El Consell d'Europa adverteix que la reforma del TC pot arribar a l'"absurd"
La reforma del Constitucional que Mariano Rajoy va impulsar perquè el tribunal tingui la potestat de suspendre càrrecs públics pot arribar a una situació "absurda", segons el Consell d'Europa. La Comissió de Venècia, integrada en aquesta institució i composta per experts independents, ha fet públic dilluns l'informe complet en què carrega contra els principals canvis introduïts: l'increment de les multes i la suspensió dels càrrecs públics que desobeeixin les sentències del tribunal.
Per si algú en tenia dubtes, el Govern central va portar a terme la reforma per frenar als independentistes catalans. Així ho ha escrit la Comissió en el document, en què s'assenyala que "gairebé tots els interlocutors" amb qui es van reunir en la seva visita a Espanya (l'abril del 2016) es van referir al desafiament sobiranista "com el motiu polític" per adoptar la reforma. Després de l'estiu del 2015, el president Artur Mas va començar a defensar la declaració unilateral d'independència i els conservadors van voler atorgar al Constitucional el poder de fer complir les seves decisions, facultat criticada per la Comissió.
En l'informe, els experts assenyalen com és d'imprecisa la llei en referència a la suspensió de càrrecs. Si la persona ha sigut apartada, "¿com s'espera que executi la decisió del Tribunal?", es pregunta la Comissió. I si la persona que substitueix el destituït tampoc respecta el dictamen, ¿què es fa? "Podria acabar en una situació absurda", sentencien els analistes.
¿I SI NO ABANDONA EL CÀRREC?
Fins i tot en el Consell d'Europa es plantegen la possibilitat que la persona suspesa "segueixi en el càrrec". "Això minaria greument l'autoritat del Tribunal Constitucional", adverteix. I pel que fa a les multes, la Comissió també es pregunta per què augmentar la sanció per incomplir les sentències aconseguiria que algú que ja ha mostrat poc respecte pel Constitucional ho acabi fent.
A judici de la Comissió de Venècia, per garantir la independència del Tribunal seria bo que pogués atribuir a "un altre poder estatal" l'obligació de fer-ne complir els dictàmens.
L'ARTICLE 155
A les 15 pàgines del document, s'informa que diversos experts van visitar Espanya el 25 d'abril del 2016 i es van reunir amb representants del Constitucional, la comissió d'aquesta àrea del Congrés, el Consell General del Poder Judicial, els ministres d'Exteriors i Justícia en funcions (José Manuel García-Margallo i Rafael Catalá, respectivament) i amb "acadèmics".
Notícies relacionadesEn aquestes reunions, es pot llegir en el text, la Comissió de Venècia "va ser informada" que, en el cas que els nous poders del Constitucional no donessin resultat, s'aplicaria l'article 155 de la Constitució, que permet al Govern (amb l'aprovació del Senat) prendre totes "les mesures necessàries" per obligar una autonomia "al compliment forçós" de les obligacions que la Carta Magna o altres lleis li imposin.
El Consell d'Europa en el document final no fa cap referència a l'article 116 de la Carta Magna, sobre l'estat d'alarma, excepció i setge. En les al·legacions enviades pel Govern central a la Comissió de Venècia s'afirma que "si la situació fos més greu" i no es pogués solucionar amb altres eines, com l'article 155, aplicaria el 116.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista