EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Jordi Baiget, un conseller a la corda fluixa

Puigdemont sospesa el futur del titular d'Empresa després d'haver expressat els seus dubtes sobre el referèndum

baiget

baiget / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

Puigdemont, en una entrevista al diari italià ‘La Repubblica': «Madrid no ens podrà frenar». Jordi Baiget, en declaracions a 'El Punt Avui': «L'Estat té tanta força que probablement no podrem fer el referèndum». Dos titulars, dues maneres d'interpretar què passarà i, sobretot, dues frases que resumeixen les dues visions contradictòries que conviuen al Govern català. El president de la Generalitat encapçala el sector que no està disposat a arronsar-se i el conseller d'Empresa i Coneixement ha confessat en públic el que altres alts càrrecs confessen en privat. Al Palau de la Generalitat, a ERC i a la CUP són majoria els que aposten per la destitució de Baiget.

«Passaran coses», insisteixen diverses fonts governamentals, que alhora recorden que l'última paraula la té Puigdemont. En canvi, al PDECat es fa pinya amb el conseller, un home de màxima confiança d'Artur Mas però que a diferència d'ell té poca inclinació a concedir entrevistes. La coordinadora del partit, Marta Pascal, ha defensat el titular d'Empresa, si bé no s'ha estalviat criticar les formes: «No sé si la manera en què s'ha expressat el conseller és la millor. Tots som humans, però dono per fet que el seu compromís és estricte, sòlid, vàlid i sentit des d'un punt de vista personal». I al ser preguntada per si arribaran «fins al final» amb Baiget al Govern, la coordinadora postconvergent ha respost contundent: «No tinc cap dubte que serà així».

LA CAIXA DELS TRONS 

El que és evident és que l'encara titular d'Empresa ha obert la caixa dels trons. Primer perquè ha posat veu a les tensions larvades en el si de l'Executiu català i segon perquè ha evidenciat el pols que Puigdemont manté amb bona part de la direcció del seu partit. Després de l'enrenou creat per les seves paraules, Baiget ha aprofitat un acte per assegurar que ell no serà cap «obstacle» per a la celebració del referèndum i ha negat que les seves declaracions es puguin considerar com una deslleialtat al president, el Govern o la majoria parlamentària que el sustenta.

Notícies relacionades

Tant si són fruit de la por, una emoció humana, com recorden els dirigents més comprensius, com del malestar per la falta d'informació, com deixa clar Baiget en l'entrevista (“una part del Govern no estem en el nucli dur de les decisions, i això… això genera el que genera), el dubte és si algú més està obert a alçar la veu per discrepar. Un dels noms que sempre s'apunten és el de Santi Vila. Però fonts de l'Executiu asseguren que el conseller de Cultura s'ha compromès amb Puigdemont a aguantar fins al final. Una altra cosa és que, en funció del desenllaç de l'1-O, Vila decideixi fer un pas i presentar-se a les primàries del PDECat per ser el candidat amb un programa que marqui distàncies amb el secessionisme.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, i el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, són altres membres del Gabinet que estan en boca de tothom. Jané té un dels papers més complicats, ja que els Mossos depenen d'ell. A l'Executiu assenyalen que, de moment, Jané manté la seva lleialtat. Hi ha més dubtes sobre el futur de Vidal de Ciurana, un altre dels homes de Mas.