Maza manté els fiscals del 'cas 3%' a l'espera de més informació

El Consell Fiscal rebutja rellevar Manuel Moix com a cap d'Anticorrupció

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha decidit aquest dijous mantenir en el 'cas 3%' els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo al considerar insuficient la motivació del cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, per al seu relleu. Així, Maza ha deixat en suspens l'ordre de Moix i ha requerit als tres implicats més informació.

Maza ha pres aquesta decisió durant la reunió del Consell Fiscal, que va arrencar ahir dimecres i en què s'ha rebutjat rellevar Moix. Els tres vocals de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) al Consell Fiscal havien plantejat la conveniència de substituir-lo per la seva "falta d'idoneïtat" per exercir aquest càrrec. No obstant, 9 dels 12 integrants del Consell han votat en contra.

La UPF ha assegurat en un comunicat que no poden "mantenir-se aliens al que passa" al seu voltant i "ignorar que les converses telefòniques que recentment s'han fet públiques perjudiquen la credibilitat del fiscal en cap i posen en qüestió la necessària i imprescindible aparença d'imparcialitat que ha de revestir qui ocupa un càrrec d'aquesta responsabilitat".

Els fiscals progressistes també han denunciat la forma en què Moix ha exercit com a fiscal en cap, la seva "gestió del principi de jerarquia en el conegut com a 'cas Lezo' i el tracte donat als fiscals encarregats del 'cas 3%'".

La Fiscalia General de l'Estat, dirigida per José Manuel Maza, s'ha limitat a explicar, en una nota feta pública després de la reunió del Consell Fiscal, el seu reconeixement als membres de la Fiscalia Anticorrupció que "desenvolupen un treball difícil i necessari per acomplir els principis constitucionals de legalitat i imparcialitat per sobre de les lluites partidistes i al marge d'unes pressions dirigides amb qualsevol finalitat per condicionar la seva actuació".

Per una altra banda, el Consell Fiscal ha negat l'empara a Grinda, Bermejo i Juan José Rosa davant la denúncia per coaccions i amenaces d'un dels investigats pel 'cas Emperador', al considerar que aquest mecanisme no està recollit a l'Estatut del Ministeri Fiscal. De fet, Moix mateix s'ha manifestat unes hores abans en contra de l'empara al considerar que mediatitza els processos.

LES DECISIONS POLÈMIQUES

El Consell Fiscal debatia avui les polèmiques decisions adoptades pel fiscal en cap Anticorrupció.

En relació amb el 'cas 3%', Moix va decretar el relleu dels fiscals encarregats del cas, José Grinda i Fernando Bermejo, per altres fiscals amb despatxos a Barcelona: Fernando Maldonado i Teresa Duerto. Segons algunes fonts, les discrepàncies entre els dos substituïts i el seu cap es trobarien en el paper que l'acusació pública ha d'atribuir en aquest assumpte a l'exconseller de Justícia i exsecretari de Govern Germà Gordó, que segons la postura dels fiscals que fins ara han portat aquesta investigació era "l'aconseguidor o el recaptador" de presumptes comissions il·legals pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obres públiques. El canvi, segons va anunciar la mateixa Fiscalia General de l'Estat, "no suposa cap modificació en la línia que ha mantingut la Fiscalia en cada un dels procediments i facilitarà l'assistència a la pràctica de diligències".

Notícies relacionades

La polèmica en l'operació Lezo es va produir al transcendir l'existència de l'enfrontament entre un dels fiscals del cas, Carlos Iañez, i Moix sobre determinades diligències en el cas en què l'Audiència Nacional manté en presó preventiva, entre altres, l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González. Aquestes discrepàncies, respecte a determinats registres vinculats a operacions de l'empresa Inassa -filial del Canal de Isabel II-, van provocar que aquest fiscal, que no té plaça fixa a Anticorrupció i exerceix en comissió de serveis, amenacés amb apartar-se del procediment. No obstant, el seu criteri es va veure recolzat de forma majoritària per la resta dels seus companys a la junta que es va celebrar dimarts passat -forçada després d'invocar Iañez i la seva companya el 27- i per aquesta raó ja no entra en els seus plans abandonar el cas sempre que no sigui rellevat pels seus superiors.

El que va passar amb Iañez també va obligar la Fiscalia Anticorrupció a emetre un comunicat oficial en què aclaria que la seva renovació es va produir "a petició" de Moix i va ser "aprovada per la Fiscalia General de l'Estat. El comunicat es va difondre després de l'aparició d'informacions en diversos mitjans que apuntaven al possible cessament d'aquest fiscal en el cas que instrueix el jutge Eloy Velasco, i davant d'això Anticorrupció va aclarir que no havia apartat Iañez. "De fet, el mateix fiscal en cap ha sol·licitat recentment la renovació de la seva plaça en comissió de serveis en aquesta Fiscalia, renovació que ha sigut aprovada per la Fiscalia General de l'Estat", afegia Anticorrupció.