CONGRÉS DELS SOCIALISTES
Sánchez assumeix tot el control del PSOE mentre els barons miren cap a un altre costat
El secretari general aconsegueix que el partit accepti la plurinacionalitat amb poca oposició interna
Els líders territorials renuncien a plantar cara malgrat no compartir mesures importants del projecte
Per definir el moment pel qual passen els crítics amb Pedro Sánchez, la desgana amb què encaren el congrés on el secretari general prendrà aquest cap de setmana tot el control del PSOE, un estret col·laborador s'atura en el que ha passat a Sevilla. En aquella província, a diferència de la resta d'Espanya tret d'Andalusia, la majoria dels delegats que participen en el conclave va recolzar Susana Díaz. Un d'ells va anunciar fa només uns dies que no podia anar a la cita, així que la llista va córrer i l'organització va preguntar al següent, també partidari de la presidenta de la Junta. Va dir que no hi volia anar. La dinàmica es va repetir sis vegades més, fins que li va tocar el torn a un militant defensor de Sánchez. Ja s'havia fet a la idea que no participaria en el congrés, però quan li van explicar que ho podia fer davant la incompareixença dels que havien quedat per davant seu, va dir que hi aniria, és clar.
“No és que els crítics facin vaga de braços caiguts, és que venen arrossegant els peus”, resumeix el col·laborador de Sánchez.
SENSE SORPRESES
La paraula més utilitzada aquest dissabte per definir el congrés del PSOE, tant pels que recolzen el secretari general com pels que no, és “rar”. No hi ha precedents d'una cita d'aquest tipus en el partit. Els conclaves socialistes solien estar plens d'emocions fortes, des de l'elecció del líder a la conformació de la seva executiva, passant per la votació del projecte, però aquesta vegada tot ve donat. Sánchez va ser nomenat secretari general arran de les primàries de maig, i la diferència amb els seus oponents va ser tan clara (10 punts més que Díaz, 40 més que Patxi López), que pot fer gairebé el que vulgui.
A l'hora de nomenar els seus col·laboradors en la direcció, Sánchez no ha buscat integrar les diferents sensibilitats, sinó envoltar-se de dirigents que li han recolzat en tot aquest trajecte: d'Adriana Lastra com a vicesecretària general a Cristina Narbona com a presidenta del partit, passant per José Luis Ábalos a la Secretaria d'Organització. Entre els càrrecs rellevants de l'executiva, només López, que s'encarregarà de la Política Federal, un àmbit que inclou les relacions amb Catalunya, no va formar part de l'equip original del secretari general.
El nou projecte tampoc va suscitar a penes debat, ja que l'elecció dels prop de mil delegats que ho van votar es va portar a terme seguint les proporcions dels resultats de les primàries. Poc més de la meitat eren partidaris de Sánchez, el 40% de Díaz i el 10% restant de López. El nou líder ha aconseguit aprovar totes les seves mesures, fins i tot les més polèmiques, com el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat i la necessitat que votin les bases per destituir el secretari general.
DUBTES PRESENTS
Als principals líders territorials (tots els presidents autonòmics tret de la balear Francina Armengol) Sánchez els segueix suscitant múltiples interrogants. Dubten de la capacitat de la nova executiva, creuen que el secretari general està construint un PSOE a mida i no comparteixen la seva aposta territorial. Però han renunciat a plantar-hi cara, cosa que s'ha vist en la votació sobre la reforma de la Constitució, que advoca per “perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat”. Dins de la comissió política, s'ha plantejat una esmena que pretenia retirar aquesta frase. Només ha aconseguit 41 vots davant 165: el PSOE ha arribat més lluny que mai fins ara en aquest matèria.
Notícies relacionades“És clar que no hi estem d'acord, però no tenia sentit entaular una guerra que sabíem perduda anticipadament”, van explicar en l'entorn del president castellanomanxec, Emiliano García-Page.
EL VÍDEO DE GONZÁLEZ
Davant aquesta absència de debat i de novetats, gairebé tot van ser imatges. Van revelar que Sánchez encara ha de fer molt per unir el PSOE. L'ambient va ser fred. Felipe González va faltar per primera vegada a un congrés del partit, però des de Colòmbia, on es troba “verificant acords de pau”, ha enviat un vídeo d'un minut. Amb gest molt seriós, l'expresident ha desitjat a Sánchez, que no ja esmentat pel seu nom, “que tingui la màxima capacitat d'encert i una estratègia que ens torni a ser la primera força política”. José Luis Rodríguez Zapatero sí que ha estat en l'obertura, i s'ha abraçat amb rapidesa al líder, però no assistirà al discurs que aquest diumenge pronunciarà Sánchez davant uns 8.000 militants. Tampoc Díaz. La presidenta de la Junta viatjarà a Paris, on participarà l'endemà a la Fira Internacional de l'Aeronàutica.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín