El 'Financial Times' augura una "confrontació imminent" pel referèndum
El diari econòmic exposa en un extens article la divisió d'Espanya que ha tret a la llum el referèndum
sin-ttulo
Que el debat sobiranista català ha transcendit fronteres ja ningú ho posa en dubte. Després del contundent editorial de 'The New York Times' reclamant a Mariano Rajoy que permetés la celebració del referèndum d'autodeterminació, aquest dijous el rotatiu econòmic 'Financial Times' ha publicat un extens reportatge, titulat 'El referèndum de Catalunya exposa una Espanya dividida', que intenta explicar les causes del procés i augura la "confrontació imminent" entre l'Executiu català i el central tenint en compte que cap de les dues parts sembla disposada a moure's de la seva posició.
"Còmodes en les seves respectives bombolles, les dues parts tenen l'hàbit de subestimar la força del seu oponent. Mentre miren de front l'enfrontament que s'acosta sobre el referèndum d'aquest any, tots dos semblen segurs que l'altre perdrà el seu nervi en l'últim minut", argumenta Tobias Buck, el cap de la corresponsalia de Madrid del diari. No obstant, adverteix que aquesta assumpció és "perillosa" i exposa que "molts independentistes semblen desitjar ardentment un enfrontament complet, amb la policia als carrers de Barcelona i els dirigents polítics emmanillats", ja que consideren que és la "millor, i potser única, manera de cridar l'atenció internacional al conflicte".
Per al reportatge, de 15 pàgines en la seva edició en paper, el 'Financial Times' ha parlat amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; la cap de l'oposició i líder de Ciutadans, Inés Arrimadas; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, així com escriptors, catedràtics i representants d'entitats.
UNA "HISTÒRIA NOTABLE"
El rotatiu narra com en pocs anys el tema de la secessió ha passat d'estar als "marges" de la política i de la societat, a ocupar un lloc central, amb una Generalitat i un Parlament per primera vegada independentistes, amb mobilitzacions massives al carrer i els balcons plens d'estelades. I encara que veu poc probable que es pugui celebrar el referèndum, considera que el procés s'ha erigit com una "història notable, que ressona molt més enllà de les fronteres d'Espanya".
Segons l'autor del reportatge, s'emmarca en el "despertar del sentiment nacional i nacionalista a tota Europa", i aporta el referent d'Escòcia, on ja s'ha celebrat un referèndum d'autodeterminació, en què va guanyar el 'no'. "Les costures que van cosir un continent trencat s'estan començant a esquinçar. No a tot arreu, però a prou llocs com per parar-se a pensar en això", afegeix.
Notícies relacionadesJunqueras explica al 'Financial Times' que es tracta d'una "qüestió de dignitat democràtica i de dignitat política". L'expresident Artur Mas, per la seva part, es pregunta què pensa fer l'Estat "si hi ha milions de persones al carrer". Arrimadas i Iceta vinculen aquesta aposta per la independència del Govern amb la crisi econòmica. Per la líder de C's, mentre en altres països culpen de tot Europa, "a Catalunya diuen que tot és culpa d'Espanya". "La gent té por. Estan insegurs. Creuen que si es tanquen en una petita comunitat estaran protegits", afegeix Iceta.
El reportatge conclou preguntant-se si amb el pas dels anys, el suport a la independència aconsegueix ser tan majoritari per trencar "el llindar del 50%", ja que entre els joves és on desperta més simpaties. I amb la determinació de Junqueras de no aturar-se en la lluita per aconseguir la secessió. "Ho intentarem. Ho intentarem. Ho intentarem", afirma el vicepresident.
Referèndum a Catalunya Premsa Catalunya Independència de Catalunya Estructures d'Estat a Catalunya
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín