Els comuns recolzen la mobilització de l'1-O però no criden a la participació

Domènech recorda que un referèndum "resol conflictes" i el d'octubre és "un acte d'afirmació"

La proposta dels de Colau queda un pas per darrere de la proposta de Podem Catalunya

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Nou pas de Catalunya en Comú (CeC) en el seu joc d'equilibris al voltant del referèndum d'autodeterminació del primer d'octubre. En un conclave celebrat aquest dissabte, la coordinadora nacional s'ha ratificat en el text presentat per l'executiva que nega que l'1-O sigui un referèndum, i ho rebaixa a simple mobilització (això sí, “legítima” davant l'acció o inacció del Govern del PP). Pensat així, sí que donen suport a la jornada però, per una altra part, anticipen que, de moment, no preveuen cridar a la participació. I aquest, de moment, és vàlid fins al mes de setembre.

Res de nou, per tant en la posició dels ‘comuns que no només es queden entre dues aigües, entre l'independentisme de Junts pel Sí i la CUP, en la trinxera independentista, i el front constitucionalista de Ciutadans, PSC i PP, sinó que també es colen a mig de camí de les dues vies que Podem i Podem van manifestar divendres.

El Coordinador Nacional de CeC, Xavier Domènech, ha explicat que de moment els comuns no faran campanya en favor de la participació perquè consideren que "hi ha moltes incògnites per resoldre: no sabem si hi ha urnes, no hi ha decret aprovat... res més enllà de declaracions afirmatives", ha dit Domènech.

AS A LA MÀNIGA

El diputat al Congrés considera que "el país té tants interrogants" com ells tenen en aquests moments, encara que s'obre a debatre amb les bases al setembre possibles canvis en cas que el Govern doni més detalls sobre la consulta. És a dir, es guarden un as a la màniga no fos que l'ambient es tensionés tant que mantenir-se entre dues aigües se'ls fes insuportable i decidissin ancorar-se en una de les dues bandes.

La coordinadora ha debatut prop de quatre hores el document de l'executiva i dos més, que sempre considerant l'1-O com una mobilització, cridava un a no participar i, l'altre, a fer una campanya “però crítica”. La proposta de boicot s'ha retirat i en la votació final s'ha imposat el text de l'executiva.

“Estem orgullosos perquè representa la pluralitat d'aquest país. Hi ha espais que estan determinats a no participar-hi. Nosaltres no estem aquí", ha dit Domènch posant, també, aigua pel mig respecte a Ciutadans-PSC-PP, encara que ha advertit al Govern que un referèndum és un “espai de resolució de conflictes i l'1-O és una proposta d'afirmació de la sobirania de Catalunya, de defensa del dret a decidir”.

ELECTORALISME DE JXSí

Una altra de les raons que ha adduït Domènech per no participar activament en el referèndum, quan el seu espai polític és el que més ferm s'ha mantingut en la defensa d'aquest recurs democràtic, és que el pla del Govern “està massa lligat al full de ruta” de Junts pel Sí, és a dir, que els comuns detecten cert tuf partidista i electoralista en la futura convocatòria de la jornada autodeterminista.

Notícies relacionades

Òbviament, la decisió presa per CeC no ha agradat als independentistes. Així, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit als comuns del risc que corren de situar-se, davant el referèndum de l'1-O, "al costat" dels expresidents José María Aznar, Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero en lloc de recolzar el dret a votar de catalans. Al final, els ha advertit hauran de decidir "de quina banda estan". I nova pulla del president: "Alguns veuen fantàstic que a Grècia es convoqui un referèndum amb una setmana d'antelació, i en canvi, veuen malament un altre que culmina un procés que fa uns quants anys que dura".

Domènech ha respost advertint al seu torn que "transferir constantment les seves contradiccions a altres espais polítics [en referència, per exemple, al cessament de Jordi Bget per no confiar en la celebració del referèndum] és baixa política”.