EL DILEMA DEL SOCIALISME

La hipermobilització de les bases del PSOE beneficia Sánchez

L'equip de l'exlíder socialista espera guanyar les primàries gràcies als militants situats als marges del partit

Els partidaris de Díaz creuen que el seu rival "ha tocat sostre" i per això intenta atraure els simpatitzants de López

 

  / EFE / ROMÁN RÍOS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’equip de Pedro Sánchez té dipositades una part important de les seves expectatives en un sector molt concret de les bases socialistes. La seva dimensió se situa en el 25% del total. «Són militants que paguen la seva quota i que fa molt temps que són dins del partit, però que des de fa uns quants anys no participen en cap de les iniciatives de les seves agrupacions –explica un col·laborador pròxim de l’exsecretari general–. Si aconseguim que votin, ens votaran a nosaltres».

Hi ha símptomes que la candidatura de Sánchez està aconseguint mobilitzar aquests afiliats. Primer, els mateixos actes del candidat, que s’enfrontarà a Susana Díaz i Patxi López el dia 21 de maig. L’atmosfera que es respira en els mítings de Sánchez és diferent de la resta: més primària, amb missatges més senzills que els dels seus contrincants, però al mateix temps molt menys apàtica i conformista. Dins del procés de reinvenció en el qual es troba immers, Sánchez, segons expliquen els seus, està provocant que molts afiliats fins ara situats als marges del partit vulguin passar a ocupar un lloc central.

L’altre senyal que hi ha sectors del PSOE als quals aquest procés està despertant resideix en el nombre d’avals reunits per Sánchez i Díaz. La presidenta d’Andalusia, a qui donen suport els líders territorials més importants, volia batre rècords en aquest apartat i desmoralitzar els simpatitzants de l’exsecretari general. L’objectiu era aclarir qualsevol dubte sobre el seu hipotètic triomf.

Díaz va arribar dijous passat més lluny que cap altre candidat mai abans (59.390 firmes després del recompte definitiu, gairebé un terç de la militància), però l’exsecretari general, gairebé sense ajuda dels aparells (amb excepcions com ValènciaCastella i Lleó Navarra), es va quedar molt a prop: 53.117.

L'OPA INFRUCTUOSA

Si a les dues xifres s’hi sumen els 10.866 a favor de López, significa que dues terceres parts dels afiliats han donat suport a un dels tres candidats. No hi ha precedents d’una cosa així, i aquesta hipermobilització de les bases pot beneficiar més Sánchez que la resta, segons reconeixen fins i tot diversos col·laboradors de Díaz. Tot i així, en l’equip de l’andalusa insisteixen que Sánchez «ha tocat sostre» i ja no pot atraure més militants, mentre que la presidenta de la Junta «continua creixent». Això explica, continua aquesta mateixa versió, que divendres passat l’exsecretari general intentés sense èxit que Patxi López es retirés i passés a formar part de la seva candidatura. Va ser un anunci de cara a la galeria (Sánchez el va portar a terme en un míting, sense consultar abans l’exlehendakari), que entre altres coses pretenia atraure els simpatitzants de López, un sector en principi petit, però determinant en una lluita tan disputada com aquesta.

«La xifra d’avals no reflecteix el sentiment al partit. Els nostres s’haurien de multiplicar per 1,5; els de Díaz, per 0,7. Hi ha una part important dels que l’han avalat a ella que ens votaran a nosaltres», continua el col·laborador de Sánchez, incidint en les suposades pressions que han exercit els aparells susanistes sobre els afiliats per obtenir-ne les firmes. Un comportament d’aquest tipus és més difícil amb el vot, ja que aquest és secret.

EL DEBAT A TRES

Notícies relacionades

Més fins i tot que la que va enfrontar Alfredo Pérez Rubalcaba i la desapareguda Carme Chacón el 2011, i que la del mateix Sánchez amb Eduardo Madina tres anys més tard, aquesta campanya es distingeix per l’absència de discussió sobre les propostes d’un o altre aspirant. No es tracta tant d’estar a favor com en contra: els susanistes són sobretot contraris a Sánchez i els pedristes, contraris a Díaz. Poques coses s’han mogut al llarg de les últimes setmanes, i no se n’esperen gaires més en els menys de 15 dies que queden fins als comicis interns. Excepte el debat entre els tres aspirants, que encara no té data.

Els partidaris de Díaz reconeixen que a la presidenta andalusa «no se li donen bé» aquestes cites, però esperen aprofitar-la per «desemmascarar» Sánchez i les seves «impostures» i per enfrontar-lo a la crua realitat dels seus «pèssims resultats» en les eleccions generals. Els col·laboradors de l’exsecretari general, que tampoc ha brillat especialment en debats anteriors, admeten que l’hemeroteca els pot fer mal (les seves propostes són ara molt diferents de les que feia com a secretari general), però consideren que tenen una arma molt més poderosa: el relat d’un dirigent caigut per no permetre que governés la dreta.