'Operació Catalunya': Torna el dilema de l''estil gàngster'

Rufián es planteja com tensar l'interrogatori de l'exdirector de la Policia sense avivar una nova polèmica

Cosidó compareix aquest dimarts en la comissió que investiga la creació d'una brigada política

undefined20595694 madrid 19 10 2012   politica el ministro del interior jorge 170605131522

undefined20595694 madrid 19 10 2012 politica el ministro del interior jorge 170605131522

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El dilema torna a sobrevolar el Congrés dels Diputats. ¿Fins on pot un parlamentari forçar un interrogatori amb l’objectiu d’obtenir les respostes que el compareixent es nega a donar? La declaració d’avui de l’exdirector general de la Policia Ignacio Cosidó, que ha sigut cridat per donar explicacions sobre l’op, torna a situar el debat al centre de les mirades.

L’incendi va esclatar quan el portaveu d’ERC Gabriel Rufián va preguntar amb un estil aspre als dos alts càrrecs cridats anteriorment a aquesta comissió d’investigació, l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso. Va dir «gàngster» i «mamporrero» a aquest últim, i el PP va reaccionar amb una ofensiva tan gran que la polèmica de les formes va eclipsar el moll de l’os de l’interrogatori: la creació d’una policia política per fabricar proves contra els adversaris del partit al Govern.

Ara els portaveus es plantegen fins on tensar la corda. Saben prou bé que necessiten ser incisius perquè l’interrogat perdi la paciència i abaixi la guàrdia. El dubte és més gran per les condicions pròpies d’una comissió a la qual PP, PSOE i Ciutadans tenen interès a donar carpetada. Si d’aquest interrogatori no surt informació comprometedora, aquestes tres forces es negaran a demanar més compareixences i els treballs es tancaran a finals de juliol sense grans conclusions. En canvi, si aconsegueixen que Cosidó aporti dades de pes, opinen, podrien forçar el PSOE a demanar nous testimonis com els comissaris José Manuel Villarejo i Eugenio Pino o l’inspector José Antonio Fuentes Gago.

«Si el pressiono molt, com a De Alfonso, es parlarà més de mi que del que ell diu. Així que intentaré ser incisiu per acorralar-lo, però trobar l’equilibri és complicat», reconeix Rufián a aquest diari.

El portaveu del PDECat en la comissió, Sergi Miquel, admet també la importància d’aquesta declaració. «Ho fio tot a Cosidó, al fet que se’n pugui desvincular i assenyalar a altres, fet que deixaria la porta oberta perquè vinguessin Pino o Villarejo», assenyala, tot i que sense gaire optimisme.

Notícies relacionades

BARRA BRAVA / No ho tenen senzill. Intueixen que el PP tornarà a utilitzar la tàctica parlamentària que domina a la perfecció: murmurar improperis i donar cops a les taules per treure de polleguera l’adversari. Ja ho van fer en les compareixences de Fernández Díaz i De Alfonso, amb diputats que no pertanyien a aquesta comissió però s’hi van colar i es van anar rellevant. «La barra brava del PP tornarà a estar al darrere insultant», augura Rufián.

Queda per veure fins on arriba la posició tèbia del PSOE. Va votar en contra de demanar compareixences als comissaris i el cert és que ningú espera res més que un interrogatori de cartró pedra.