EL POLS INDEPENDENTISTA

Junqueras nega Vidal i l'oposició el commina a demandar-lo

El vicepresident del Govern desmenteix amb 'nos' contundents totes les aportacions de l'exsenador

Els socialistes ara busquen suport per crear una comissió d'investigació sobre el cas

jgblanco37301061 junqueras      danny caminal170215100522

jgblanco37301061 junqueras danny caminal170215100522

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Tants nos com preguntes concretes sobre les paraules de l’exjutge Santiago Vidal. Aquest és el resultat de la comissió d’Afers Institucionals del Parlament a la qual el vicepresident, Oriol Junqueras, va anar ahir a retre comptes de les ja famoses conferències de l’exsenador d’ERC. Ni un matís, ni un indici d’explicació de per què Vidal va dir el que va dir.

La versió de Junqueras va ser, més o menys, que no hi ha res de cert en el que va dir. Que tot és mentida. Unes declaracions desafortunades. Repetides, això sí, de manera contumaç al llarg dels tres mesos en què l’exsenador va estar de gira per la geografia catalana. L’oposició es va donar per satisfeta, de moment, amb els nos contundents, però va comminar el número dos del Govern a demandar l’exjutge, atesa la gravetat de les acusacions (per haver afirmat que es cometien delictes) i el seu grau de falsedat, segons l’Executiu.

CORRÓ INDEPENDENTISTA / El «de moment» ve a tomb perquè el PSC està buscant suport per sol·licitar la creació d’una comissió d’investigació. Tot i que això no evitaria, més aviat al contrari, patir el rigor del corró parlamentari independentista, si es té en compte el que es va observar ahir mateix. A l’inici de la sessió a la comissió, Junts pel Sí i la CUP van impedir la futura compareixença dels consellers d’Exteriors, Raül Romeva; Justícia, Carles Mundó; Governació, Meritxell Borràs; Interior, Jordi Jané, i Presidència, Neus Munté, a més de la de l’exjutge i exsenador.

No hi ha partides opaques per fer el referèndum en els pressupostos per un import de 400 milions («¿quina mena de macroreferèndum es pensen que farem?», va apuntar irònic el vicepresident). No hi ha un ús il·legal de les dades fiscals dels catalans, ni obtenció il·lícita d’aquestes dades. No hi ha una llista d’11 estats que recolzaran la independència catalana; no hi ha una unitat de contraespionatge dels Mossos d’Esquadra i, per tant, no està sent ensinistrada per cap servei secret estranger. No hi ha llistes de jutges bons ni dolents. Res d’això.

Amb tot, Junqueras va reconèixer que les paraules de l’exjutge «han fet mal» al Govern i als tècnics de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Junqueras va desvelar que ben aviat hi haurà notícies del contingut de l’auditoria sol·licitada per l’ATC, per corroborar que les dades s’usen legítimament.

La resposta de l’oposició, més enllà d’exhortar a la presentació de la demanda, va ser exigir que, si en un futur, alguna d’aquestes coses es revela certa, Junqueras dimiteixi. «Tinc la intuïció –va afirmar el portaveu del PP a la comissió, Alejandro Fernández– que, quan avancin les investigacions, es demostrarà que aquest és el seu Watergate particular», en referència a l’escàndol polític que va acabar amb la carrera del president dels Estats Units Richard Nixon, el 1974.

La resposta de Junqueras va arribar per la via burleta: «Segur que vostè hi entén molt de watergates, perquè el seu partit en gestiona molts: que si la Gürtel, que si el Bigotes...». Ja abans, el vicepresident s’havia referit al cas Camarga i a les noves revelacions que apunten al paper clau en la trama de l’encara presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho.

«DOBLE VIDA POLÍTICA» / També en el capítol dels retrets i l’estira i arronsa parlamentari, va fer especial gràcia i fortuna entre tots els grups de l’oposició la descripció que Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot) va fer del modus operandi de Junqueras: «Vostè té una doble vida política. Alumne aplicat amb l’Estat [pel compliment del sostre de dèficit] i desobedient amb el propi Estat a Catalunya». El va respondre Junqueras mateix assenyalant que, en efecte, hi ha qui «vol desobeir per fer la revolució, però en canvi s’aferra al marc jurídic actual», en clara referència al món dels comuns.

Ja abans, a la sessió ordinària de la comissió d’Afers Institucionals, Junqueras havia avançat algun dels seus nos i que, en el cas no real que existissin en els pressupostos aquestes partides opaques, «no servirien de res».

Notícies relacionades

«RES IL·LEGAL» / Pel que fa al presumpte maneig de manera il·lícita de les dades de l’institut d’estadística autonòmic, l’Idescat, Junqueras va ser contundent: «No estem fent res il·legal, ¿per qui ens pren?».

Igualment contundent es va mostrar el vicepresident de la Generalitat quan, a preguntes de Coscubiela, va asseverar que «no hi ha cap fons d’inversió que ens faciliti 200.000 milions [ una altra de les afirmacions de l’exsenador], encara que estem atents al mercat», va sentenciar.