El Consell Fiscal analitza les decisions de Moix a Anticorrupció enmig de les acusacions d'ingerències del Govern
Els fiscals que investiguen les comissions del 3% de CDC, que han sigut rellevats, demanen empara
Les possibles pressions de Catalá i Zoido en la investigació de Lezo marquen la cimera
jregue10955953 politica esperanza aguirre la presidenta de la comunidad de 170425115821
El Consell Fiscal es reuneix per analitzar el relleu dels fiscals del cas del 3% per les comissions il·legals de Convergència i les també polèmiques decisions del fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, sobre l'operació Lezo. La sessió es presumeix maratoniana -començarà aquest dimecres a les 17.00 hores i continuarà dijous a les 10.00 hores- i passa en ple huracà per les acusacions de possibles ingerències del Govern en les investigacions per corrupció.
Encara que la majoria dels 19 assumptes de l'ordre del dia són de caràcter administratiu (l'última cimera es va destinar en exclusiva als nomenaments del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza), l'assumpte clau és la sol·licitud d'empara dels fiscals del 3% José Grinda i Fernando Bermejo, que s'oposen a la decisió de Moix de rellevar-los en favor de dos dels seus companys amb plaça a Catalunya. Així doncs, el Consell pot concedir aquesta empara, si bé la decisió de canviar els fiscals no depèn de l'òrgan. Després de sentir el Consell, Maza podrà ratificar o no la decisió del seu fiscal en cap Anticorrupció.
La proposta de Moix és substituir Grinda i Bermejo per uns altres dos fiscals del departament Anticorrupció que tenen el despatx a Barcelona, Fernando Maldonado -que també porta els casos Caixa Catalunya i ITV- i Teresa Duerto. Aquesta última és la que va substituir al seu dia Bermejo quan aquest va ser traslladat a la seu de la Fiscalia a Madrid. Segons les fonts d'Europa Press, l'objectiu de Moix és evitar que els fiscals deposats invoquin l'article 27 de l'Estatut del Ministeri per estar en desacord amb alguna directriu del seu superior. Segons l'explicació oficial, no obstant, la substitució persegueix "que els fiscals delegats assumeixin els casos del seu territori i els de la fiscalia especial es puguin ocupar dels assumptes de Madrid".
Les discrepàncies entre els dos substituïts i el seu cap es trobarien en el paper que l'acusació pública ha d'atribuir en aquest assumpte a Germà Gordó, exconseller de Justícia i exsecretari de Govern, que, segons la postura dels fiscals que fins ara han portat aquesta investigació, era "l'aconseguidor o el recaptador" de presumptes comissions il·legals pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obres públiques. El canvi, segons va anunciar la mateixa Fiscalia General de l'Estat, "no suposa cap modificació en la línia que ha mantingut la fiscalia en cadascun dels procediments i facilitarà l'assistència a la pràctica de diligències".
Encara que fora de previsions, la situació generada a Anticorrupció després de l'operació Lezo arribarà al torn de precs i preguntes de mans dels vocals d'UPF, segons aquesta mateixa associació. Aquest dijous es va saber que Carlos Iañez, un dels fiscals del cas, no té previst renunciar en la causa en què, juntament amb la seva companya a Anticorrupció Carmen García Cerdá, investiga al Jutjat Central d'Instrucció número 6 aquests delictes. De fet, Iañez reprendrà les indagacions aquest mateix dimecres, després d'acabar uns dies de descans.
Notícies relacionadesLa polèmica en aquest cas s'ha produït al transcendir l'existència de l'enfrontament entre Iañez i Moix sobre determinades diligències en el cas en què l'Audiència Nacional manté en presó preventiva, entre altres, l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González. Aquestes discrepàncies, respecte de determinats registres vinculats a operacions de l'empresa Inassa -filial del Canal de Isabel II- van provocar que aquest fiscal, que no té plaça fixa a Anticorrupció i exerceix en comissió de serveis, amenaçarà amb apartar-se del procediment. No obstant, el seu criteri es va veure recolzat de manera majoritària per la resta dels seus companys a la junta que es va celebrar dimarts passat -forçada a l'invocar Iañez i la seva companya el 27- i per aquesta raó ja no entra en els seus plans abandonar el cas sempre que no sigui rellevat pels seus superiors.
El que va passar amb Iañez també va obligar la Fiscalia Anticorrupció a emetre un comunicat oficial en què aclaria que la seva renovació es va produir "a petició" de Moix i va ser "aprovada per la Fiscalia General de l'Estat. El comunicat es va difondre després de l'aparició d'informacions en diversos mitjans que apuntaven al possible cessament d'aquest fiscal en el cas que instrueix el jutge Eloy Velasco. Davant d'això Anticorrupció va aclarir que no havia cessat Iañez. "De fet, el mateix fiscal en cap ha sol·licitat recentment la renovació de la seva plaça en comissió de serveis en aquesta fiscalia, renovació que ha sigut aprovada per la Fiscalia General de l'Estat", afegia Anticorrupció.
Rafael Catalá Juan Ignacio Zoido Cas 3% Justícia Corrupció Fiscalia Anticorrupció Caso Lezo Manuel Moix
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista