aquí sorgeix el segon interrogant. ¿Què passa amb el deute que arrosseguen alguns partits? És una pregunta especialment pertinent en el cas d’Iniciativa. En els últims cinc anys, la formació ecosocialista ha aconseguit reduir en cinc milions el seu deute amb els bancs, que malgrat tot puja encara a uns 11 milions d’euros, encara que la venda dels 31 immobles propietat d’ICV (en especial de la seva seu al centre de Barcelona) podria permetre liquidar pràcticament aquesta quantitat.
Des dels comuns asseguren que «el deute dels partits no serà un problema». Encara que assenyalen que «el nou partit no serà una fusió, i per tant no té per què assumir les motxilles dels partits que s’hi integren», reconeixen que aquest és un tema que s’haurà de tractar, a la vegada que remarquen que l’estructura organitzativa no es decidirà entre les executives dels partits en un despatx. «Evidentment aquestes negociaran, però la direcció executiva que tingui el partit a partir del mes d’abril vinent serà la que acabarà de decidir gran part d’aquestes qüestions».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia