TRACTAT DE COMERÇ INTERNACIONAL
Pressió a Sánchez per no recolzar ara el CETA
El PSOE passa del 'sí' a l'abstenció a l'acord de lliure comerç amb el Canadà
El Govern espanyol i la Comissió Europea critiquen el gir del secretari general socialista
belgium eu summit 38588-66a34 /
En la pràctica, el PSOE no aconseguirà frenar el Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea (UE) i el Canadà (CETA, en la sigla en anglès), però Pedro Sánchez vol que la seva primera gran decisió en aquesta nova etapa al capdavant dels socialistes sigui simbòlica i per això ha ordenat retirar el suport a l'acord. El secretari general ha revelat aquest dijous que els seus diputats s'abstindran en la votació que la setmana que ve se celebrarà al Congrés per donar llum verda a un tractat que, segons els socialistes, suposa una amenaça als serveis públics i una protecció excessiva dels inversors.
El gir de Sánchez (els seus companys de partit van recolzar el CETA al Parlament Europeu al febrer i aquest dimarts en la comissió d'Exteriors del Congrés) ha enervat a dins i fora d'Espanya. Diversos dirigents del PP han criticat la "podemtizació" del líder socialista i Mariano Rajoy ha arribat a dir que la resta de progressistes europeus "recolzen" el pacte en altres països de la UE. I no és cert.
SOCIALISTES DIVIDITS A EUROPA
La socialdemocràcia europea, en contra del que va exposar el president a Brussel·les, ha estat dividida en dos. A l'Eurocambra, el CETA va obtenir al febrer 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencions. No van recolzar-ne la tramitació els verds en general ni els socialistes francesos ni els austríacs. Els progressistes belgues i els holandesos van estar dividits, i també, però menys, els italians i els alemanys. I tots coincidien a considerar l'acord dolent per als drets de les persones, el medi ambient i la democràcia. De fet, en la campanya presidencial francesa, de tots els candidats, només el vencedor, el centrista Emmanuel Macron, va donar un 'sí' sense embuts al CETA.
Quan durant aquest dijous encara era dubte si Sánchez apostaria per votar-hi en contra o abstenir-se, Rajoy ha qualificat aquesta posició d'"error". "Faríem el ridícul si a Espanya no sortís el CETA", ha advertit. No ha de témer per això, perquè en la votació de la setmana que ve al Congrés obtindrà més llums verdes que vermelles. Estaran amb el PP, Ciutadans, el PNB i el PDECat. En contra, Podem i ERC, i el PSOE s'hi abstindrà. L'acord s'aplicarà en tota la plenitud quan tots els països el ratifiquin al seu parlament nacional.
REUNIÓ AMB MOSCOVICI
Notícies relacionadesLa pressió del president s'ha sumat a la del comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, que ha estat de visita a Espanya aquest dijous i s'ha reunit amb el secretari general. Moscovici ha anunciat a la SER que pensava demanar-li que reflexionés. Després de la trobada, el líder del PSOE ha desfet la por de Rajoy i Brussel·les al seu 'no' i ha confirmat l'abstenció.
Segons fonts de la direcció del PSOE, Sánchez ha traslladat a Moscovici els seus motius. Són aquests: "En 1.600 pàgines del tractat, només n'hi ha quatre sobre els nostres drets mediambientals. Tenim diferències en la manera de resolució de disputes, en el desequilibri en la protecció dels drets laborals davant els inversors i en l'absència de penalitzacions en la violació del tractat".
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors