LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ
La Guàrdia Civil va radiografiar el sospitós finançament de Convergència en el 'cas 3%'
L'informe dels investigadors, recollit després per la fiscalia i el jutge, detalla fins i tot l'hora de les reunions de l'extresorer del partit amb empresaris
Les entregues de diners s'efectuaven el mateix dia o l'endemà de la trobada i durant la tramitació de les licitacions d'obra pública
La Guàrdia Civil que investiga el cas 3% de presumpte pagament de comissions a fundacions de l’òrbita de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha reconstruït el suposat modus operandi: Andreu Viloca, l’extresorer del partit i de la seva fundació, Catdem, es reunia amb els empresaris; el mateix dia o l’endemà, aquestes companyies donaven diners a la fundacions i, al cap de poc, aconseguien les adjudicacions preteses. I després hi havia un desemborsament final. Els agents han fet aquesta radiografia a partir del material trobat en el registre practicat el 28 d’agost del 2015 al despatx que Viloca tenia a la seu central convergent a Barcelona, així com en la informació sobre les licitacions publicades en butlletins oficials.
Aquest sistema es va utilitzar, segons la Guàrdia Civil, en diversos dels casos de licitacions investigades, tant a escala municipal com autonòmica. Un exemple és la licitació per part de l’extinta empresa pública GISA d’un contracte sobre el projecte de l’estació de l’AVE per a l’aeroport de Girona. L’informe dels investigadors, després utilitzat pels fiscals Anticorrupció i el jutge, recull amb detall quan es produïa l’anunci de la licitació i la data i fins i tot l’hora en què l’extresorer de CDC es reunia amb els empresaris, així com quan es produïen els pagaments de les donacions i es publicitaven les adjudicacions.
ESCOLES, AVE I CENTRES SANITARIS
Entre les operacions incloses en l’informe hi ha tres adjudicacions de desembre del 2011 del Consorci d’Educació de Barcelona, compost per l’Ajuntament de Barcelona (en l’època de Xavier Trias) i la Generalitat (el president era Artur Mas). Les licitacions eren d’obres de manteniment de diverses escoles de la capital catalana. Les empreses investigades per aquests concursos són Teyco, Copisa i Grupo Soler que, a més, són dels grups empresarials que més diners han aportat a les fundacions de l’entorn de CDC.
Els dos fiscals Anticorrupció que porten l’assumpte, Fernando Bermejo i José Grinda, fan menció de cadascuna de les operacions sospitoses en la seva petició de posteriors registres, que es van realitzar l’octubre del 2015 una altra vegada a CDC, a GISA, al Consorci d’Educatiu de Barcelona i en diverses empreses i domicilis particulars. L’acte del jutge del Vendrell Josep Bosch Mitjavila acordant els registres detalla fins a sis licitacions que estan sota sospita i els concursos públics de les quals van ser convocats per l’Ajuntament d’Olot, GISA I el Consorci d’Educació Barcelona, i van des de la recollida de residus fins a obres de l’AVE, passant per obres de manteniment en escoles i la construcció de centres sanitaris.
RELACIÓ TEMPORAL
La fiscalia i el jutge exposen que, en tots aquests casos, al despatx de qui llavors era tresorer de CDC s’havien trobat anuncis de les licitacions. Els agents van constatar, a més, que a les agendes de Viloca es recullen cites amb els empresaris. Durant la licitació d’aquells contractes, sempre segons els investigadors, es realitzaven les donacions, a través de la pròpia mercantil adjudicatària o bé per altres societats vinculades, com el cas de Teyco.
Notícies relacionadesEl jutge afegeix que pot «apreciar-se una relació temporal entre aquelles reunions, el pagament de les «donacions [sic] i les adjudicacions de les obres públiques als donants». El magistrat no descarta que «aquests patrons de comportament s’haguessin repetit en el temps en altres contractacions públiques» i argumenta que les actuacions semblen «greus».
La Guàrdia Civil concreta en el seu informe que el 19 de juliol del 2011, Viloca es va reunir amb Xavier Tauler, representant de la constructora COPISA i un dels investigats. Aquell mateix dia l’empresa va entregar un xec de 37.500 euros a la CatDem. Al cap d’uns mesos, el 23 de setembre, hi va haver una altra trobada i un pagament a la fundació de 40.000 euros més. L’anunci del Consorci d’Educació de Barcelona sobre la licitació d’unes obres es va produir al novembre. Cinc mesos després, l’abril del 2012, va tenir lloc una tercera reunió entre Viloca i Taulet i un altre desemborsament de 25.000 euros. En dos mesos, el Consorci d’Educació va adjudicar un lot d’obres a COPISA. Dies després, Viloca i Taulet van tornar a reunir-se i, l’endemà, es va produir un altre pagament de 25.000 euros. Per últim, al setembre hi va haver una altra reunió i un desemborsament de 25.000 euros. En total: 152.000 euros.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia