EL DILEMA DEL SOCIALISME
La gestora critica Sánchez per voler debilitar l'aparell del PSOE
Javier Fernández rebutja convertir el partit en una "organització feble al servei d'un líder"
El baró asturià reclama superar el "vergonyant" Estat de les autonomies
tecnicomadrid37812409 madrid 25 03 2017 comferencia politica el psoe celebra su f
Una setmana abans que el comitè federal del PSOE convoqui formalment les primàries, el president de la gestora, Javier Fernández, es va alinear amb el model de partit que defensa Susana Díaz, recolzat en un aparell fort, encara que es doni veu als militants, davant la intenció de Pedro Sánchez de donar més poder a les bases, en detriment, segons els seus crítics, de l’organització i els barons regionals, cap dels quals li dona suport actualment. Així, el també president asturià va advocar per democratitzar el partit, però sense que això signifiqui «convertir-lo en una assemblea permanent ni avançar cap a una organització més feble i un lideratge fort».
Precisament, per intentar marcar el rumb al pròxim secretari general, el congrés del PSOE del juny aprovarà una ponència marc amb les pautes a seguir. Els socialistes van aprovar ahir dissabte el projecte polític que integrarà el full de ruta, que els militants i els mateixos candidats poden esmenar.
Fernández va obrir el fòrum després d’un llarg aplaudiment del mig miler d’assistents, entre els quals no hi havia cap sanchista. Va ser en el seu discurs inaugural quan va llançar velades crítiques a Sánchez, sense esmentar-lo, quan va dir que no vol una «organització burocratitzada entregada als seus estats majors, a guàrdies pretorianes que estiguin atrinxerades en el poder» però tampoc «un partit sense rumb, idees i projecte».
«Evitar el monopoli del poder a les cúpules no passa per fer un partit més plebiscitari que deliberatiu, més assembleari que representatiu», va sentenciar.
PATXI LÓPEZ, A GIRONA
També Patxi López, que ahir a Girona va subratllar que busca «unir el PSOE amb un projecte d’esquerra exigent», defensa donar més poder als militants, però a l’oficialisme li fa més por Sánchez, que depassa l’aforament gairebé en cada acte que organitza, mentre el seu equip s’enfronta a totes les decisions de la gestora. La direcció interina, per cert, va rebutjar ahir fixar un nombre màxim d’avals per formalitzar les candidatures, com planteja l’exsecretari general, davant del temor que Susana Díaz, que avui donarà el tret de sortida a la seva carrera emparada per la vella guàrdia socialista i sectors enfrontats entre si, en una exhibició de força interna, escombri en la presentació de les firmes.
Fernández va recordar que «el canvi, la moderació i un discurs únic a tot Espanya són els ingredients que van fer del PSOE un partit gran». I Sánchez, per contra, insisteix a escorar el seu partit cap a l’esquerra, buscar el pacte amb Podem i incorporar la plurinacionalitat com a solució a l’empenta nacionalista.
Notícies relacionadesSobre això, el president de la gestora va fer una fèrria defensa del model federal, que acabi amb el «vergonyant Estat de les autonomies». El motiu, va argumentar, que els socialistes porten «la identitat i la pàtria al cap i el cor i no a l’entrecuix».
La ponència política, coordinada per Eduardo Medina, advoca per «restaurar» l’Estatut amb reformes legislatives, així com una reforma de la Constitució en línia amb la declaració de Granada pactada amb el PSC. En la clausura del fòrum, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, també va carregar contra Sánchez al censurar que «alguns reparteixin carnets de posicionaments ideològics», en referència als seus postulats d’esquerra.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín