BARÒMETRE D'ESPANYA DEL GESOP
PP i Ciutadans vorejarien la majoria absoluta
Podem escurça distàncies amb els socialistes, als quals ja sobrepassaria en vots
Quatre mesos després d’haver sortit victoriós de l’inèdit bloqueig institucional, repetició electoral inclosa, Mariano Rajoy encara recull avui els fruits d’aquell exercici de funambulisme polític. La seva investidura, cisellada amb la submissió del PSOE als seus interessos, va trencar de tal manera les forces d’esquerres que les ferides infligides a aquestes cicatritzen amb enorme lentitud.
El primer Baròmetre d’Espanya efectuat pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO després dels comicis legislatius del juny del 2016 posa de manifest com les guerres obertes en les files socialistes i les de Podem estan deixant el camp lliure perquè el PP i Ciutadans s’expandeixin, sense que els judicis i les condemnes a la trama Gürtel facin ni tan sols pessigolles als populars. I tan fecunda els està resultant la collita que els actuals socis parlamentaris podrien aconseguir ja la majoria absoluta si ara se celebressin eleccions generals.
CRISI / Les hosts de Rajoy i les d’Albert Rivera sumen avui al Congrés 169 escons i en aquests mesos ja han patit alguna crisi matrimonial. Tot i això, les dues forces millorarien els seus resultats actuals i podrien arribar fins als 176 diputats, just el llistó de la majoria absoluta. Els dos líders es beneficien en aquest sondeig, elaborat a partir de 1.000 entrevistes del 19 al 22 de febrer, del contrast entre la relativa placidesa amb què van superar els seus respectius congressos, amb escassa contestació interna, i l’estat d’ebullició en què es va desenvolupar l’assemblea de Podem i en què es desenvolupen ja les primàries del PSOE.
No obstant, tot i que les citades crisis de parella entre blaus i taronges s’han resolt gairebé sempre a favor del PP, Ciutadans en treu més profit que el seu soci parlamentari i és la força que experimenta un creixement més elevat en l’enquesta. Rivera pujaria un punt des de les últimes eleccions (14%) i passaria de 32 a 34-38 escons. Rajoy, encara que guanyaria amb idèntica comoditat els comicis, retrocedeix mig punt (32,2%) i se situaria entre 135 i 138 diputats (avui en té 137).
Ara bé, mentre el PP és el partit que registra menys fugues de vots cap a altres marques, la formació taronja consigna l’electorat més volàtil, fins al punt que un de cada tres votants de Ciutadans el 26-J no li garanteix fidelitat en la pròxima cita amb les urnes. En canvi, Rivera manté el títol de líder més ben valorat (encara que suspèn amb un 4,5), mentre que Rajoy també repeteix, però com a fanalet vermell (3,3). Els votants del PP aproven el líder taronja, però els de Ciutadans no fan el mateix amb el president del Govern.
DISPUTA PERMANENT
Si en el flanc dret les fortaleses s’imposen a les debilitats, en el costat esquerre del ring succeeix el contrari. La coneguda disputa entre socialistes i podemistes per l’hegemonia progressista la segueixen guanyant els primers, però ja només en escons. Amb una direcció interina i embrancat en unes primàries que s’intueixen problemàtiques, el PSOE segueix perforant el seu terra i cediria 1,3 punts en vot estimat (21,1%). Els seus 85 parlamentaris podrien quedar en 79-82. Un de cada 10 votants socialistes escolliria ara una altra papereta, mentre que un terç no es defineix.
Encara que sense poder presumir massa d’estabilitat interna després de l’acarnissat pols que han tingut Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, Podem retalla terreny al PSOE i obtindria el somiat sorpasso en vots. Iglesias aconseguiria el 21,7% dels sufragis, set dècimes més que en els últims comicis i sis menys que els socialistes.
La formació morada, que integra IU, En Comú Podem i les confluències valenciana i gallega, podria sumar fins a tres diputats als seus 71 actuals, quedant-se almenys a cinc del PSOE. Tot i registrar una alta fidelitat de vot, un de cada cinc votants de Podem dubten ara si repetirien el seu suport.
Davant la provisionalitat en què es troba la cúpula del partit, el GESOP ha interrogat els espanyols pels dos precandidats a les primàries del PSOE, Patxi López i Pedro Sánchez, i per la protocandidata Susana Díaz. Cap aprova, però l’exlehendakari (4,4) parteix amb un petit avantatge sobre l’exsecretari general (4,1) i una mica més gran respecte a la presidenta andalusa (3,5).
En el cas de Podem, el derrotat Errejón (4,3) segueix tenint més popularitat que el reforçat líder (3,6). Com a dada curiosa, els votants d’Units Podem aproven Sánchez, però no López ni Díaz. En canvi, els electors socialistes suspenen Iglesias i Errejón.
Fitxa tècnica
-Tècnica d'investigació: entrevistes telefòniques. -Univers: població de 18 anys i més a Espanya. -Nombre d'entrevistes: 1.000. -Mostreig: Estratificat per comunitat autònoma i dimensió de municipi, amb selecció aleatòria de llars i quotes encreuades de sexe i edat. -Error de la mostra: +/- 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5. -Treball de camp: del 19 al 22 de febrer.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City