EL REPTE INDEPENDENTISTA
Puigdemont s'ofereix per fer una conferència sobre el referèndum al Senat
El president de la Generalitat fa la petició a través d'una carta que ha enviat a García-Escudero
/
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha ofert a fer una conferència sobre el referèndum al Senat. En una carta enviada al president de la Cambra alta, Pío García-Escudero, sol·licita explicar el seu pla el 24 d’abril a l’Antic Saló de Sessions. La missiva, amb data del 9 de març, va sortir a la llum ahir, el mateix dia que el Govern va rebutjar la proposta de seure a negociar una consulta a imatge i semblança de l’escocesa que Puigdemont i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, li van traslladar a través d’un article que va publicar 'El País'.
«Considerant la funció de representació de Cambra territorial que té el Senat i el necessari diàleg que ha de presidir l’acció política», assenyala el president a la carta a García-Escudero, «no se m’acut millor escenari que aquest per pronunciar» una conferència amb el títol 'El referèndum català'.
Si bé aquesta missiva encara no ha obtingut resposta, fonts de la Moncloa consultades per l’agència Efe van reaccionar ahir a la crida al diàleg de Puigdemont i Junqueras insistint en el fet que a Espanya ni el Govern ni el Parlament poden negociar una qüestió que correspon conjunt dels espanyols.
El Govern considera, a més, que han sigut els dirigents sobiranistes «els que han fet de la falta de diàleg i de la imposició la tònica general de la seva gestió».
TANCAMENT EN BANDA
En la mateixa línia, el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, va assenyalar a RNE que la Generalitat està «tancada en banda al diàleg», i va assegurar que Puigdemont i Junqueras són «molt conscients» que no hi haurà referèndum. Després de qualificar la missiva d’«absurda» i «sense cap ni peus», va opinar que tant Catalunya i Escòcia com Espanya i el Regne Unit són «realitats molt diferents».
Unes paraules que va rebatre la portaveu de l’Executiu català, Neus Munté, que en una entrevista a
TV-3 va insistir que la prioritat del Govern és «fer un referèndum de manera acordada amb l’Estat».
Mentrestant, l’exministre de l’Interior i exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba va criticar a la cadena SER que la Generalitat exigeixi diàleg mentre incompleix la llei, no admet els requeriments del Tribunal Constitucional i impulsa la reforma del reglament del Parlament per agilitzar la desconnexió.
«Dialogarem perquè vull que em donis el que jo vull i, si no m’ho dones, ja saps que ho faré en qualsevol cas obstinadament t’hi posis com t’hi posis... Home, això és peculiar», va ironitzar.
LA SENTÈNCIA DEL 9-N
Per la seva part, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau aniran avui al Palau de la Generalitat per reunir-se amb el Govern. Ho faran, minuts abans de la cita del Consell Executiu, per analitzar la situació creada després de les primeres inhabilitacions pel 9-N. El gest de l’Executiu català s’emmarca en una nova mostra de suport als tres condemnats i de rebuig a les condemnes dictades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia