MOCIÓ DE CENSURA
PP i C's confien que el procés frustri un acord Sánchez-Iglesias
Desdenyen la possibilitat que el PSOE assumeixi el referèndum de cara a una aliança amb Podem
El líder socialista demana aixecar els vetos encreuats però ni Rivera ni els morats accepten
/
El procés a Catalunya és el principal maldecap de Mariano Rajoy, però paradoxalment li proporciona, al seu torn, un respir davant l'expectativa d'una aliança entre el PSOE i Podem que s'ha obert després que l'esquerra segellés la pau. El Govern i Ciutadans van sortir aquest dijous a refredar l'eix progressista escenificat al Congrés durant el debat de la moció de censura i van desdenyar les probabilitats d'un acord tangible entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que han intercanviat alguns missatges.
Conservadors i liberals confien que, més enllà de gestos simbòlics a un electorat que els demana sintonia, les discrepàncies en el conflicte territorial siguin un escull insalvable. Tots dos partits subratllen que Iglesias defensa el dret a decidir dels catalans mentre que els socialistes no estan disposats a promoure una consulta sobre la independència. Posen en valor el discurs del portaveu del PSOE al debat: José Luis Ábalos va advocar per una reforma de la Constitució que permeti reconèixer Catalunya com a nació, però va deixar clar que els socialistes no assumeixen el referèndum com a opció. Encara que Sánchez va defensar la plurinacionalitat a la seva campanya de primàries, no accepta preguntar als catalans, i el seu portaveu va confirmar el seu compromís amb “les mesures legals que s'adoptin per complir la llei i impedir la ruptura de l'Estat de dret”.
Iglesias li va advertir que aquest discurs no agradarà als electors socialistes a Catalunya i li va demanar que segueixin tenint “la mateixa valentia que a les primàries”.
"ESTRANYS COMPANYS DE LLIT"
El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va qüestionar la viabilitat d'una majoria alternativa. "Ja sé que la política fa estranys companys de llit, però aquests són estranyíssims”, es va burlar en una entrevista a RNE.
El president de C's, Albert Rivera, va corroborar que tampoc veu aquest acord. “El futur d'Espanya no passa per Pablo Iglesias. L'alternativa a Rajoy és a les urnes, no en un govern Frankenstein creat als despatxos”, va ironitzar.
Podem, en canvi, va rebaixar les discrepàncies i, almenys en públic, va obrir bretxa a l'esperança d'un acord amb el PSOE que es concreti en una nova moció de censura abans de Nadal. “La posició de Sánchez sobre la plurinacionalitat obre el camí de l'entesa. I si la recolzen, a veure com venen a la vegada la plurinacionalitat i que els catalans no s'expressin”, va plantejar la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, que va insistir a respectar el PSOE fins que culmini el seu comitè federal, que se celebra aquest cap de setmana. Després del conclave, la voluntat d'Iglesias és començar a negociar amb Sánchez.
MISSATGES A TELEGRAM
De moment, només hi ha hagut un intercanvi de missatges a Telegram al qual les dues parts atorguen rellevància asimètrica. Va ser el cap morat qui va escriure al socialista per agrair-li el bon to amb què va intervenir el seu portaveu al Congrés. I va ser Podem qui va airejar el contacte. L'entorn de Sánchez va matisar que s'havia limitat a donar una resposta de cortesia i que, en tot cas, no revesteix la transcendència que els morats li imprimeixen. Entenen que Podem, al revelar un intercanvi de missatges protocol·lari, intenta posar en valor l'esperança d'un pacte d'esquerres després d'una moció de censura fallida, informa Juan Ruiz.
Notícies relacionadesEl segon gran escull per a la “majoria alternativa” són els vetos encreuats de C's i Podem. Iglesias vol una aliança amb el PSOE i els independentistes. Sánchez se'n desmarca. Aquest dijous va advocar per un acord amb Iglesias i Rivera en una carta publicada al diari ‘El Mundo’ en la qual demana que s'aixequin els vetos que mantenen els dos dirigents. Els considera “un mur” que serveix al PP per “atrinxerar-se a la Moncloa” i adverteix que, si no se suprimeixen, caldrà esperar a derrotar Rajoy a les pròximes eleccions.
El líder de C’s va respondre que veu incompatible sumar amb Podem, i Montero va admetre que amb Rivera és impossible un acord. Van expressar així el seu rebuig mutu a la mateixa sala del Congrés, tot just amb uns minuts de diferència, com un ‘flash back’ de les delirants negociacions per la governabilitat després del 20-D, que van acabar en una nova convocatòria electoral i la permanència de Rajoy a la Moncloa.
Antonio Hernando Ciutadans PP - Partit Popular PSOE Catalunya Govern Pedro Sánchez Podem Mariano Rajoy Plurinacionalitat Moció de censura
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034