Els documents del Palau que comprometen Convergència i el seu extresorer Osàcar
Recopilació d'alguns dels papers que van confiscar els Mossos durant el registre de l'entitat el 2009
La fundació convergent Trias Fargas (ara CatDem) va rebre del Palau de la Música entre el 1999 i el 2008 almenys 630.000 euros en donacions, quantitat que CDC es va afanyar a tornar poc després que Fèlix Millet i Jordi Montull confessessin el saqueig de la institució. A mesura que transcorria la investigació, però, el fiscal va anar elevant la quantitat que suposadament s'havia desviat cap a les arques de Convergència a través de suposades comissions il·legals i va situar la xifra en 6,6 milions d'euros. Els diners, segons l'acusació, provenien de la constructora Ferrovial.
CDC compareix en el 'cas Palau' com a acusada de ser responsable civil a títol lucratiu (per això té 15 seus embargades com a aval de la fiança). El seu extresorer Daniel Osàcar, que va ostentar el càrrec després de la mort de Carles Torrent el 2005 i va dimitir el desembre del 2010 per "raons personals", també s'asseu al banc dels acusats (el fiscal demana per a ell set anys i mig de presó per tràfic d'influències i blanqueig de capitals) amb l'espasa de Dàmocles tant sobre seu com sobre del partit nacionalista. I és que ara Montull sembla disposat a delatar CDC a canvi que es rebaixi la pena de 26 anys de presó que el fiscal Emilio Sánchez Ulled reclama inicialment per a la seva filla Gemma.
Notícies relacionadesEn les seves compareixences judicials al llarg de la instrucció, Montull es va cuidar molt d'implicar Convergència en les corrupteles del Palau. Va negar fins i tot que el Daniel que apareixia en alguns documents fos Osàcar, però al marge de si ara se'n desdiu, tant el fiscal com l'Agència Tributària tenen en poder seuAgència Tributària diferents documents (obtinguts en el registre que els Mossos van fer del Palau del 23 de juliol del 2009) que assenyalen directament tant l'extresorer com el partit. Sota aquestes línies s'hi inclouen alguns dels papers més comprometedors per a tots dos acusats als quals va tenir accés EL PERIÓDICO.
Taula comptable del 2008 trobada en el registre del Palau de la Música en què apareix un tal "Daniel" com a receptor de pagaments de l'entitat al costat dels cobraments rebuts de l'empresa Ferrovial. Els investigadors consideren que aquest Daniel és Daniel Osàcar, tresorer de Convergència en aquella època.
Xecs correlatius i amb la mateixa data. A dalt, sobre el pagament de 60.000 euros a la Fundació Trias Fargas, el 30 de maig del 2005. A sota, un altre del mateix dia, sobre el pagament de 120.303 euros a càrrec de Ferrovial Agroman a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.
Ferrovial, Palau, Trias Fargas. A dalt, document de Ferrovial Agromán en què consta el pagament de 180.303 euros al Palau de la Música en concepte de patrocini, l'1 de febrer del 2005. A sota, a l'esquerra, xec de 60.000 euros del Palau de la Música a favor de la Fundació Trias Fargas de CDC, el 24 de febrer del mateix any. Al costat, rebut estès per la Fundació Trias Fargas al Palau pels 60.000 euros, l'endemà.
Juliol del 2006. A dalt, factura del 3 de juliol del 2006 de l'Orfeó Català-Palau de la Música a Ferrovial per valor de 240.404 euros. La factura, però, compta amb una anotació que indica que el cobrament es va efectuar el 24 de juliol d'aquell any. D'aquell mateix dia és un xec (a sota) del Palau de la Música per valor de 60.101 euros a favor de la Fundació Trias Fargas.
Les notes de Gemma Montull. Extractes d'anotacions de la filla de Jordi Montull en què apareixen relacionats els pagaments de Ferrovial al Palau de la Música amb les entregues a la Fundació Trias Fargas. En l'anotació de dalt s'indica el pagament de 60.101,21 euros a la Trias Fargas just a sota d'una línia en què s'especifica la recepció de 120.202,42 euros de Ferrovial. L'anotació de sota diu literalment: "En el mes de març s'ha d'efectuar el pagament de 60.000 euros a Fund. Trias Fargas (esperar a cobrar Ferr[ovial])".
Més anotacions. Altres pàgines del dietari de Gemma Montull en què apareixen cobraments a Ferrovial i el posterior pagament a la fundació. En la de sota, del 21 de juliol del 2008, es pot llegir "pagat Fund. Ramon Trias 90.151" després d'una altra anotació en què s'especifica "cobrat Ferrovial 244.010,64".
Suposades comissions pagades per Ferrovial per la Ciutat de la Justícia i els suposats pagaments per l'edifici judicial amb el nom de Carles Torrent, que era tresorer de CDC i va morir fa uns anys (el va substituir en el càrrec Daniel Osàcar). Ferrovial tenia el 22% de l'UTE que va fer aquest complex.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació