LES PORTADES DE LA PREMSA

Els diaris madrilenys obvien el boicot del Govern de Rajoy als Mossos

L''Ara', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO reclamen als governants del PP que no sabotegin pel procés la policia catalana en un context d'amenaça terrorista

portada-mundo-17-06-2017

portada-mundo-17-06-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El simple gest diplomàtic que Macron va regalar ahir a París a Rajoy de relegar la reivindicació sobiranista de Catalunya per reconèixer només l'Espanya sencera com a sòcia i amiga -una obvietat a l'Europa dels estats, per una altra part- és el fil conductor rellevant de sis de les vuit portades dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui.

Un quiosc que també realça altres noves del procés català, com la petició de Puigdemont d'anar a explicar al Congrés per què vol fer una altra consulta l'1 d'octubre, com l'amenaça del fiscal general de l'Estat als voluntaris que hi participin, i el boicot del Govern espanyol als Mossos d'Esquadra. És clar que això últim no existeix per a la premsa de la capital del regne a les primeres edicions. No obstant, és motiu de denúncia per la premsa barcelonina. Obre 'El Punt Avui', apareix a les primeres de 'La Vanguardia' i d'EL PERIÓDICO i mereix la denúncia editorial d'aquests dos rotatius i de l''Ara'.

AMB LA SEGURETAT NO S'HI JUGA

L'editorial de l''Ara' es titula "¿A què juga l'Estat amb els Mossos en un context d'amenaça terrorista?". S'acaba així: "Costa no veure en aquest conjunt d'arbitrarietats un rerefons polític. I, si efectivament és així, resulta intolerable, tant si és un càstig directe al Govern a causa del referèndum com si és una manera indirecta de debilitar els Mossos per acabar justificant quedar-se les competències. En tot cas, s'està jugant amb la seguretat dels ciutadans en un context d'alta amenaça terrorista".

El de 'La Vanguardia' es diu "Amb la seguretat no s'hi juga". S'acaba així: "Sabem que les relacions entre els governs espanyol i català no passen el seu millor moment. Però també sabem que la contribució catalana a les arques estatals segueix sent l'habitual; o sigui, que els catalans segueixen pagant els seus impostos, a canvi dels quals esperen serveis. I sabem que les amenaces a la nostra seguretat no disminuiran perquè en un despatx es decideixi una cosa o una altra. No té sentit, doncs, aquesta falta de col·laboració per part del Govern. I confiem que no se'n derivin riscos evitables que, arribat el cas, poguessin propiciar successos indesitjats. Això revelaria una irresponsabilitat enorme i imperdonable. Amb la seguretat no s'hi juga".

I el d'EL PERIÓDICO ("La seguretat hauria de quedar al marge") acaba: "En l'assumpte de la seguretat, els prejudicis no es poden imposar als fets. Que la Junta no es reuneixi des del 2009 o que sí que es pugui reunir el mateix organisme al País Basc alimenta les suspicàcies d'un boicot en tota regla. Si, com diu el secretari d'Estat, el conseller Jané ha mantingut la lleialtat, ha de ser correspost amb la mateixa moneda fins que els fets no diguin el contrari. En cas contrari, el ministeri faltarà a les seves obligacions amb els ciutadans per simple partidisme".

EL CONGRÉS DE SÁNCHEZ

El segon assumpte del quiosc és el congrés del PSOE que avui i demà entronitzarà Sánchez a la secretaria general amb una direcció a la seva mida, sense competència dels barons, havent deixat aparcada a curt termini la possibilitat de presentar una moció de censura a Rajoy ("El PSOE no està per un 'Govern Frankenstein' ni per Rajoy", declara Ábalos a 'El Mundo'), i per consolidar una aposta programàtica per l'Estat plurinacional que parteixi de la 'Declaració de Granada', sense revisar la relació PSOE-PSC.

Això de l'Estat plurinacional encén 'La Razón' (on, per cert, Iceta advoca perquè la Constitució reconegui les aspiracions nacionals de Catalunya), que publica un editorial titulat "El PSOE confon i es confon" que s'acaba així: "Ni existeix aquest pretès 'Estat plurinacional' que proclama Sánchez -que només es recull a la Constitució de Bolívia i des d'un punt de vista ètnic i racial- ni és d'això del que s'està tractant amb el separatisme català".

SEQÜELES DE LA MOCIÓ DE CENSURA

Parlant d'això, la moció de censura d'Iglesias a Rajoy porta Albert Om a escriure a l''Ara' al líder de l'esquerra del 15-M. Títol: "Perdoneu, però algú l'havia d'elogiar". Subtítol: "¿On són els progres?, ens hem preguntat aquests últims anys. Gent d'esquerres a Espanya que donés suport al moviment sobiranista. Avui, i per això t'escric, l'interrogant hauria de ser un altre: ara que algú com tu ha tingut el coratge de fer el que reclamàvem, ¿on són els elogis?" [dels defensors de la tercera via, del 33% dels catalans partidaris de votar que no són independentistes].

UNA PROPOSTA DE MÍNIMS

I encara hi ha una altra derivada sobre la fallida tercera censura de la democràcia que no troba ressò en la premsa de paper. La publica 'InfoLibre'. Es titula "Proposta de mínims per a... ¿una altra moció?". Està dirigida al PSOE i Units Podem i està firmada per Mayor Zaragoza, Martín Pallín, Garzón Llamazares, promotors d'Actua. S'acaba així:  

"Posem a disposició dels partits la nostra Proposta de Mínims, elaborada, discutida i consensuada entre la gent diversa i plural que participem en Actua. Considerem que el seu contingut és assumible com a programa bàsic per desbancar el PP. O, almenys, que serveixi com a punt de partida per al diàleg. (...) Temem pel futur del nostre país, sí, per això cridem a agafar les regnes del present. Com fa 40 anys, quan vam tornar a les urnes amb alegria i esperança després d'uns altres 40 d'història negra, toca avançar. Toca recompondre la democràcia, enfortir-la i fer-la digna del moment que vivim. Toca canvi i toca ja". Aquí la teniu

I SÍ, HEM PAGAT EL RESCAT

L'últim gran tema dels diaris de paper d'avui és el reconeixement -vergonyós en qualsevol democràcia- que el Banc d'Espanya dona per perduts 63.000 milions d'euros del rescat bancari del 2012 i que ni tan sols es digni a fer un mínim balanç dels errors polítics i de gestió que van afavorir el fiasco que ha acabat empobrint i precaritzant la majoria de la gent del regne.

Trobareu editorials que troben a faltar una autocrítica a 'El País' ("Informe insuficient. El Banc d'Espanya resumeix la crisi bancària, però no analitza la gestió"), 'El Mundo' ("Preocupant absència d'autocrítica del Banc d'Espanya. L'Estat només ha recuperat tres de cada deu euros del rescat bancari") i 'Abc' ("L'alt cost del desastre de les caixes"). És clar, cap dels tres recorda ni retreu a Rajoy i als seus ministres que van prometre que aquesta milionada aniria a càrrec de la banca, com fa Ana Pastor a EL PERIÓDICO:

             

                       

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Pedro Sánchez es protegeix amb una direcció a mida"; "Macron declara que reconeix només 'Espanya en el seu conjunt"; "El llarg estiu dels nens del carrer"; "La pròxima bombolla dels festivals"; "El Banc d'Espanya defensa la seva gestió durant la crisi".

EL MUNDO

"Macron sobre Catalunya: 'Espanya sencera és el meu únic soci i amic". Puigdemont accepta anar al Congrés però no veu 'raonable' que es voti"; "Mort Helmut Kohl, el canceller de la reunificació alemanya i de la Unió Europea"; "El Banc d'Espanya dona per perdut el 70% del rescat i evita fer autocrítica"; "Ábalos: 'El Partit Socialista no està a favor d'un 'govern Frankenstein"; "L'incendi de Londres provoca la indignació dels afectats".

ABC

"Revés de Macron al secessionisme. 'Només conec un soci i amic: Espanya tota sencera".

LA RAZÓN

"Sánchez deixa el PSOE sense barons per evitar que 'competeixin' amb ell"; "Felip VI, tornada a la plaça"; "Puigdemont demana anar al Congrés per debatre però sense votar"; "Macron, sobre Catalunya: 'Només tinc un interlocutor, que és Rajoy'"; "El Banc d'Espanya xifra en 60.000 milions el cost del resact de la banca"; "Mor Helmut Kohl, arquitecte de la unió europea i de l'alemanya".

ARA

"La fiscalia amenaça els voluntaris. Puigdemont envia la carta al Congrés per anar-hi a explicar el referèndum"; "132 esglaons per pujar al tren"; "40.000 M € ja és donen per perduts del rescat bancari"; "Helmut Kohl: mor l’artífex de la reunificació d’Alemanya".

EL PUNT AVUI

"L’Estat veta els Mossos i amenaça els voluntaris"; "Adeu, Kohl"; "La sentència del cas Palau, a la tardor"; "El PSOE perfilarà l’encaix català i el gir a l’esquerra"; "Trump posa fre al desglaç amb Cuba".

LA VANGUARDIA

"Macron recolza Rajoy sobre Catalunya en la seva primera cita"; "La reina sí que consola les víctimes"; "El Banc d'Espanya evita l'autocrítica"; "La fiscalia perseguirà l'ús de voluntaris per a l'1-O"; "Interior no reuneix la Junta de Seguretat perquè no es fia del Govern".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Macron es desentén del sobiranisme. 'Tinc un soci i és Espanya sencera"; "Boicot de l'Estat als Mossos en ple procés"; "El Banc d'Espanya dona per perdut el 78% del rescat bancari"; "Amb la por als pedals. Un ciclista mor en ruta cada setmana des del 2008"; "El València Basket esclafa el Madrid i conquista la seva primera Lliga".