EL DILEMA DEL SOCIALISME

Els avals confirmen que el PSOE està dividit en dos

Díaz fracassa en l'intent d'arrasar i només aconsegueix 6.000 firmes més que Sánchez, que dona la sorpresa

López també passa el tall per poc entre uns militants hipermobilitzats davant les primàries

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Susana Díaz pretenia arrasar. Donar un cop psicològic de tanta profunditat que l'única interpretació possible fos la inevitabilitat del seu triomf en les primàries del PSOE, que culminaran amb la votació dels 187.949 afiliats el 21 de maig vinent. Els aparells que la recolzen, els més nombrosos, havien tocat a sometent els últims dies, buscant el màxim d'avals per a la seva candidatura. L'objectiu era doblar en suport Pedro Sánchez.

Així que aquest dijous, quan s'acabava el termini de recollida, l'equip de Díaz va entregar una enorme quantitat de firmes (63.610, un terç del total d'afiliats), però Sánchez, contra tot pronòstic, sense comptar amb múscul orgànic, s'hi va quedar molt a prop: 57.369 rúbriques, tan sols 6.000 menys, cosa que confirma que la batalla pel lideratge socialista, per més que s'entesti la presidenta de la Junta, està molt oberta. I el PSOE, dividt en dos i sense cap via de reconciliació en perspectiva.

Pedro Sánchez dona la sorpresa amb més de 57.000 avals, i arrasa en nombre d’avals a Catalunya / DANNY CAMINAL / EUROPA PRESS VÍDEO

El tercer candidat, Patxi López, va aconseguir per poc els avals necessaris per continuar en la carrera (12.000, una mica més dels 9.368 requerits, que representen el 5% del cens), però va quedar tan lluny dels seus contrincants que gairebé ningú continua creient que tingui possibilitats. Els socialistes estan polaritzats entre Sánchez i Díaz, i el resultat final d'aquesta pugna, la més cruenta en la història recent del partit, estarà molt ajustat. Si guanya l'exsecretari general, el PSOE tornarà a estar sotmès a tota mena de convulsions, en especial en aquells territoris en què els líders, que la majoria també són mandataris autonòmics, estan darrere de la presidenta d'Andalusia. I si guanya ella, serà per poc. Passi el que passi, serà impossible silenciar Sánchez.

MOBILITZACIÓ SENSE PRECEDENTS

Les xifres de signatures no són definitives. Falta el recompte de la direcció, que arribarà aquesta matinada després de comprovar que tots els avals corresponen a militants en actiu i anul·lar els que es repeteixin. Però si els números oficials s'acosten als aportats per cadascuna de les candidatures, significa que el 70% dels afiliats han recolzat un dels tres aspirants. No hi ha precedents d'una mobilització d'aquesta envergadura entre els socialistes, que prefigura una elevada taxa de participació en els comicis d'aquí dues setmanes.

Com més militants votin, coincideixen els equips de Sánchez i de Díaz, més possibilitats tindrà l'exsecretari general, que aquest dijous, tot i quedar segon, es va veure vencedor de la contesa. Ben pocs esperaven que fos capaç d'aconseguir un resultat així. Els avals són públics. Els militants firmen amb nom i cognom, i per tant estan subjectes a les pressions dels seus aparells. El vot, en canvi, és secret, de manera que aquells afiliats que no comparteixin amb els seus líders la decisió d'abstenir-se davant el PP poden donar curs al seu malestar sense por de represàlies.   

En el bàndol ‘susanista’ va passar tot al contrari. En un primer moment, va emmudir. Poc després va començar a sembrar dubtes sobre les xifres de l'adversari. “No quadren”, van dir diversos defensors de la presidenta de la Junta. Segons aquesta versió, Sánchez hauria exagerat el seu nombre d'avals per acaparar en un primer moment els titulars i després, quan la gestora ho rebaixés, tornar a queixar-se de la suposada parcialitat dels que han de controlar el procés intern.

L'exsecretari general aconsegueix  L'exsecretari general aconsegueix el millor resultat a Catalunya, on obté l'aval de la meitat dels militants del PSC

“És una acusació producte del pànic a perdre. Hi pot haver algun error, avals duplicats, però res d'inflar-ho expressament. Els hem recollit en els actes, gràcies a la il·lusió que està despertant el projecte”, va contestar un dels principals col·laboradors de l'exsecretari general.

PER TERRITORIS

Notícies relacionades

En cap territori Sánchez ha trepitjat amb més força que a Catalunya, on l'avantatge respecte als rivals és aclaparador. A l'autonomia, segons les seves pròpies dades, hi va reunir 6.058 avals, xifra que englobaria gairebé la meitat dels militants del PSC. Díaz es va quedar en 974 firmes. López, en 500.   

En una primera aproximació, subjecta als canvis que comporti el recompte definitiu, la batalla, per comunitats, quedaria així. Díaz hauria guanyat a Andalusia (on va obtenir 26.551 firmes, el 42% de la seva xifra total), Madrid, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó i Múrcia. Sánchez, a Catalunya, València, les Balears, Galícia, Castella i Lleó, Astúries, les Canàries, Cantàbria, la Rioja i Navarra. López, només al seu Euskadi natal. “L'estratègia d'aquesta campanya no passa per una confrontació d'avals. Això no és ni tan sols una meta volant. Això és la graella de sortida”, van dir en l'equip de l''exlehendakari'. Però Sánchez i Díaz es van prendre aquest procés com una cosa que va molt més enllà: una primera volta de les primàries.