L'expresident Pujol es va beneficiar de 473 milions de pessetes dels diners familiars a Andorra
Un informe de la UDEF detalla quant va cobrar cada membre del clan dels comptes gestionats pel primogènit
Marta Ferrusola va obtenir 70,1 milions de pessetes i 261.349 euros
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va tenir "un benefici econòmic no justificat" de 473.074.154 pessetes amb la gestió dels comptes a Andorra amb què comptava la família almenys des del 1990, mentre que el de la seva dona, Marta Ferrusola, va pujar a 70.180.000 pessetes i 261.349 euros, segons un dels últims informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) aportat al 'cas Pujol' a què ha tingut accés aquest diari.
El document detalla el benefici obtingut per cada membre de la família, que, segons la policia, actuava com una "organització criminal", en el que considera que els hauria de suposar un delicte de pertinença. El membre més actiu era el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, que va obtenir: 5,5 milions de pessetes, 6,6 milions d'euros, 11,1 de dòlars, 7,8 de marcs alemanys i 95.344 lliures esterlines. El benefici del seu pare s'hauria obtingut en el compte 63.810, la titularitat del qual els investigadors li atribueixen, encara que hi figurés nominalment el seu fill gran, que desplegava una activitat que l'informe descriu com a "frenètica".
Segons l'informe, Josep Pujol hauria rebut 229,4 milions de pessetes, 27,9 ESB, 1,4 d'euros i 601.529 dòlars. El seu germà Oriol va cobrar 141,8 milions de pessetes i 102,5 d'euros; Mireia, 116 milions de pessetes i 60.285 euros; Marta, 105,7 milions de pessetes i 60.285 euros; Pere, 109,3 milions i 54.420 euros, i Oleguer, 116 milions de pessetes. L'exdona de Jordi Pújol Ferrusola, Mercè Gironès, va rebre, segons la policia, 2,1 milions d'euros i 1,7 de dòlars.
En el seu detallat informe de més d'un centenar de pàgines els investigadors sostenen que "la família actuaria com un grup organitzat que hauria desenvolupat una activitat presumptament il·lícita i prolongada en el temps almenys des del 1990, dirigida a l'obertura de comptes bancaris en un territori fiscalment protegit, per ocultar i operar amb diners d'origen desconegut i presumptament il·lícits".
EL LÍDER
Notícies relacionadesEn les seves conclusions, els agents sostenen que "malgrat l'actuació́ conjunta, destaca com a líder del grup Jordi Pujol Ferrusola, que ostentava diferents posicions en aquests comptes bancaris i tindria la funció de rebre, ingressar i posteriorment donar sortida a aquests diners, actuació que responendria a la d'una organització criminal".
Com a exemple de la "frenètica activitat" desenvolupada pel primogènit, l'informe assenyala "les nombroses transferències internacionals que, des dels comptes controlats directament o indirectament per ell, es duen a terme a diferents mercantils situades en altres països, però aquest no és l'únic, ja que amb l'objectiu de donar continuïtat a aquesta operativa de blanqueig de capitals, des d'Andorra cadascun dels seus membres du a terme les seves pròpies accions". Les "més semblants a les de Jordi" són "les executades per Josep". En altres cas, la similitud es limita "a l'aprofitament de l'amnistia fiscal espanyola de l'any 2012 per repatriar capitals des d'Andorra", cosa que van fer la seva mare, Marta Ferrusola, i els seus germans Marta, Mireia i Pere.
- Sergio Peris-Mencheta, actor i director: "Des de la malaltia, la meva imaginació s’ha alliberat"
- Habitatge El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."
- Crònica rosa Elionor i l’amor
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any