L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

El PDECat ordena marcar distàncies amb ERC i la CUP

La formació postconvergent dissenya una campanya pel 'sí' en el referèndum amb perfil propi

L'estratègia també es traslladaria al Parlament i al Congrés

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El PDECat ultima els preparatius de la seva pròpia campanya a favor del 'sí' en el referèndum d'independència. I ho fa pensant en un instrument no només útil per animar al vot per la secessió, sinó també per definir ideològicament el nou partit. Es tractarà d'una campanya en què s'exhibirà quin tipus de país pretén el partit postconvergent. Un país que s'allunyarà, i molt, del que dibuixen els seus actuals aliats de la CUP. I també d'ERC.

I és que, com va explicar en una recent conferència la líder del PDECat, Marta Pascal, el seu és un projecte allunyat dels "populismes d'esquerra i dreta", centrat i amb tocs liberals, contrari al "paternalisme" i les "causes impossibles". Un projecte que s'està definint ideològicament amb la defensa de la col·laboració entre el sector públic i el privat i la necessitat de disposar d'un exèrcit propi en la futura Catalunya independent, entre altres ingredients.

PORTA A PORTA

Tot això s'anirà desplegant en una campanya a favor del 'sí' amb dos vessants. Per un costat, actes de petit format, porta a porta, en què les bases territorials intentaran esgarrapar suports dels ciutadans indecisos. Per un altre, aprofitar la presència pública i mediàtica dels consellers i dirigents de la formació amb coneixements sobre el referèndum i les claus d'aquest a nivell sectorial. Serà una campanya que es farà tant en català com en castellà i al capdavant de la qual el partit ha situat l'alcaldessa de Calella, Montse Candini, una de les quatre persones que han hagut de deixar la cúpula del partit per incompatibilitats.

El PDECat no dissimula que la seva intenció a partir d'ara és la de reforçar el seu perfil propi. Per això, que la CUP deixi en minoria Junts pel Sí al Parlament -com dijous passat en la reprovació del nou director de TV-3, Vicent Sanchis- ja no és vist pels dirigents postconvergents com una mala notícia.

"No ens esgargamellarem intentant buscar la unitat d'acció amb la CUP, excepte en el flanc sobiranista", apunten dirigents del PDECat. Així s'entén que la campanya del referèndum del partit sigui totalment marca de la casa i que el mateix farà la formació al Congrés i al Parlament a partir d'ara.

LES POSSIBLES ELECCIONS

Ningú dubta que aquests moviments tàctics tenen a veure amb un fet: malgrat la prioritat de convocar i celebrar un referèndum d'autodeterminació, els partits implicats en això es miren de reüll de cara a unes possibles eleccions. I per això el PDECat, que en les últimes enquestes està situat per sota d'ERC, intenta fixar posició pròpia en el tauler polític.

També ho farà en una conferència ideològica fixada per al pròxim 13 de maig, en què es posaran en comú les diferents sessions temàtiques que ha anat desplegant el partit, anomenades 'Startcat', en assumptes com l'educació, l'esport o les polítiques respecte als emprenedors, entre altres qüestions.

Tot plegat té un fil conductor: el PDECat aixeca el to i aixeca la veu. Tot el que no formi part del programa electoral de Junts pel Sí és susceptible de ser tractat pel partit de forma diferenciada respecte al seu soci al Govern -ERC- i el seu aliat al Parlament, la CUP.

AGENDA A PART

Notícies relacionades

La intenció de la direcció sobiranista no és altra que la d'intentar fixar una agenda a part de la del procés sobiranista, que segueix el seu curs i en el qual sí que es procura mantenir una posició cohesionada amb la resta d'actors implicats. Però també aquí existeixen diferències no menors.

La setmana passada la dirigent del PDECat Marta Pascal aixecava la veu en una entrevista a TV-3 reclamant que no es facin debats públics constants sobre la data i la pregunta del referèndum. La voluntat del PDECat és la de no "hiperventilar" l'espai independentista i mantenir la discreció al respecte de l'estratègia a seguir i el calendari per desplegar-la.