Bodes, bitllets i comissions: les curiositats del 'cas Palau'
Fins i tot el lloc on se celebra el judici, la Ciutat de la Justícia, va quedar esquitxat en la investigació
facturesmillet
Entre el que van confessar Fèlix Millet i Jordi Montull del Palau de la Música i el que s’ha conegut durant la instrucció hi ha material per a una infinitat de dades col·laterals dignes de menció. Aquestes són algunes curiositats que depara el cas.
PAPERS LILES A PALADES
La gènesi del cas Palau es remunta a l’any 2007, quan Hisenda va impulsar un pla per controlar els moviments de bitllets de 500 euros i es va descobrir per casualitat que al Palau de la Música n’hi havia un fotimer. Es va comunicar aquella sospitosa situació a la Fiscalia Anticorrupció i, després d’una sèrie d’indagacions, aquesta va presentar el juny del 2009 una querella contra Millet i tres responsables més de la institució musical per apropiació indeguda i falsedat. Un mes després, el 23 de juliol, els Mossos van registrar durant nou hores les oficines del Palau i el setembre d’aquell mateix any Millet va acabar confessant que s’havia apropiat 1,6 milions d’euros (molt menys del que se li ha atribuït finalment). Si comptem des del moment de la confessió, ja han passat més de set anys i quatre mesos.
MÉS ENLLÀ DE LA REVETLLA
El judici comença avui amb les qüestions prèvies i no serà fins d’aquí una setmana quan comencin a declarar els 16 acusats i els testimonis. Segons el calendari inicial, està previst que el procés s’allargui fins al 27 de juny, més enllà de la revetlla de Sant Joan. El que es desconeix és quan es dictarà la sentència; ves a saber, potser serà pels volts del 82è aniversari de Millet, el 8 de desembre.
LA CAFETERA I LA RENTADORA
D’entre els tripijocs més coneguts de Millet destaca la jugada que li va fer al seu consogre, a qui va cobrar almenys 40.000 euros pel casament dels seus fills quan els 81.156 euros els va pagar íntegrament el Palau de la Música. No obstant, la investigació també va permetre conèixer altres grans gestes de l’expresident de l’entitat cultural. Amb els diners del Palau, Millet va pagar des de la instal·lació d’endolls i la reparació d’una cafetera de casa seva de l’Ametlla del Vallès fins a la factura dels videoporters del seu domicili i de la vivenda de la seva filla, així com diversos viatges sense escatimar despeses mars enllà. Tampoc Jordi Montull va desaprofitar l’ocasió: va carregar a la institució el subministrament i la instal·lació d’una rentadora Zanussi i va arreglar l’ascensor i la caldera de casa seva de Teià, entre altres factures molt més rellevants. La seva filla Gemma va comprar mobles d’Ikea, va instal·lar dues dutxes termostàtiques i va reformar la barbacoa de casa seva.
LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA
Ni el lloc on se celebra el judici se salva de les suspicàcies. La Ciutat de la Justícia és una de les infraestructures que apareixen esquitxades pels presumptes cobraments de comissions irregulars a canvi de la concessió de les obres. Segons la instrucció del cas Millet, Ferrovial va abonar a CDC més de cinc milions per l’adjudicació d’aquell edifici situat a l’Hospitalet i per la construcció de la línia 9 del metro i d’un nou pavelló municipal a Sant Cugat del Vallès. D’acord amb les conclusions del jutge instructor Josep Maria Pijoan, la constructora pagava per regla general una comissió del 4%, i segons el fiscal Convergència es quedava el 2,5% i Millet i Montull, l’1,5% restant .
UNS VELLS CONEGUTS
Es van veure les cares en el judici del 9-N el mes passat i es tornaran a trobar en el cas Millet. L’advocat de Jordi Montull, Jordi Pina, va portar la defensa de l’exconsellera Irene Rigau davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Al seu costat va exercir com a defensor d’Artur Mas el lletrat Javier Melero, que en aquest cas representarà CDC. A la bancada oposada van tenir el fiscal Emilio Sánchez Ulled, i aquesta vegada tornaran a tenir-lo dirigint l’acusació pública, ja que va ser ell qui va presentar la primera querella contra Millet. Serà un nou combat entre primers espases, al qual aquesta vegada se sumarà Cristóbal Martell, advocat dels Pujol, en representació de Ferrovial.
Notícies relacionadesVA FUNDAR C’S I DEFENSA CDC
Dèiem que Javier Melero va ser advocat defensor d’Artur Mas en el judici del 9-N i que ho serà de CDC en el cas Millet. També ha representat dirigents d’aquest partit en altres causes relacionades amb la corrupció. El més curiós del cas és que Melero va ser un dels fundadors de Ciutadans, partit situat als antípodes de l’actual PDECat pel que fa al debat sobiranista. «Soc com el cirurgià: el cirurgià no pregunta al pacient quina és la seva ideologia. El que fa l’advocat és dotar d’estratègia jurídica la versió del seu client...» va al·legar el lletrat en una entrevista a La otra crónica d’El Mundo quan li van preguntar per aquesta aparent contradicció.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia