39è CONGRÉS FEDERAL DEL PSOE

Sánchez acosta posicions amb els barons crítics abans de discutir la plurinacionalitat

Ha parlat amb Fernández-Vara, Puig, García-Page, Lambán i Fernández, però no amb Susana Díaz

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

Només dues setmanes després de la seva contundent victòria en les primàries, Pedro Sánchez ha tancat una primera ronda de contactes amb els líders territorials del PSOE, inclosos els que van impulsar la seva caiguda l'octubre passat i amb els quals ha començat a recompondre les seves destruïdes relacions polítiques amb els barons crítics.

Després de mesos de guerra interna i incomunicació, Sánchez ha tornat a conversar en els últims dies amb els presidents d'Extremadura, Guillermo Fernández-Vara; País Valencià, Ximo Puig; Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; i Aragó, Javier Lambán, que li han garantit que recolzaran l'executiva que proposi. També ha parlat amb l'asturià Javier Fernández, amb qui es va reunir dilluns passat a Ferraz en la seva qualitat de president de la gestora.

FALTA SUSANA DÍAZ

No ho ha fet, no obstant, des de la nit del 21 de maig, amb la que va ser la seva principal rival en les primàries, Susana Díaz, segons fonts pròximes al secretari general i del PSOE andalús.

La idea de l'Estat plurinacional que Sánchez vol tirarr endavant al congrés del juny de la mà del PSC és en aquest moment el principal escull amb gairebé tots ells. Aquests consideren que aquesta posició, que implica canviar l'article 2 de la Constitució, està fora de la Declaració de Granada i que aquesta "no s'ha de tocar", si bé el Congrés Federal ho pot fer.

Pel que fa a això, fonts del PSOE andalús subratllen que els seus delegats defensaran el document de Granada, però asseguren que el seu lema en el 39è Congrés Federal del 17 i 18 de juny és "soroll zero" i, en la mesura dels possible, passar "desapercebuts". Díaz, com ha repetit en els últims dies fins a la sacietat, ha decidit "centrar-se" a Andalusia i no té intenció de confrontar amb la nova direcció federal.

EL DEBAT DE LA PLURINACIONALITAT

En una línia més combativa se situen Lambán i Page, partidari aquest últim de "no combregar amb rodes de molí" en la qüestió de la plurinacionalitat. Lambán, que va parlar amb Sánchez dimecres i que el mateix diumenge de les primàries li va traslladar la seva "total lleialtat", ja va apuntar ahir que calia plantejar aquest "important" debat "amb la serenitat i l'anàlisi necessàries".

L'extremeny Fernández Vara, per la seva part, manté la seva postura que no es poden atorgar privilegis a unes regions sobre altres. Vara, que va recuperar la setmana passada el contacte amb Pedro Sánchez en el marc d'una conversa que ha qualificat de "bastant agradable", no només va traslladar al reelegit líder del partit que recolzarà l'executiva que proposi, sinó que es va posar a la seva disposició per "construir un projecte guanyador, alternatiu i capaç de dirigir els destins d'aquest país en un futur".

El valencià Ximo Puig, a qui Sánchez va trucar tres dies després de les primàries en resposta al seu missatge de felicitació, assegura també que la conversa entre tots dos va ser "absolutament cordial" i va transcórrer "en molt bon to". Defensor a ultrança del federalisme, Puig situa la idea de la plurinacionalitat en el pur "nominalisme", mentre que des del PSPV assenyalen que la postura la manifestaran els delegats en el congrés, que tenen autonomia.

En sintonia amb el plantejament plurinacional de Sánchez se situen la presidenta balear, Francina Armengol, i la líder dels socialistes bascos, Idoia Mendia. La primera va parlar amb ell poc després del seu triomf, al qual va contribuir amb el seu suport després de demanar la retirada de la candidatura de Patxi López.

Notícies relacionades

Els illencs portaran al congrés una esmena en la qual s'advoca per "federalitzar" Espanya, "nació de nacions", i reformar la Carta Magna per trobar "un encaix federal per a Catalunya, encaix que permeti reconèixer el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüe d'Espanya". També els socialistes bascos comparteixen la idea de la plurinacionalitat de l'Estat i sempre han defensat que Euskadi és una "nació", però des de la perspectiva "cultural", no política, per la qual cosa no admet les tesis nacionalistes sobre el dret d'autodeterminació ni la formació d'un Estat propi.

Mostra de la prioritat que donarà Sánchez en el congrés a aquest debat és la reunió monogràfica que va mantenir dilluns amb el líder del PSC, Miquel Iceta, sobre Catalunya, on el líder del PSOE va resultar elegit en les primàries amb un suport superior al 80%.