Cassandra i Strawberry, de Twitter a la presó
Els seus tuits sobre Carrero Blanco els costen tres mesos més de presó que els que va rebre un noi per apallissar la seva nòvia
El nom potser no els sonarà, però molts recordaran la imatge de Narkis Yakolev, el noi a qui una videocàmera d'un edifici de San Juan de Alicante va gravar quan clavavaa una brutal pallissa a la seva nòvia. Va ser condemnat, després de presentar recurs, a nou mesos de presó. Tres mesos menys dels que li han caigut a un tuitera, Cassandra Vera, per 13 tuits sobre Luis Carrero Blanco, almirall i president del Govern franquista. El seu cas, igual que els dels rapers César Strawberry, Valtonyc, Pablo Hásel o el cas dels titellaires, torna a obrir el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió i la proporcionalitat de les penes.
De la pena del telediari s'ha passat a la pena de Twitter. Els últims mesos ha començat un degoteig de condemnes per les opinions mostrades a les xarxes socials. A Cassandra li ha caigut la mateixa que el Suprem li va imposar a Strawberry, cantant del grup rap Def con Dos, per fer broma també, entre altres, sobre el delfí de Franco. Strawberry va ser condemnat per enaltiment del terrorisme o humiliació de les víctimes pels tuits que va publicar entre el novembre del 2013 i el gener del 2014 en què esmentava Franco, Carrero Blanco, el funcionari de presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara, el socialista Eduardo Madina i els GRAPO.
La fiscalia també investiga el raper Hásel, condemnat a dos anys de presó pel Tribunal Suprem per un delicte d'enaltiment del terrorisme, per humiliació a les víctimes del terrorisme per diversos tuits com per exemple "és un error no escoltar el que canto, com Terra Lliure deixant viu Losantos".
Fa dues setmanes el tuiter @Carloskonami va acceptar una pena de vuit mesos de presó per tuits xenòfobs, entre ells un que es burlava de les víctimes catalanes de l'accident aeri de Germanwings, en la primera sentència ferma per catalanofòbia que es dicta a Catalunya. "Poca merda veig a Twitter per haver-se estavellat un avió ple de catalans", va escriure el 24 de març del 2015.
Les bromes a Twitter van estar a punt de costar-li cares a Guillermo Zapata. L'Audiència Nacional va absoldre el regidor d'Ahora Madrid del delicte d'humiliació a les víctimes pel qual va ser jutjat, a l'entendre que tuits com "han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis" encaixaven dins de l'humor macabre, però no del tipus penal pel qual l'associació Dignitat i Justícia demanava per a ell un any i vuit mesos de presó.
¿On s'acaba la llibertat d'expressió i comença la humiliació? ¿És lògic demanar presó per un tuit com el de Cassandra, cosa que fins i tot una neta de Carrero Blanco veu "un disbarat"? Són algunes de les preguntes que obren aquests casos i que la justícia ha de resoldre.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista