El PDECat demana a Gordó que dimiteixi però aquest s'aferra a l'escó

Pascal el convida personalment a deixar l'acta però l'exconseller només abandona la comissió de Justícia del Parlament

Esquerra i la CUP també pressionen perquè l'exconseller renunciï a l'escó

L’exconseller de justícia Germà Gordó durant la seva compareixença al Parlament. / JOAN CORTADELLAS / ATLAS VÍDEO

5
Es llegeix en minuts
FIEL MASREAL / JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

La presidenta del PDECat, Marta Pascal, ha convidat implícitament el diputat i exconseller Germà Gordó a abandonar el seu escó davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'investigar l'exconseller i exgerent de CDC pel 'cas 3%'. Ho ha fet personalment al mateix Gordó, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. I, posteriorment, ho ha donat a entendre en un tuit, en què afirma que el "president Mas va fer un pas al costat pensant en el projecte comú. A vegades fer passos al costat serveix per avançar i demostra generositat". Dues hores abans, el partit i el diputat havien pactat un comunicat en què el PDECat donava veracitat a la versió de Gordó i es decidia únicament que deixaria de presidir la comissió de Justícia al Parlament. ERC i la CUP han exigit la dimissió de qui va ser una de les persones que coneixen més bé les interioritats de l'extinta Convergència.

La pressió sobre Gordó -amb un entorn que assegura que també ha rebut nombroses mostres de suport- es multiplica a mesura que avancen les hores. Dirigents territorials i diversos càrrecs del PDECat afirmen en privat que el diputat del seu partit al Parlament hauria de deixar l'escó, sens dubte.

ERC EXIGEIX LA RENÚNCIA

També ERC ha intensificat l'exigència que Gordó dimiteixi. Primer han sigut dirigents del partit a títol individual i les joventuts d'ERC. Però posteriorment un comunicat oficial del partit considera que davant la decisió del TSJC i "la rellevància dels fets investigats", la gran decisió "seria que el diputat renunciés a l'escó al Parlament". "El nivell d'exigència amb la corrupció ha de ser clar i contundent", afegeixen els republicans. Uns hores abans el diputat republicà al Congrés Joan Tardà ha considerat que "qui es pugui convertir en un impediment, ha de fer immediatament un pas al costat", un gest que, segons ell, "seria el seu millor servei al país".

Gordó serà investigat pels presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons públics, entre altres, per presumptament haver intermediat amb diverses empreses perquè la Generalitat els concedís licitacions a canvi de "donacions" a dues fundacions vinculades a l'extinta Convergència Democràtica (CDC), CatDem Fòrum Barcelona.

Les joventuts d'ERC han sigut molt més contundents i han demanat la dimissió de Gordó. L'organització ha emès un comunicat, difós a través de Twitter, en què justifiquen la necessitat d'apartar-lo per "construir una República lliure de corrupció" i no perjudicar el procés sobiranista: "És el moment de ser més exemplars que mai", remarquen, i consideren "imprescindible que no hi hagi cap ombra sobre els 72 diputats que formen la majoria independentista".  

LA CUP EXIGEIX LA SEVA DIMISSIÓ 

Per la seva banda, la CUP ha demanat directament la dimisiió de Gordó a través d'un comunicat, en què el diputat anticapitalista Benet Salellas ha considerat que diversos excàrrecs del Govern de CDC han rebut "empresaris controvertits" i ha afirmat que és moment que es comenci a conèixer tota la veritat. "Hi ha un fil que va des de Prenafeta a Gordó i amb la imputació d'avui comencem a estirar el fil", ha valorat Salellas, que ha recordat que el seu partit va anunciar que es personarà com a acusació popular en el cas del 3%.

El cupaire ha explicat que el seu equip jurídic estudiarà en els pròxims dies com procedeix davant la investigació de l'exconseller, un expedient que es tramitarà de forma independent a la resta del cas al tenir Gordó la condició d'aforat. Però si com demanen els anticapitalistes Gordó deixés l'acta de diputat, perdria l'aforament i aquest expedient tornaria al jutjat del Vendrell (Baix Penedès) que investiga la causa.

EL PSC I CSQEP LI DEMANEN REFLEXIÓ I RESPONSABILITATS

Més cautelosos han sigut els diputats socialistes, que han demanat al diputat de Junts pel Sí que "doni explicacions públiques" sobre la seva imputació i, encara que no han exigit formalment la seva dimissió, sí que l'han instat a "fer un reflexió profunda sobre la seva situació política".

Des del Parlament, el diputat del PSC Jordi Terrades ha indicat en declaracions als periodistes que, després de l'obertura de la investigació, "les explicacions que va donar fa una setmana davant la cambra no són suficients, i per tant Gordó s'ha d'explicar més i millor".

Terrades ha aprofitat la situació per carregar contra l'expresident Artur Mas i ha mantingut que "els fets desmenteixen una vegada més Mas, que sempre ha defensat el que va ser el seu gerent al partit, el seu secretari de govern en el primer Govern que va presidir i el seu conseller de Justícia en el segon Executiu". Ha reclamat, per tot plegat, "explicacions clares" i que Puigdemont Junqueras "no entorpeixin la investigació" i "que facilitin les agendes públiques" de Gordó.

En el mateix to ha reaccionat el portaveu de Catalunya Sí que es PotJoan Coscubiela, que ha exigit al diputat i al seu partit que "assumeixin les seves responsabilitats", i ha avançat que, en funció de la resposta que donin, meditaran si reclamen que entregui l'acta de parlamentari. "Si considerem que aquestes responsabilitats no s'assumeixen, demanarem alguna cosa més", ha indicat.

EL PP VOL QUE DEIXI DE PRESIDIR LA COMISSIÓ DE JUSTÍCIA

Notícies relacionades

Els populars també han optat per la prudència i, de moment, li han demanat a Gordó que deixi de presidir la Comissió de Justícia del Parlament. El portaveu parlamentari popular, Alejandro Fernández, ha assegurat en un comunicat que la renúncia és imprescindible i que és una petició proporcional a la situació processal. Tot i això, ha afirmat que demanaran la seva dimissió com a diputat "si es confirmen les informacions". "Exigim a CDC que accepti la gravetat dels casos de corrupció que els afecten i prengui les mesures oportunes per erradicar-la", ha suggerit Fernández.

Per una altra banda, Ciutadans considera que la dimissió ha d'arribar quan sigui citat a declarar. El portaveu del partit al Parlament, Carlos Carrizosa, ha considerat que "el que és rellevant és que ara la corrupció ja afecta el Govern de Puigdemont i de Junqueras, perquè Junts pel Sí ja té el seu imputat i seu a tres escons d'ells". "A Catalunya hem tingut una família amb un 'capo' i una 'mare superiora' al capdavant, i ara a qui s'investiga és l''aconseguidor'", ha afirmat.