ESCÀNDOL A LES FILES POPULARS

L'oposició s'alia per investigar la caixa b del PP

PSOE, Podem i C's pacten crear una comissió al Congrés

Rajoy reacciona amb una altra petició per fiscalitzar a tots els partits

undefined37593792 madrid 08 03 2017 politica registro de solicitud de comision170308175735

undefined37593792 madrid 08 03 2017 politica registro de solicitud de comision170308175735 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L’oposició s’ha aliat per impedir la maniobra de Mariano Rajoy, que intentava escapolir-se d’una comissió d’investigació sobre la caixa b del PP al Congrés. El PSOEUnits Podem i Ciutadans es van plantar ahir i, en una demostració de força conjunta, van registrar una petició perquè es creï aquest òrgan fiscalitzador. Amb aquesta aliança, el ple aprovarà la sol·licitud d’aquí a dues setmanes, els treballs començaran abans de l’estiu i ningú descarta que se sol·liciti la compareixença del president del Govern.

El cop de puny que ha clavat damunt la taula l’oposició va venir precedit de l’intent del PP de menystenir Ciutadans i ajornar sine die el gruix del pacte anticorrupció que el líder taronja, Albert Rivera, va imposar a Rajoy en el seu acord d’investidura. C’s va entregar la setmana passada al PP la sol·licitud per crear la comissió, però els populars li van llançar una galleda d’aigua freda al damunt a l’assenyalar que presentarien un text alternatiu perquè s’investigui tots els partits.

La gota que va fer vessar el got de la paciència de C’s va arribar ahir, quan Rajoy es va despenjar, a la sessió de control al Govern, amb la possibilitat de crear aquest òrgan al Senat, on el PP té majoria absoluta, amb la clara intenció de diluir l’escrutini sobre la caixa b del seu partit. «Estic disposat a parlar de la creació d’una comissió al Congrés o al Senat, perquè l’acord no diu on», va assenyalar. Rivera, estupefacte, li va retreure amb un gest la seva cara dura i va qualificar la seva intenció de «broma de mal gust».

No era cap mofa. Tot estava calculat. Els populars van reconèixer que el pols buscava que el PSOE, davant el perill de ser escrutat al Senat, frenés i no recolzés Ciutadans, que necessitava un altre grup per registrar la seva petició. No obstant, la jugada no le va sortir bé al president i va empènyer l’oposició al registre conjunt de la iniciativa. A dos quarts de sis, Antonio Hernando (PSOE), Juan Carlos Girauta (Ciutadans) i Irene Montero (Podem) es van mostrar davant les càmeres amb la petició a sota el braç.

AMENAÇA ACOMPLERTA

L’estratègia no va impedir que el PP complís la seva amenaça i a la nit va anunciar que havia registrat una sol·licitud per investigar tots els partits, i no només al Senat sinó també al Congrés, «perquè no hi hagi cap dubte». El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va qualificar, a més a més, la iniciativa de l’oposició de «gest d’hostilitat» contra el seu partit i va atribuir «una enorme deslleialtat» a Rivera, «soci preferencial».

Més enllà del que passi amb les comissions, amb el pacte al Congrés el PSOE aconsegueix el doble objectiu d’aprofundir en el presumpte finançament irregular del PP i distanciar-se del partit al Govern per enfortir el seu perfil a l’oposició. «¿Per què unir forces? Perquè el PP pensava que no seríem capaços a l’oposició d’iniciar una acció conjunta», va dir el portaveu socialista.

Notícies relacionades

Montero no va descartar que Rajoy sigui requerit a donar explicacions, però va matisar que la decisió no està presa. «Crec que el president tindrà el màxim interès a aclarir tots els extrems», va opinar. El portaveu de Ciutadans va confirmar la decepció per l’actitud dels populars en matèria de corrupció. «Quan senten la paraula corrupció es tanquen com una ostra i allò no hi ha qui ho obri. Doncs bé, tenim l’obridor d’ostres», va avisar Girauta.

LA LLEI ELECTORAL

Al marge de la corrupció, el PP i la major part de l’oposició van validar la posada en marxa de la reforma de la llei electoral al Congrés. Les forces del bipartidisme van esbossar una voluntat de modificació més limitada, que denominen «realista», davant l’exigència d’Units Podem i Ciutadans de revisar en profunditat un sistema que consideren injust. Malgrat els acords al Congrés, C’s va rebutjar formar un Govern de coalició amb el PSOE i Podem a Múrcia i va aclarir que una moció de censura contra el president seria amb la finalitat última de convocar eleccions.