Pérez de los Cobos admet que el TC no pot resoldre el "problema" català

Advoca "pel diàleg i la cooperació" entre administracions territorials

Qualifica la sentència que va anul·lar la declaració sobiranista d'"emblemàtica"

zentauroepp37678473 gra119  madrid  15 03 2017   el presidente del tribunal cons170315132957

zentauroepp37678473 gra119 madrid 15 03 2017 el presidente del tribunal cons170315132957 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El president sortint del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, ha admès aquest dimecres, en la presa de possessió dels nous magistrats de l'òrgan, que "els problemes" que planteja el debat independentista català "no poden ser resolts per aquest tribunal, que té com a funció vetllar per l'observança estricta de la Constitució". Són, ha afirmat, "els poders públics i molt especialment els poders territorials que conformen l'Estat autonòmic els que estan cridats a resoldre'ls mitjançant el diàleg i la cooperació".

Pérez de los Cobos ha lamentat que "la tensió no s'ha aturat" i "la crida al diàleg polític" que ja ha fet l'alt tribunal "segueix sent vàlida". Segons la seva opinió, "s'ha convertit en una necessitat inexcusable i urgent". "El diàleg polític en democràcia no pot ni ha de ser una realitat episòdica o conjuntural, a la qual es recorri quan les circumstàncies la imposen, ja que afecta l'essència mateixa del sistema, la seva pràctica ha de ser permanent i a tots els nivells", ha proclamat davant la cúpula judicial, diputats, senadors i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

El president s'ha volgut acomiadar del Constitucional amb un discurs en què ha fet balanç de l'activitat del tribunal, en què ha qualificat d'"emblemàtica" la sentència que va anul·lar la declaració sobiranista que iniciava el camí a la independència per la via de la unilateralitat. Era el març del 2014.

VA PRETENDRE EL QUE S'HA COMPLERT

Segons Pérez de los Cobos, la "resolució va pretendre dues coses que per desgràcia no s'han aconseguit", encara que això no desmereixi ni la seva solvència jurídica ni la vigència del seu plantejament". En la resolució, ha explicat, el tribunal "va reconduir l'anomenat 'dret a decidir' a una aspiració política susceptible de ser defensada en el marc de la Constitució i fer-ho mitjançant un procés ajustat a la legalitat constitucional, d'acord amb els principis de legitimitat democràtica, pluralisme i legalitat que la mateixa declaració parlamentària invocava".

I a partir d'aquí ha recordat les paraules de qui va ser president del Constitucional García Pelayo relatives al fet que "hi ha problemes polítics que es poden resoldre satisfactòriament per mètodes jurisdiccionals, però n'hi ha d'altres que només poden i han de ser resolts per la via política". Pérez de los Cobos ha afegit que el concepte de diàleg és "ampli" i "no exclou cap sistema o institució capaç d'aportar la seva iniciativa a les decisions polítiques, ni cap procediment que respecti el marc constitucional".

Notícies relacionades

En l'acte s'han acomiadat del Constitucional Pérez de los Cobos i la ponent de la sentència destacada, la vicepresidenta, Adela Asua, i han entrat a formar part del tribunal com a magistrats Cándido Conde-Pumpido, Alfredo Montoya i María Luisa Balaguer. El quart designat, Ricardo Enríquez, ja formava part del TC, però com que no feia tres anys que era al tribunal no ha pogut ser renovat.

A l'acabar la cerimònia, Pérez de los Cobos va cedir la presidència a Encarnación Roca, per ser la magistrada més antiga del ple actual del tribunal. Els 12 magistrats es reuniran aquests dies en ple per elegir un nou president.