EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
El referèndum, una pedra a la sabata del PSC
Iceta intenta evitar que la consulta de l'1-O reobri la ferida en el partit pel dret a decidir
lupiaez
L'1-O ha sembrat agitació en el PSC, que encara té molt present la profunda ferida que va provocar el debat sobre el dret a decidir, tancat amb la dolorosa sortida del sector més catalanista del partit. A diferència del 2014, quan diversos alcaldes socialistes van participar en la consulta del 9-N, la direcció de Miquel Iceta ha alertat per activa i per passiva als seus càrrecs públics que aquesta vegada no han de prendre part en un referèndum il·legal ni facilitar-lo. Malgrat això, diversos regidors, com el de Blanes, han sortit del guió fixat per donar el seu suport a l'1-O i han despertat així en el partit fantasmes del passat.
El PSC compta amb 122 alcaldes i forma part de l'equip de govern en 65 municipis més. De moment, d'aquestes 187 poblacions, i malgrat que 51 estan adherides a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), només hi ha hagut veus discordants amb la doctrina oficial en sis: Girona, Terrassa, Blanes, l'Escala, Vallbona d'Anoia i Castellbell.
A Girona, l'única d'aquestes poblacions on el PSC no governa, sinó que sosté a l'alcaldia el PDECat, la portaveu municipal socialista, Sílvia Paneque, ha assegurat que no posarà "pals a les rodes" al referèndum. En la mateixa línia s'ha posicionat Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, que sí que comparteix govern amb els postconvergents, que ha assegurat que no impedirà que els seus conciutadans votin l'1 d'octubre.
CESSIÓ DE LOCALS
Maribel Ferrer, alcaldessa de Vallbona d'Anoia, s'ha justificat dient que "dins del govern guanyen els que estan a favor del referèndum [PDECat i Units per Vallbona-Veïns amb Veu]" i que, per tant, cedirà espais municipals. La mateixa predisposició que la mostrada per la regidora de Castellbell, Montse Badia, que no posaria "cap impediment" a prestar locals per a la consulta.
"Per resoldre la situació de carreró sense sortida actual s'ha de recórrer a les urnes", ha sentenciat Víctor Puga, alcalde de l'Escala. A Arbeca, governat per una Candidatura de Progrés Municipal (marca blanca vinculada al PSC), l'alcalde, Joan Miquel Simó, també afirma que cedirà locals i afegeix que no tem cap represàlia, ni del PSC ni el PSOE, perquè ni ell ni els regidors són militants socialistes.
ELS CÀSTIGS
Notícies relacionadesL'ombra de les sancions va aparèixer després de les polèmiques declaracions de l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que, entre moltes altres reflexions, es preguntava: "¿Quin mal es fa amb paperetes i urnes?". Abans que rectifiqués, tant el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, com el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van obrir la porta a càstigs per als regidors díscols. Però Iceta ha optat per fer una crida a la calma. Després de vaticinar que no hi haurà "ni referèndum ni sancions", el primer secretari ha advertit que, en tot cas, aquesta decisió li competeix al PSC, i no al PSOE.
En la direcció dels socialistes catalans entenen que la dinàmica particular de cada municipi pot obligar a fer equilibris. Però diversos membres de l'executiva consideren que és un error que els seus regidors hagin d'empenyorar la seva paraula per un referèndum que estan convençuts que no se celebrarà, per tant aquestes polèmiques són innecessàries i no fan més que danyar la seva imatge. Per això, Iceta s'inclina per sancionar només els que cometin alguna il·legalitat, i deixa clar que participar en manifestacions, reunions o firmar manifestos com el de l'AMI no serà motiu de càstig.
AMI ( Associació de Municipis per la Independència ) Referèndum a Catalunya Miquel Iceta Pedro Sánchez PSC PSC Independència de Catalunya