L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Podem manté el pols a la confluència de Colau després de la seva consulta

El 'sí' a les condicions de la direcció lila guanya, tot i que la baixa participació afebleix el desafiament

Barcelona en Comú, el partit de l'alcaldessa de Barcelona, demana "generositat i valentia"

zentauroepp37749102 gra147  barcelona  20 03 2017   el l der de podem  albano da170320200101

zentauroepp37749102 gra147 barcelona 20 03 2017 el l der de podem albano da170320200101 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No és cap ultimàtum ni tampoc és per forçar la negociació. Si no es compleixen aquestes condicions, que la nostra gent considera imprescindibles, probablement no podrem participar en l’assemblea fundacional, però això no vol dir que en el futur no hi puguem participar». Així es va expressar Albano-Dante Fachin després d’anunciar els resultats de la consulta interna de Podem sobre la confluència d’En Comú Podem. Tot i defensar la validesa de la votació, la falta de participació posa en dubte la força del pols que volia fer amb la confluència d’Ada Colau. Tant el secretari general de Podem com la resta de forces de la confluència esperen arribar a un acord abans de divendres, dues setmanes abans de l’assemblea fundacional del partit.

El sí a les condicions que posa Podem per confluir va guanyar còmodament el plebiscit, amb el 62,14% (enfront del 37,45% del no), però la baixa participació va convertir la jugada en un bumerang. Al final van votar 3.901 inscrits, menys d’un terç dels 15.000 que van votar fa un mes per a Vistalegre 2 –l’assemblea de Podem–, xifra que posa en dubte la validesa de la votació. La participació està per sota del 10% dels 52.000 inscrits, una barrera que el punt 6 dels estatuts de Podem fixa perquè una consulta sigui vinculant. 

CONSULTA

La direcció morada va consultar amb l’estatal de Podem i assegura que, d’acord amb els canvis normatius sorgits a Vistalegre 2, el mínim del 10% no és necessari. Si en els estatuts encara no hi figura, és perquè encara s’han d’adaptar els canvis a la normativa catalana. A més a més, es remet al cens d’inscrits actius (34.098) per dir que supera la barrera del 10%.

La validació del cens morat,  punt clau per poder desbloquejar l'acord abans de divendres

Sigui com sigui, Fachin manté el pols i diu que se sent avalat per seguir negociant les seves tres condicions: codi ètic, llistes obertes amb sistema proporcional per a l’elecció dels òrgans de direcció i que les bases de Podem votin sense haver-se d’inscriure en el cens únic d’unpaisencomu.cat. «Segur que Xavi Domènech entendrà aquesta petició, que no és de la direcció, sinó dels que han volgut participar. Són qüestions de sentit comú», va explicar Fachin, que espera que en les pròximes hores la resta d’actors de la confluència comprin les seves reivindicacions.

LA BATALLA DEL DNI

En veritat, abans d’iniciar la consulta ja hi havia una proposta de codi ètic i de llistes obertes, encara que els podemistes s’aferren al fet que no exactament de la manera que els agradaria. El principal escull és com han de votar els podemistes. Encara que la direcció morada reclamava que ho poguessin fer des de la seva web, en la seva consulta interna les seves bases ja van haver de deixar el número de DNI i les dades en una pàgina externa. Avui dia l’únic que els separaria dels comuns és que aquests els demanen una foto del DNI per a una «mínima validació» i evitar duplicitats. 

Notícies relacionades

Encara que l’assemblea fundacional se celebrarà el 8 d’abril, aquesta setmana ja s’han de presentar en les assemblees territorials les llistes per a l’executiva del nou partit. La lluita per ocupar el màxim possible de les 30 cadires s’ha convertit, com es preveia, en el gran punt de conflicte de la confluència. El que no s’esperaven els comuns és que la situació s’enterbolís tant i que Podem portés tan lluny el pols. Els Pablos (Echenique i Iglesias) ja han traslladat a diversos membres de la confluència que, malgrat que no la desautoritzaran en públic, no comparteixen ni el fons ni les formes de Fachin.

De tota manera, la tensió s’ha rebaixat ostensiblement després que la falta de participació desactivés parcialment la jugada de la consulta. Barcelona en Comú, el partit de Colau, l’alcaldessa de Barcelona, demana «generositat i valentia» a Podem, en un comunicat en què insisteix «que les tres condicions plantejades en la consulta de Podem estan contemplades en la proposta que s’ha treballat les últimes setmanes». Més enllà de la preocupació pel desgast de la imatge del nou partit, els principals actors de la confluència confien a resoldre aquest escull abans de divendres que ve.