EL DILEMA DEL SOCIALISME

Sánchez i Iglesias comencen a explorar una aliança anti-Rajoy

Els líders del PSOE i Podem creuen "insostenible" la continuïtat del president

El nou secretari general socialista no abordarà fins al juny una possible moció

undefined33353723 madrid  30 03 2016  pedro s nchez psoe  y pablo iglesias  po170522174635

undefined33353723 madrid 30 03 2016 pedro s nchez psoe y pablo iglesias po170522174635 / JOS LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La rotunda victòria de Pedro Sánchez Pedro Sánchezen les primàries de diumenge passat, que va guanyar amb 10 punts de diferència sobre Susana Díaz, obre un nou escenari polític. No només dins del PSOE, on hi haurà canvis dràstics. També a Podem i en la governabilitat d'Espanya. Mentre Mariano Rajoy exhibia aquest dilluns la seva tranquil·litat, i fins i tot el seu menyspreu, davant el pas fet pels militants socialistes (la victòria de Sánchez “no canvia res”, va dir abans d'explicar que no havia felicitat el seu rival per no “molestar”), el nou secretari general començava a explorar amb Pablo Iglesias una aliança anti-PP. No hi ha cap pacte segellat, i el PSOE continua descartant en aquests moments una moció de censura, però Sánchez vol mantenir amb Podem un vincle més estret, coordinant-se davant el president del Govern i al mateix temps deixant clar que els socialistes, com segon partit més votat, encapçalen l'oposició.  

La relació entre tots dos  dirigents és de profunda desconfiança, però volen estrènyer vincles aquesta legislatura

El líder del partit morat va trucar al seu homòleg al PSOE, amb qui l'uneix una relació turbulenta, marcada per la desconfiança arran de les males experiències de l'anterior legislatura, quan Podem va votar en contra de la investidura de Sánchez. “Pablo m'ha enganyat”, va dir després del seu frustrat intent d'arribar a la Moncloa. Segons l'entorn del nou secretari general dels socialistes, que va basar la seva victòria en els atacs a la traumàtica abstenció del seu partit davant Rajoy per evitar la repetició d'eleccions, els dos dirigents van compartir que la situació de PP al Govern, “assetjat per la corrupció”, resulta “insostenible”. Es van emplaçar a “seguir dialogant de manera contínua i a mantenir una relació fluida”, però també van constatar que tenen “estratègies diferents sobre com fer oposició”.

Una de les grans diferències resideix en la urgència de plantejar al Congrés una moció de censura. Podem ja l'ha registrat sense negociar prèviament amb la resta de grups. La iniciativa, que contempla l'elecció d'Iglesias com a president, està abocada al fracàs (només compta amb els nou vots d'ERC i Bildu), però aquest dilluns, en un altre exemple de la nova etapa que s'obre amb la victòria de Sánchez, el partit morat va anunciar que estava disposat a retirar-la si els socialistes presentaven la seva pròpia moció. “Retiraríem la nostra per intentar fer viable la del PSOE, que té més diputats, però necessitaríem que la registrin”, va dir el seu secretari d'Organització, Pablo Echenique.  

SENSE “MAJORIA ALTERNATIVA”

Sánchez descarta ara mateix fer aquest pas. “No creiem que es donin les condicions per presentar ara una moció de censura. No existeix majoria parlamentària alternativa amb un programa comú”, explica un dels més pròxims col·laboradors del nou secretari general. El full de ruta dels socialistes passa primer per sol·licitar la compareixença en el ple del Congrés de Rajoy i exigir allà la seva dimissió. Només després es plantejarien explorar suports per a una moció. En principi, amb Podem i Ciutadans, cosa que sembla gairebé impossible, però sense descartar els partits independentistes si no col·loquen la consulta a Catalunya com a condició indispensable per secundar la iniciativa.

Tot i així, quan només han passat 24 hores de les primàries, no hi ha res perfilat. Sánchez ni tan sols ha conformat la seva executiva, cosa que farà en el congrés que els socialistes celebraran a mitjans de juny. Només després decidirà si presenta la seva pròpia moció de censura. “No hem tingut gairebé temps de parlar entre nosaltres. Estem despertant-nos”, continua la mateixa font.  

Susana Díaz canvia  de discurs i assenyala ara que "hay que arrimar el hombro i ajudar a Pedro"

Notícies relacionades

El canvi al PSOE arriba en un moment espinós per a Iglesias. Els morats admeten que la resurrecció de Sánchez, que vol “ressituar” el PSOE a “l'esquerra”, els pren espai electoral. L'inapel·lable triomf del nou líder socialista, que va obtenir davant Díaz i Patxi López la meitat dels vots dels afiliats, li permetrà desplegar un lideratge fort en un moment de debilitat de Podem, que no aconsegueix enlairar-se en les enquestes. Els estudis demoscòpics, de fet, mostren que la fuga de simpatitzants s'ha invertit. Ara hi ha més votants de Podem disposats a passar-se al PSOE que a la inversa. I l'ascens de Sánchez davant gairebé tots els poders del seu propi partit coincideix amb el desgast de la figura d'Iglesias, un fenomen que podria veure's aguditzat pel segur fracàs de la seva moció de censura.   

EL RELLEU DELS BARONS

Mentrestant, els principals líders territorials socialistes, molts d'ells presidents autonòmics que van recolzar a la presidenta d'Andalusia, van intentar rebaixar la tensió. Començant per la mateixa Díaz. El dia anterior, al reconèixer la derrota, es va posar a “disposició” del PSOE, però no de Sánchez, a qui no va citar pel seu nom. Díaz va canviar aquest dilluns de discurs. “Ara el que toca és fer pinya i ajudar i recolzar Pedro”, va dir a Sevilla. La presidenta de la Junta, que només va treure més vots que el seu rival a la seva pròpia comunitat, té gairebé assegurat mantenir el lideratge de la seva federació. Altres líders territorials que van jugar en el seu equip, del valencià Ximo Puig a l'aragonès Javier Lambán, no.