Revés del 'TC català' per als pressupostos per incloure el referèndum
El Consell de Garanties declara inconstitucional les partides per a la consulta
L'oposició demana al Govern que freni però Puigdemont insisteix en el full de ruta
/
Aquesta vegada el revés no ha vingut de Madrid. Ha sigut el Consell de Garanties Estatutàries, la institució de la Generalitat encarregada de vetllar per l’adequació de les lleis a l’Estatut i la Constitució, la que ha desautoritzat el Govern català. I no en una llei qualsevol, ja que el Consell considera inconstitucional que els pressupostos de la Generalitat incloguin una disposició addicional que contingui una partida per a la celebració d’un referèndum. Aquest organisme consultiu, conegut com el Tribunal Constitucional català, ha elaborat un dictamen a petició del PSC, Ciutadans i el PPC, que van presentar recursos al considerar que amb els comptes del 2017 l’Executiu contravenia tant l’Estatut com la Constitució.
Per si hi havia cap dubte del convenciment dels membres del Consell, un parell de dades: el ponent del dictamen és Àlex Bas, que va ser assessor jurídic del grup parlamentari de Convergència i Unió i la decisió s’ha pres per unanimitat (hi ha nou consellers, sis d’ells a proposta del Parlament i tres per part del Govern de la Generalitat. Tots són juristes amb més de 15 anys d’experiència en el món del dret).
ELS ARGUMENTS
Els comptes dissenyats pel vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, inclouen 5,8 milions d’euros per celebrar l’anunciat referèndum, previst per al mes de setembre tot i que no es descarta avançar-lo a abans de l’estiu. Són 5 milions per a processos electorals i els 800.000 restants apareixen en l’epígraf de processos participatius.
En el seu escrit, el Consell assenyala que deixant de banda «aspectes polítics o d’oportunitat», la interpretació dels quals no depèn d’aquest organisme, la polèmica disposició addicional del referèndum «no supera el test d’adequació constitucional i estatutària». El TC català afegeix que actualment la jurisprudència constitucional no reconeix a la Generalitat la potestat de regular ni de convocar una consulta referendària sobre el futur de Catalunya. D’aquí ve, argumenta, que no es pugui preveure en els pressupostos l’habilitació o l’autorització per a una partida que tingui relació amb una competència que la Generalitat no posseeix o de la qual no és titular reconegut.
L’Executiu de Carles Puigdemont no està obligat a complir el dictamen conegut ahir. Podria optar per presentar noves esmenes per adaptar els pressupostos a la recomanació del Consell de Garanties Estatutàries. Però no sembla que la seva resposta sigui aquesta. Serveixi de pista que el president, després de conèixer els arguments del Consell, va insistir que la partida del referèndum «està perfectament avalada» i ha reiterat que la consulta es farà. En una línia semblant s’han expressat tant ERC com la CUP, que coincideixen que no pensen modificar els seus plans.
FI DE L’AVENTURA
Evidentment, tant el PSC com Ciutadans i el PPC van aplaudir els arguments del Consell i van coincidir a ressaltar que en aquesta ocasió no és el Tribunal Constitucional, sinó un organisme de la Generalitat, el que ha retret l’acció de l’Executiu català. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va subratllar que l’informe «és un fet de gran importància». «Demostra el que nosaltres fa temps que diem: tot això que vol fer el Govern no es pot fer», va manifestar en declaracions als mitjans.
Així mateix, el líder dels socialistes va instar Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras a retirar el projecte de pressupostos i va considerar que si el del referèndum és l’únic objectiu del seu Govern haurien de convocar «al més aviat possible unes noves eleccions».
Notícies relacionadesFins i tot Catalunya Sí que Es Pot, tot i no haver presentat recurs, va qualificar el dictamen com una «plena i total desautorització a l’estratègia d’unilateralitat» del Govern. En la seva opinió, aquest text «reforça» l’aposta del seu grup per un referèndum pactat. Aquest grup va demanar a Puigdemont que comparegui al Parlament de Catalunya per explicar el seu full de ruta.
Per la seva part, el portaveu de l’Executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, va fer una crida a la «responsabilitat» i va emplaçar la Generalitat a «complir la seva pròpia la llei» i no seguir «fent coses» que els seus òrgans consultius rebutgen. Fonts governamentals han considerat a més a més que el dictamen té un alt «valor polític», és «important» i «crida l’atenció», perquè procedeix precisament de la institució creada pel Govern català.
Referèndum a Catalunya Govern Junts pel sí Pressupostos Generalitat de Catalunya Consell de Garanties Estatutàries
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat
- El Barça remunta i fulmina el Tenerife (5-1) sense Alexia