¿Homs podrà recuperar el seu escó?

Si la sentència implica la pèrdua de condició de diputat el portaveu del PDECat no tindria manera de recuperar l'acta

Si els lletrats del Congrés interpreten que només és una suspensió temporal, no seria substituït i tornaria a ser parlamentari passats 13 mesos

zentauroepp37761348 madrid  21 03 2017  francesc homs durante el pleno en el con170322132741

zentauroepp37761348 madrid 21 03 2017 francesc homs durante el pleno en el con170322132741 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els serveis jurídics del Congrés, consultats per aquest diari, admeten que s'enfrontaran a un maldecap sense precedents quan hagin d'analitzar com aplicar la sentència del Tribunal Suprem (TS) Tribunal Suprem (TS) que condemna Francesc Homs a 13 mesos d'inhabilitació. ¿El dirigent podrà recuperar el seu escó un cop passat aquest període? i en aquest cas ¿què passaria amb la persona que el substitueixi? Les respostes, admeten els lletrats, no són senzilles perquè permeten diverses interpretacions, cosa que dificulta prendre la decisió.

Si els juristes arriben a la conclusió que la sentència comporta la pèrdua de la condició de diputat, adverteixen, Homs no tindria cap manera de recuperar la seva acta, ni tan sols transcorregut el temps de la condemna. En aquest cas, el substituiria el següent dirigent en la llista del PDECat, Feliu Guillaumes, que ja va ser diputat amb CIU en dues legislatures, excepte que decidís renunciar-hi.

Si, al contrari, els lletrats consideren que la resolució del TS implica la seva suspensió com a diputat només durant el temps de la condemna, Homs no seria substituït i recuperaria la seva acta transcorreguts els 13 mesos. En cap cas Guillaumes seria diputat només durant el temps d'inhabilitació. Si substitueix Homs ho farà per la resta de legislatura.

Els experts admeten que, de moment, no tenen clar quina opció seria la més adequada i ho hauran d'aclarir en els pròxims dies. En qualsevol cas, la decisió no es pot prendre abans d'examinar la sentència (fins ara només coneixen la resolució, però no el text complet) i tampoc es pot demorar en excés. 

El reglament del Congrés estableix que un diputat perdrà la seva condició de parlamentari per una decisió judicial “ferma” que anul·li l'elecció o la seva proclamació.

ELS PASSOS A LA CAMBRA BAIXA

El TS va informar dijous a la tarda que havia enviat a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la sentència. No obstant la Cambra baixa no ha concretat quins tràmits s'hauran de fer per aplicar una decisió judicial que comporta la inhabilitació d'Homs "per a l'exercici de càrrecs públics electius i de funcions de govern en l'àmbit estatal, autonòmic o local". La presidenta esperava a rebre la comunicació per decidir si ha de sotmetre-ho o no a la Mesa del Congrés, que té previst reunir-se de forma ordinària dimarts que ve. 

Notícies relacionades

Després de rebre la notificació, Pastor l'ha de comunicar a la Junta Electoral Central que és l'òrgan que expedeix les credencials dels diputats. Si els lletrats decideixen que la sentència implica la pèrdua de condició de diputat serà aquest òrgan el que expedeixi les credencials de Guillaumes. 

Mentrestant, Homs considera que la sentència no s'ha d'aplicar fins que es resolgui el recurs d'empara que té previst presentar davant el Tribunal Constitucional (TC). El dirigent admet no tenir grans expectatives en aquesta apel·lació, però adverteix que si no s'espera, es podria cometre un perjudici “irreparable”. La seva intenció, fins al moment, és assistir dimarts a la seva funció parlamentària com a portaveu a la Junta de Portaveus i al ple.