SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN
Rufián repta Rajoy a mesurar-se a les urnes del referèndum
El portaveu d'ERC critica al president que el Govern judicialitzi la consulta
El cap de l'Executiu sosté que l'actuació dels tribunals no és "exotisme" sinó democràcia
Mariano Rajoy es va escapar ahir de les preguntes de Pablo Iglesias –sense quota aquesta setmana per interpel·lar el president en la sessió de control– però va afrontar amb la mateixa ironia amb què sol tractar el podemista el seu altre cavall de batalla parlamentari, Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC el va reptar, amb el seu estil efectista, que siguin les urnes del referèndum les que mesurin les legitimitats i el grau de recolzament a l’actuació del Govern i la seva decisió de portar davant la justícia el desafiament sobiranista. Rajoy va defensar que els tribunals han d’actuar quan algú se situa fora de la llei i va separar aquesta actuació del debat polític.
«Quan algú, sigui qui sigui, actua fora de la llei, intervé la justícia i això no és res exòtic, passa a tots els països democràtics del món. Si hem de triar entre quins subjectes estan o no en la llei tindrem un problema molt seriós», va advertir al republicà.
Rufián va qüestionar la imparcialitat del Govern per interpretar «la seva llei» i va retreure una conducta «una mica indecent» per encoratjar, presumptament, la guerra bruta contra el sobiranisme a través de l’operació Catalunya. «No hi ha llei per sobre de la decència, i la democràcia és imparable. Ens veiem a les urnes, senyor Rajoy», va desafiar Rufián. Impertèrrit, Rajoy li va respondre amb desdeny. Va ironitzar dient-li que escoltant-lo es demostra que en política «no hi ha absurd impossible» i va insistir que, si algú actua fora de la llei, actua la justícia.
DESMARCAR-SE DE TRUMP... I DEL PP
La seva picabaralla amb Rufián va arribar després de la pregunta dels socialistes, determinats a marcar distàncies del PP en assumptes de gran visibilitat, com les relacions amb el nou president dels EUA, tot i els pactes amb els conservadors en determinades matèries. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va criticar a Rajoy que s’oferís a Donald Trump com a interlocutor amb la Unió Europea en una recent conversa telefònica.
A judici dels socialistes, el cap de l’Executiu hauria d’haver-se mostrat més dur i haver exhibit certa distància amb un mandatari que posa en risc el respecte a alguns drets humans i tracta amb menyspreu països com Mèxic. Rajoy li va contestar sense alterar-se. Va respondre que té l’absoluta convicció que qualsevol president socialista hauria mantingut la mateixa conversa amb Trump. Rajoy va definir els EUA com a «soci estratègic, amic i aliat» de manera que la seva intenció és mantenir la mateixa relació que amb el seu predecessor, Barack Obama.
«Ni ens hi identifiquem ni estem d’acord amb la seva actuació. És més, ens avergonyeix», va criticar Hernando. Rajoy no es va immutar i, més que des de l’escó, va semblar que responia des de la butaca presidencial a la Moncloa: «Si haguessin estat al Govern haurien fet el mateix». Flac favor a un PSOE que busca distància.
Gabriel Rufián Ciutadans Congrés PSOE Soraya Sáenz de Santamaría Albert Rivera Mariano Rajoy Independència de Catalunya
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034