EL DILEMA DEL SOCIALISME

El PSC aprova la cessió al PSOE de les decisions sobre la seva política d'aliances

La direcció de Madrid també decidirà sobre els assumptes "que excedeixin l'àmbit català"

Els socialistes catalans neguen que el seu partit "perdi pes"

abertran37577122 madrid 07 03 2017 javier fern ndez y miquel iceta ratifican 170307125322

abertran37577122 madrid 07 03 2017 javier fern ndez y miquel iceta ratifican 170307125322 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

De la manera més inesperada, el PSC deixarà de ser el vers lliure del socialisme espanyol, sobretot, en la qüestió que es refereix al debat sobre el model territorial. L’executiva dels socialistes catalans va aprovar ahir per unanimitat l’acord amb la gestora del PSOE que posa fi a la crisi de relació entre els dos partits, oberta a l’octubre per la decisió dels catalans de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy, desobeint el mandat d’abstenir-se que tenien del comitè federal. En el document pactat, el PSOE s’ha reservat la supervisió dels acords de governabilitat, les coalicions i els aliances electorals que faci el PSC a Catalunya, ja que totes aquestes matèries estaran subjectes a l’anàlisi i el consens de la comissió de coordinació entre les dues organitzacions.

Dit d’una altra manera, el pacte del Tinell del desembre del 2003 entre el PSC, l’esquerra pel dret a decidir (ICV) i, sobretot, l’esquerra independentista (ERC) difícilment es podrà tornar a veure, ja que, amb tota seguretat, comptaria amb el veto de Ferraz. En aquella ocasió es va sentir dir més d’una vegada al llavors líder del PSC, Pasqual Maragall, i fins i tot al seu primer secretari, José Montilla, que els pactes de Nicaragua es decidien «a Nicaragua [carrer on llavors tenia la seva seu el PSC]». Ja mai més.

L’acord, que firmaran avui a Madrid el líder del PSC, Miquel Iceta, i el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, estableix que les dues forces «es reconeixen recíprocament com a referents polítics mutus en els seus respectius àmbits territorials».

No obstant, es deixa clar que «correspon al PSOE la definició de la posició política dels socialistes en els assumptes de naturalesa o rellevància constitucional, així com en aquells l’aplicació dels quals excedeixi de l’àmbit territorial de Catalunya», segons el document de l’acord. Un transvasament de l’Ebre, per exemple, entraria en aquesta categoria.

LA CONTRAPARTIDA

A canvi, i després d’haver-se posat en dubte el pes del socialisme català en la direcció del PSOE, el PSC tindrà «garantida» la seva intervenció mitjançant la seva participació en els òrgans del PSOE i en el comitè federal, a més que correspon al PSC «l’aplicació en el seu àmbit territorial de les posicions polítiques i les resolucions adoptades d’acord» amb l’expressat anteriorment.

    

S’estableix, també, que per avaluar aquests acords, les dues formacions «reforcen» el comitè de coordinació política PSOE-PSC, en el si del qual «s’analitzaran i es consensuaran» la «celebració d’acords de governabilitat, la política de coalicions, pactes i aliances electorals».

Notícies relacionades

Com era possible esperar, la valoració que va fer el PSC ahir, després de sancionar l’acord, va ser molt positiva. Segons el secretari d’organització, Salvador Illa, el PSC «no perd pes» ni «recula» en un acord que «enforteix» el protocol d’unitat del 1978 que estableix la relació entre els dos partits i serveix per «prevenir possibles conflictes» futurs.

Sobre la política d’aliances, el dirigent ha recordat que la comissió política «consensuarà» els eventuals pactes electorals, si bé «fins ara mai» els socialistes catalans havien actuant «d’esquena al PSOE».  

Temes:

PSOE PSC PSC