EL DILEMA DEL SOCIALISME

L'equip de Pedro Sánchez presumeix de la participació que genera en el PSOE

Els col·laboradors del candidat a secretari general asseguren tenir darrere 68.000 militants socialistes, gairebé el 40% del total

Els participants en la web de l'exlíder, que estrena seu a Madrid, no han de certificar que tenen carnet del partit

undefined37374243 madrid 20 02 2017 pedro s nchez presenta su proyecto en madr170303133929

undefined37374243 madrid 20 02 2017 pedro s nchez presenta su proyecto en madr170303133929 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va arribar el 2014 al lideratge del PSOE gràcies al suport dels aparells més importants, sobretot l'andalús, capitanejat per la seva principal rival actual, Susana Díaz. Llavors era un diputat gairebé desconegut. Ara la seva situació és exactament la inversa. No té darrere cap federació de pes (els barons que el van recolzar fins a la seva dimissió encoratgen Patxi López), però té una enorme popularitat i disposa d'un relat: és l'exlíder caigut per intentar evitar amb decisió que la dreta seguís governant a Espanya. Un mes després que anunciés la seva candidatura per tornar a prendre el comandament, el seu equip presumeix de la participació que està generant.

Aquest divendres, durant la presentació del seu quarter general a Madrid (modest, però situat al privilegiat barri d'Almagro), els col·laboradors de Sánchez han traslladat xifres que presumptament avalen aquest fenomen. "Mai havia vist una mobilització tan important", ha dit el diputat José Luis Ábalos.

La principal dada és aquesta: segons la també parlamentària Adriana Lastra, ja s'han inscrit a la web de Sánchez 80.000 simpatitzants. D'aquests, "el 90% diu tenir carnet del partit", ha continuat Lastra. És a dir, la candidatura de l'exsecretari general ja tindria darrere 68.000 militants, gairebé el 40% del total. El 2014, Sánchez va aconseguir 62.477 vots, davant els 46.439 del seu principal adversari, Eduardo Madina, ara coordinador de la ponència política que donarà a llum el nou projecte del PSOE en el seu pròxim congrés, el 17 i 18 de juny, setmanes després de les primàries que enfrontaran, en principi, l'exsecretari general, López i Díaz, que encara no ha fet un pas al davant.

LES RESERVES

S'han de prendre aquestes xifres amb cautela. Els participants a la web de Sánchez no han d'acreditar la seva militància, i l'últim moviment d'aquestes característiques, crític amb la gestora del partit, va acabar en fiasco. La iniciativa, abanderada per José Antonio Rodríguez, alcalde de Jun (Granada), pretenia forçar la convocatòria immediata d'un congrés del PSOE per elegir el seu nou líder. A mitjans d'octubre passat, Rodríguez va assegurar que ja comptava amb més de la meitat de les firmes de les bases que recolzaven aquesta petició, nombre suficient per convocar el conclave segons els estatuts del partit. Mai van arribar a presentar-se.

Notícies relacionades

El que ningú dubta, ni tan sols els més contraris a Sánchez, és la seva capacitat de mobilització. Tots els seus actes com a candidat han comptat amb una nodrida assistència, composta tant per militants com per simpatitzants, que no tenen dret a vot en les primàries. Una nova prova: la campanya de 'crowfunding' per finançar la seva campanya, iniciada aquest mateix divendres, va recaptar més de 17.000 euros en a penes sis hores.

EL PAS DE DÍAZ

L'exlíder estarà el 8 de març a Melilla; el 12, a Cadis, i un dia després, a Ceuta. López protagonitzarà diumenge un míting a Sant Sebastià i dilluns viatjarà a Terol. Díaz, mentrestant, espera el seu moment. Molts dels que encoratgen la seva candidatura volen que faci el pas com més aviat millor, però en el cercle de la presidenta andalusa assenyalen que no està previst que es postuli fins que el procés de primàries hagi sigut convocat oficialment, en un comitè federal que se celebrarà a començaments d'abril.