La Fiscalia General descarta obrir un expedient a Moix

El cap d'Anticorrupció donarà les seves explicacions a Maza en una pròxima reunió

El ministeri públic, en xoc al no haver-hi precedents de fiscals amb empreses 'offshore'

El Govern ja no recolza Moix. / JUANJO MARTÍN / EFE / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, no creu que sigui necessari obrir un expedient, ni tan sols preliminar, al fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, que no només ha tingut el trist honor d'haver posat de cap per avall la fiscalia especial en tres mesos de mandat, sinó que s'ha convertit en el primer fiscal que s'ha descobert que és propietari de la quarta part d'una empresa 'offshore', han informat a aquest diari fonts fiscals.

Davant l'absència de precedents en la carrera fiscal, no hi ha una pauta prèvia d'actuació a què aferrar-se. Però la Inspecció Fiscal és l'encarregada de determinar si un fiscal ha comès alguna infracció disciplinària. Per això diversos fiscals consultats han apuntat a la possibilitat que aquest òrgan pogués obrir a Moix un expedient preliminar per comprovar si efectivament els detalls d'aquesta titularitat són tal com els relata el fiscal en cap o no. Així es descartaria qualsevol dubte sobre una actuació que, encara que no sigui delictiva ni constitutiva de sanció disciplinària, no contribueix gens a la bona imatge de la fiscalia.

L'obertura d'aquest expedient preliminar depèn directament del fiscal general de l'Estat, que fins a aquest episodi ha defensat a capa i espasa l'actuació de Moix al capdavant d'Anticorrupció. Aquesta diligència només pot ser ordenada per Maza i si fos proposta d'ofici pel fiscal en cap d'Inspecció també hauria de comptar amb la seva autorització. I almenys de moment, el fiscal general no considera necessari fer-ho, ja que, segons les fonts consultades, a la fiscalia ni tan sols es veu matèria disciplinària en el fet que Moix sigui soci d'una empresa 'offshore'. Aquest tipus d'empreses amaguen la titularitat del seu verdader propietari, a través de testaferros, i per això sovint són utilitzades en casos de corrupció, almenys per evitar pagar el que correspon a Hisenda, pràctica que seria constitutiva d'un delicte fiscal.

Moix, que ha anunciat a Onda Cero que parlarà amb Maza "aquesta nit o demà" i que ha dit que no està aferrat al càrrec que ocupa, assegura que va declarar a Hisenda que té el 25% de la societat Duchesse Financial Overseas, constituïda pel seu pare el 1988 a Panamà, a través de la qual ell i els seus tres germans són propietaris d'un xalet a Collado Villalba (Madrid), que van posar a la venda sense èxit. A la reunió entre tots dos, que no s'ha pogut fer abans perquè dimarts el fiscal general era a Ceuta i aquest dimecres el que és fora de Madrid és el mateix Moix, el que s'espera és que aquest li ofereixi totes les explicacions relatives al compte al seu superior jeràrquic per tancar aquest episodi.

VETADA L'ADMINISTRACIÓ

El règim d'incompatibilitats de l'Estatut de la Carrera Fiscal, que es complementa amb el que està previst per als jutges a la llei orgànica del poder judicial, només prohibeix als fiscals la realització de feines d'administració d'empreses, de manera que en principi la que s'ha conegut que té Moix no seria constitutiva de delicte, ni de responsabilitat disciplinària, sempre que sigui cert que la va declarar a Hisenda des que la va heretar del seu pare.

Però que el fiscal en cap anticorrupció sigui titular d'una quarta part d'una societat 'offshore' ha deixat en xoc la fiscalia, que ha vist com la seva imatge es deteriorava des del relleu de Consuelo Madrigal al capdavant de la Fiscalia General, no per oposar-se al nomenament de Moix, malgrat que ella preferia l'altre candidat, Alejandro Luzón, sinó per negar-se a substituir Javier Zaragoza al capdavant de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

DE LEZO AL 3%

Notícies relacionades

L'aparició del compte se suma a les polèmiques viscudes a Anticorrupció des que a principis de març Moix va accedir a la direcció de la Fiscalia Anticorrupció, on fins i tot va haver de convocar la Junta de Fiscals d'Anticorrupció, perquè els fiscals del 'cas Lezo' van apel·lar a l'article 27 de l'Estatut per mantenir el seu criteri davant el del seu superior, que s'oposava a fer un registre, a mantenir 'punxats' els investigats i a imputar per organització criminal. Això es va sumar al fet que el principal imputat, l'expresident madrileny Ignacio González, es va felicitar en una de les converses intervingudes pel seu futur nomenament.

També va rellevar els fiscals del 3%, decisió que està paralitzada pel fiscal general, i va tramitar una denúncia contra tres fiscals de la casa, sense escoltar-los, que havia presentat un imputat en diversos procediments. Les notícies relatives que volia substituir els fiscals encarregats d'investigar Ignacio González o que fossin ells els que renunciaven no va contribuir gens a millorar la imatge de la fiscalia destinada a lluitar contra la corrupció.