ESCÀNDOL EN EL PP
El número dos d'Interior es declara víctima d'una "cacera" per la seva reunió amb Pablo González
El secretari d'Estat de Seguretat anuncia "accions legals" contra qui li atribueixi negocis amb ell
El PSOE demana la seva dimissió i li retreu la seva "conxorxa amb la corrupció"
El secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, s'ha considerat aquest divendres víctima d'una "cacera", d'un "linxament polític", d'"un calvari", per les crítiques rebudes després de conèixer-se la reunió que va tenir al seu despatx el dia 8 de març amb Pablo González, germà de l'expresident madrileny Ignacio González, tots dos empresonats en el marc de l'operació Lezo. Pablo González també s'ha vist esquitxat en una peça del 'cas Defex' en què s'investiga Mercasa, l'empresa pública de la qual era directiu.
Després de negar rotundament conèixer la investigació que portava a terme la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, realitzada per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, perquè seria delicte que un membre del Govern disposés d'aquesta informació, Nieto va optar per encadenar una pregunta rere l'altra per treure transcendència a la cita: "¿De què se m'acusa? ¿D'haver ordenat malament la meva agenda? ¿De ficar-me en investigacions de l'UCO? ¿De no fer-ho? ¿De ser de províncies?".
I va acabar la seva intervenció esbroncant l'oposició i els mitjans de comunicació per denunciar la reunió que recull el mateix jutge Velasco en l'ordre en què va enviar a la presó l'expresident madrileny i el seu germà, encara que aquest la podrà abandonar si paga una fiança de quatre milions d'euros. A més, va assegurar que emprendrà accions legals contra qualsevol que li atribueixi cap mena de negoci amb Pablo González durant la seva etapa com a alcalde de Còrdova. Al sortir de la compareixença, ha precisat que estudia fer-ho contra "les fonts" utilitzades pel PSOE per demanar la seva dimissió si aconsegueix identificar-les.
Nieto va apel·lar al Segismundo de 'La vida es sueño' per preguntar-se quin delicte va cometre, perquè el magistrat no n'hi imputa cap i ell encara no sap "què va fer malament". La seva versió passa per assegurar que es va tractar d'una mera salutació "amb un alt càrrec d'una empresa pública (Mercasa) de qui ignorava que estigués imputat en cap cas". Va afegir que si hagués fet res qüestionable no s'hauria fet al ministeri, deixan-ne constància a l'agenda oficial, davant dels funcionaris.
IMPLICADA LA GERMANA DIPUTADA
Després de la reunió, segons alguns mitjans, Pablo González va telefonar a una persona i li va assegurar que "la reunió" havia sigut "molt interessant", però no podia explicar res per telèfon. I aquest divendres 'El Confidencial' publica que va ser esmentada quan Ignacio i Pablo González, però també la seva germana Isabel, actualment diputada autonòmica del PP, de qui el marit, Juan José Caballero, també va ingressar a la presó fins a pagar una fiança de 100.000 euros pel 'cas Lezo', estaven preparant una estratègia davant les investigacions en marxa contra els primers.
A partir d'aquí el diputat del PSOE Antonio Trevín va demanar la dimissió de Nieto perquè la societat i les mateixes Forces de Seguretat recuperin la confiança en el Ministeri de l'Interior. El portaveu socialista ha retret al secretari d'Estat que vingués al Congrés a esbroncar els diputats i presentar els fets com si es tractés d'"una comèdia d'embolics". Li va insistir que venia, no "espontàniament", sinó per "la seva conxorxa amb la corrupció" que va fer extensiva a tot el PP.
"MÁS CHULO QUE UN OCHO"
I, com s'està convertint en costum en aquesta mena de comissions, el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha utilitzat un to molt dur per retreure a Nieto ser "más chulo que un ocho", perquè amb "fang fins a les orelles" i havent-lo "pillado por el carrito del helado" havia anat al Congrés a "fer-se la rossa", expressió utilitzada recentment en una revista per la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes.
Durant la rèplica, Nieto ha recriminat a Rufián el seu to i li ha contestat amb una fotografia d'independentistes catalans a Veneçuela, per dir-li que "a Espanya no es diu a qui s'ha d'investigar" i afegir que a Madrid ningú s'havia pres la detenció del seu expresident com un "atac" a la comunitat autònoma.
Prèviament, el diputat havia anat encadenant una pregunta rere l'altra per tractar de desentranyar el que va anomenar "el màtrix de corrupció i intrigues" del PP. Entre la relació hi havia la gravació de la reunió que va mantenir amb Pablo González, en referència a la que es va fer pública de l'exministre Jorge Fernández Díaz i el llavors director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. No ha demanat la seva dimissió, perquè ERC "ha perdut la seva candidesa i sap que seguiran fent el mateix, perquè així guanyen eleccions", va dir.
Aquest mateix dimecres, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha descartat el cessament del ministre del ram, José Ignacio Zoido, i del titular de Justícia, Rafael Catalá, també esquitxat per les filtracions. Així mateix, s'ha sabut que el PP sabia que González tenia comptes a Suïssa Suïssa des del 2014.
Juan Ignacio Zoido Congrés PP - Partit Popular Corrupció Mariano Rajoy Corrupció al PP Caso Lezo Ignacio González Ministeri d'Interior
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista