Moix, mitja desena de polèmiques en només 87 dies

El dimitit fiscal anticorrupció va intentar impedir registres en el 'cas Lezo' i va apartar els fiscals del '3%'

Va incloure la referència a la investigació 'xivada' del secretari de l'Interior de la 'xivatada' a Ignacio González

La seva designació com a fiscal anticorrupció ha sigut polèmica des del primer minut. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / PATRICIA MARTÍN / MADRID

El tercer cap Anticorrupció i el de mandat més breu. Pocs dies dels 87 que Manuel Moix ha estat al capdavant de la fiscalia especial han estat exempts de polèmica. Especialment des que va esclatar el ‘cas Lezo’, el sumari del qual inclou unes significatives gravacions en què Ignacio González es felicitava de cara a resoldre els seus problemes judicials que el PP col·loqués Moix a Anticorrupció. Per cert que el fiscal general, José Manuel Maza, coneixia les escoltes i tot i així  el va elegir per al càrrec.

No obstant, pocs dies després de la detenció de l'expresident madrileny, que Moix va posar com a exemple de la seva nul·la connivència amb el PP, va transcendir que va mirar d'impedir alguns dels registres o almenys separar-los del 'cas Lezo'. Els fiscals del cas van haver d'acudir a l'article 27 de l'Estatut del ministeri públic, que a penes s'ha usat una desena de vegades, per convocar una Junta de Fiscals, que els va donar la raó. Finalment, les diligències es van practicar. Aquest episodi ja va provocar que l'oposició sol·licités les compareixences de Rafael Catalá, Juan Ignacio Zoido i José Manuel Maza al Congrés.

LA 'XIVATADA'

Moix també havia pressionat els seus subordinats perquè no imputessin organització criminal a González i el seu home de confiança al Canal, Edmundo Rodríguez Sobrino. En el seu decret ja transmetia que no canviava els fiscals del cas per no existir marge de temps. I, per últim, va ser ell qui va decidir quina part del recurs de la Fiscalia contra la presó de González es facilitava a premsa. Entre les pàgines difoses s'hi incloïa la referència a la "comunicació 'xivada' del secretari d'Estat del Seguretat", José Antonio Nieto, que va donar peu que se'l relacionés amb la 'xivatada' que va alertar González que estava sent investigat. Maza va haver fins i tot de demanar disculpes al número dos d'Interior.

En altres casos també ha fet passos que han moletat. Per exemple, va rellevar els fiscals del 'cas 3%', una decisió que està paralitzada pel fiscal general. A més va tramitar la denúncia per coaccions d'un investigat contra ells i un tercer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sense escoltar-los. S'ha especulat que la seva guerra contra els fiscals del 3% anava dirigida a acontentar els nacionalistes, però ell sempre l'ha justificat per motius “operatius”.

LES SEVES DECLARACIONS

Notícies relacionades

També hi ha hagut informacions al voltant de la possibilitat d'apartar els fiscals de ‘Lezo’ que no han contribuït a precisament a donar una imatge de tranquil·litat, independència i unitat en la fiscalia anticorrupció. A més de les seves manifestacions a favor de sancionar les filtracions de sumari, rebutjar que Mariano Rajoy hagi de declarar personalment en el ‘cas Gürtel’ o contra la Guàrdia Civil per “anar més enllà de les seves funcions” a l'hora d'investigar Cristina Cifuentes.  

Però sens dubte la gota que ha fet vessar el got ha sigut la seva societat a Panamà i les seves contradictòries explicacions sobre aquesta, que l'han posat contra les cordes i l'ha portat a presentar la seva dimissió