LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ
La sentència del 'cas Nóos', imminent
El jutge podria decidir aquest divendres sobre l'escàndol que involucra la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin
/
La sentència del 'cas Nóos' ja és imminent. El tribunal està a punt d'emetre el seu dictamen, que es podria conèixer fins i tot aquest mateix divendres, sobre l'escàndol en què estan involucrats la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin. La sentència posarà fi a una trama destapada fa 11 anys, quan el diputat socialista Antoni Diéguez va demanar explicacions per l'elevat cost d'un fòrum sobre turisme i esport organitzat per Iñaki Urdangarin per al Govern balear.
Diéguez, que en l'actualitat presideix el Consell Consultiu de les Balears, va comparèixer en roda de premsa un dijous -el 16 de febrer del 2006- per denunciar que l'Institut Nóos havia cobrat 1,2 milions d'euros per organitzar a Palma una trobada d'esportistes i gestors amb dues jornades de treball efectives i que l'entitat organitzadora, associació sense ànim de lucre, va ser escollida a dit pel llavors president balear, Jaume Matas.
L'endemà, el conseller de Turisme i portaveu del Govern, Joan Flaquer, que després va ser imputat i exonerat de la causa judicial, va rebutjar les crítiques "absolutament demagògiques i sense fonament" i va negar qualsevol irregularitat.
Avui, 11 anys després, 17 acusats esperen sentència, entre ells el mateix Urdangarin, l'expresident Matas -ja condemnat en dues causes de corrupció més- i la infanta Cristina, que s'enfronta a una petició de 8 anys de presó per presumpta cooperació en delictes fiscals del seu marit.
Per arribar a aquest punt, ja molt a prop de la sentència, la següent data clau en aquest mediàtic cas va ser el 20 de juliol del 2010, quan el jutge d'instrucció número 3 de Palma, José Castro, va obrir una peça separada sobre l'Institut Nóos dins de la macrocausa coneguda com a Palma Arena.
A partir d'aquí es van anar succeint fites, entre elles la de la imputació del llavors duc de Palma i de la seva dona, que el 8 de febrer de 2014 va comparèixer davant el jutge per prestar declaració.
Finalment, la infanta Cristina, el seu marit, el soci d'aquest, Diego Torres, i 14 persones més van ser jutjades el 2016, entre l'11 de gener i el 22 de juny, jornada en què el procés va quedar vist per a sentència en mans de les magistrades del tribunal de l'Audiència de Palma que hauran d'aplicar la llei: Samantha Romero (presidenta i ponent), Eleonor Moyà i Rocío Martín.
Es preveu que en els pròxims dies es conegui el desenllaç, no definitiu, d'aquest procés que va jutjar la presumpta trama ordida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci, que van percebre uns 6 milions d'euros de diverses administracions, així com el suposat pla posterior per defraudar Hisenda.
Les condemnes que demanen les sis acusacions varien dels 107 anys que sumen les que reclama la Fiscalia Anticorrupció als 192 anys que reclama Manos Limpias. La petició de condemna més alta és la del sindicat per a Urdangarin: 26 anys i 6 mesos de presó.
El marit de la infanta Cristina s'enfronta a una petició de condemna de 19 anys i 6 mesos de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció pels presumptes delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, dos delictes contra Hisenda i blanqueig.
A la seva dona només l'acusa Manos Limpias, que demana una condemna de 8 anys de presó per col·laboració en dos delictes fiscals, mentre que la fiscalia només la considera responsable a títol lucratiu per un import de 587.413 euros.
Entre els principals acusats figura el soci d'Urdangarin, Diego Torres, presumpte autor de delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig, per a qui la fiscalia demana 16 anys i mig de condemna, petició que Manos Limpias eleva fins als 22 anys i mig.
Per la seva part, l'expresident del Govern i del PP balear, Jaume Matas, està acusat de malversació (en concurs amb prevaricació i falsedat) i frau, presumptament comesos per contractar amb Nóos al marge de la legalitat.
El que també va ser ministre de Medi Ambient afronta peticions de condemna de 5 anys per part de la Fiscalia i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Balears, i d'11 anys per part de Manos Limpias.
Notícies relacionadesLa resta d'acusats són Ana María Tejeiro, esposa de Torres; el seu germà i comptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro; l'assessor fiscal Salvador Trinxet; l'exdirector general d'Esports de les Balears José Luis 'Pepote' Ballester; l'exdirector de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal; l'exdirector de l'Institut Balear de Turisme, Juan Carlos Alía; i l'exsecretari d'aquesta mateixa institució Miguel Ángel Bonet.
També s'han assegut al banc dels acusats l'exvicealcalde de València Alfonso Grau; l'exsecretari de Turisme Luis Lobón; els exdirectors de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) de València José Manuel Aguilar i Jorge Vela; l'exresponsable jurídica d'aquesta societat pública Elisa Maldonado, i l'ex consellera delegada de la candidatura Madrid 2016 Mercedes Coghen.
Balears Jaume Matas Justícia PSOE Iñaki Urdangarín Cristina de Borbó Família Reial Corrupció Cas Nóos Antoni Diéguez