LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ
El Govern fa pinya davant les filtracions de l'operació Lezo
Rajoy i Catalá defensen al cap d'Anticorrupció malgrat les punxades als González
El fiscal general de l'Estat demana eines per evitar que la premsa publiqui sumaris
undefined38367296 madrid 10 05 2017 politica sesi n de control al gobierno170510133920 /
El Govern va sortir ahir a fer pinya davant els molts episodis del cas Lezo que estan sembrant sospites als departaments de Justícia, Interior i la fiscalia. D’una manera o altra, des de Mariano Rajoy i els seus ministres fins a l’últim diputat del PP van defensar l’actuació dels membres de l’Executiu i la «independència» del fiscal en cap d’Anticorrupció, Manuel Moix.
Les filtracions als mitjans de comunicació gràcies a les quals s’ha sabut que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, li va dir en un missatge a Ignacio González que confia que es tanquin aviat «els embolics»; la reunió del número dos d’Interior, José Antonio Nieto, amb Pablo González, germà de l’expresident de la Comunitat de Madrid, i la polèmica a Anticorrupció per discrepàncies entre els fiscals que porten el cas Lezo i Moix són episodis que han posat en guàrdia l’Executiu central.
Rajoy encara no havia parlat de l’assumpte al Parlament. A preguntes del PSOE i Podem, el líder del PP es va limitar a dir que si aquests casos afloren ara és perquè el Govern ha llançat una lluita sense quarter contra la corrupció. De Moix, a qui va qualificar de «professional d’àmplia i exitosa trajectòria», va assegurar que treballa «amb total independència i personalitat». «Funciona molt bé», va afegir.
REPROVACIÓ DE CATALÁ / A la defensa protagonitzada pel president en la sessió de control, es va sumar pocs minuts després Catalá, la dimissió del qual va ser sol·licitada pel PSOE, que va anunciar que si no ho fa ho reprovarà. El ministre, que va recordar que compta amb «la confiança del president», va defensar la seva actuació i la de Moix, i va acusar l’oposició de donar pàbul a «insídies».
A la tarda, ja a la compareixença de la Comissió de Justícia, va canviar les «insídies» per «fum», «joc de confusions» o «alarmes innecessàries» que produeixen «el desprestigi de les institucions» per referir-se alque havia viscut des del nomenament de Moix al capdavant de la fiscalia especial. Tant ell com el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que també va anar a la comissió, van coincidir a apel·lar «als fets» per intentar negar les sospites suscitades sobre suposades ingerències del Govern a la fiscalia, en general, i en concret, a Anticorrupció.
Mentre que Maza va optar per defensar a ultrança el fiscal en cap d’Anticorrupció, el ministre es va centrar a esgrimir les reformes portades a terme per facilitar la feina als fiscals i «l’autonomia fiscal».
Maza va recolzar la seva argumentació en les últimes actuacions del ministeri públic contra el PP, com la querella presentada contra el bufet d’advocats que va fundar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, o el cas Lezo i va negar rellevància al fet que a les gravacions del cas se senti l’expresident madrileny felicitar-se pel futur nomenament de Moix al capdavant d’Anticorrupció.
A més a més, va deixar caure que també van esmentar altres candidats, però això no ha transcendit, ja que només es coneixen una part d’aquestes gravacions. Va sostenir que el comentari obeeix al fet que Moix i González es coneixien professionalment, per haver sigut fiscal superior de Madrid.
«¿Creuen que si jo hagués entès que van ser una altra cosa m’hauria arriscat a nomenar-lo? Hauríem buscat una altra sortida», va assegurar el fiscal general, que va admetre que la tinenta fiscal d’Anticorrupció, Belén Suárez, el va informar de l’existència de la conversa abans de la designació i que va mostrar sorpresa quan dies més tard també el va informar d’això la Unió Progressista de Fiscals, però no per desconeixement, sinó perquè també conegués unes converses secretes.
ACTUAR CONTRA ELS MITJANS / Segons el fiscal general, les informacions sobre l’actuació d’Anticorrupció des que Moix va ser designat són «un problema estructural», en el qual «es confon per part d’alguns el control de la legalitat de la fiscalia amb la ingerència constant a qui té alguna responsabilitat», cosa que els impedeix fer la seva feina.
Notícies relacionadesCom que, segons la seva opinió, gran part de la responsabilitat d’això la tenen les filtracions del sumari, va demanar «eines» per lluitar-hi en contra, perquè no contribueixen a informar els ciutadans, sinó que ajuden «els investigats», perquè són informacions «interessades».
Precisament emparant-se en l’argument del secret del sumari, gran part de les crítiques que els van fer els portaveus parlamentaris, com les preguntes sobre els missatges de mòbil entre Catalá i González, no van tenir cap resposta.
José Manuel Maza Rafael Catalá Premsa PP - Partit Popular Corrupció Mariano Rajoy Caso Lezo Ignacio González
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"