Mas: "No és acceptable dir que hi ha comissions si no s'investiga l'obra pública"
L'expresident nega que hi hagi cap novetat en el judici del 'cas Palau' sobre Convergència
Afirma que com a líder de CDC no entrava en la gestió econòmica però reitera la seva confiança en l'extresorer Daniel Osàcar
En la compareixença a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament a compte de les noves revelacions sobre els escàndols de corrupció de CDC, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha basat aquest dimarts la seva defensa en la seva confiança en l'extresorer del partit Daniel Osàcar davant les versions de Jordi Muntull i Fèlix Millet, i també en l'afirmació que si es tracta d'investigar comissions al partit a canvi d'obra pública, s'hauria d'investigar l'adjudicació d'aquesta obra pública. Una adjudicació que novament ha considerat que es va fer de forma correcta.
Mas ha subratllat, per desacreditar Montull i Millet, que han canviat la seva versió inicial en el 'cas Palau' a canvi de rebaixar substancialment les penes que els demana la fiscalia per evitar la presó. També ha llançat una ombra de sospita contra la fiscalia per intentar demostrar la vinculació entre CDC i les empreses que prestaven subvencions al Palau.
"Confiava en el senyor Osàcar quan se li va demanar el 2005 que portés les finances i l'administració de CDC i confio ara en la seva versió, confio molt més en aquesta versió que en la del senyor Millet i Montull i la senyora Montull, Osàcar no ha pactat res amb la fiscalia i s'enfronta a determinades penes, i manté la seva versió, que és la que ens ha explicat sempre al partit", ha afirmat l'expresident.
ADJUDICACIONS CORRECTES
Però una vegada més, com en altres compareixences anteriors, Mas ha basat la seva defensa i la del seu partit en el fet que no es pot demostrar que les adjudicacions d'obra pública a determinades empreses es van fer a canvi de comissions al partit. I per subratllar aquesta afirmació ha destacat que la instrucció del 'cas Palau' i l'actuació de la fiscalia no han inclòs una petició d'investigació sobre aquesta obra pública. "No analitzen l'obra pública perquè saben que les adjudicacions estan ben fetes i no hi va haver tracte de favor, i si no n'hi ha, no hi pot haver comissions. Si tocava el que quedava més ben puntuat i ningú ho ha investigat deu ser perquè segurament pensen que [les adjudicacions] estan ben fetes", ha argumentat en el tram final de la seva primera intervenció de 30 minuts. "No es pot sostenir que hi ha comissions a canvi d'obra publica si no s'investiga l'obra pública”, ha insistit en diverses ocasions.
EL TALLAFOC
En tot cas, Mas s'ha fet responsable d'haver nomenat Osàcar el 2005, però no respecte a l'anterior tresorer. I una vegada més també ha traçat un tallafoc afirmant que els administradors i els tresorers tenien autonomia de gestió: "Jo no tenia una responsabilitat directa sobre la part administrativa, financera i jurídica del partit, les tasques del nostre partit estaven repartides i les que corresponien a càrrecs públics eren les de fer política".
NOMÉS ELS CONVENIS
L'únic que Mas ha admès és la possible controvèrsia "ètica" dels convenis (set o vuit, ha afirmat) que va firmar Convergència amb el Palau de la Música. Sobre això també ha deixat impol·luta l'actuació del seu partit perquè va tornar els diners i va informar el Palau d'aquests convenis perquè els seus administradors no van trobar cap còpia al respecte. "Quan es va conèixer l'espoli i que la Junta del Palau no tenia coneixement d'aquests convenis perquè ho havia fet Millet amb antics responsables de CDC dels 90, va decidir, no per motius legals sinó de la frontera de la legalitat, tornar aquests diners al Palau, i s'ha fet", ha descrit el president actual del PDECat i expresident.
UNA COMPAREIXENÇA "INSÒLITA"
Notícies relacionadesI per tancar el contingut de la seva intervenció totalment exculpatòria, Mas ha llançat ombres de dubtes sobre l'oportunitat de convocar aquesta compareixença al Parlament quan el judici del 'cas Palau' encara no s'ha acabat. "És bastant insòlit que en ple judici hi hagi compareixences parlamentàries sobre el mateix tema", ha argumentat.
Amb aquest conjunt d'afirmacions, Mas ha arribat a la conclusió que -malgrat les revelacions de Montull, Millet, almenys dos empresaris i l'exdirector general del Palau després de la confessió de Millet, Joan Llinares- al seu parer no hi ha cap novetat respecte al finançament il·legal de Convergència: "No hi ha cap prova nova, tot el que s'està dient i la documentació que s'està usant ve de la informació inicial que es va tenir", sosté l'expresident. I acaba: "L'única novetat que de moment coneixem de veritat és que hi ha hagut uns pactes de determinats acusats amb la fiscalia a canvi de canviar les versions inicials de les seves declaracions, pacten per rebaixar escandalosament les seves penes a canvi de canviar les seves versions".
Jordi Montull Fèlix Millet PDECat Cas 3% Parlament CUP Corrupció Artur Mas Cas Palau Daniel Osàcar
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034