Secretaris i interventors municipals asseguren que seran "sempre fidels" a la Constitució davant l'1-O

Critiquen que se'ls atorgui "un protagonisme que no els correspon" en la celebració del referèndum

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de Catalunya (CSITAL) va recordar ahir que l’actuació professional dels seus membres es regeix pel compliment del principi de legalitat i va destacar en aquest sentit que ha de ser fidel «a l’esperit i al text de la Constitució».

En un comunicat emès «en relació amb l’anunci per a la celebració d’un referèndum el dia 1 d’octubre» a Catalunya, la junta general del CSITAL exposa que el seu codi ètic professional conté «un enunciat clar que no admet interpretacions»: «La defensa dels valors democràtics, de legalitat, de lleialtat i de neutralitat i d’imparcialitat política», que sempre han de respectar i estar d’acord amb «el compliment del principi de legalitat» i amb la fidelitat «a l’esperit i al text de la Constitució».

FALS PROTAGONISME / Al text, aprovat per unanimitat a la sessió de la junta general del CSITAL, el Consell assenyala que s’està donant als funcionaris municipals de Catalunya «un protagonisme que no els correspon» en la celebració del referèndum de l’1-O, i recorda que aquests treballadors tenen un fort compromís amb el correcte funcionament dels governs locals, al marge d’ideologies. El CSITAL aglutina «un col·lectiu de funcionaris, amb un model professional homòleg al d’altres països de la Unió Europea fortament compromesos amb els governs locals de Catalunya».

Però els sindicats també van llançar ahir el primer toc d’alerta a la Generalitat pel blindatge dels funcionaris davant el referèndum. UGT i CCOO demanaran els pròxims dies a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que convoqui el Consell de la Funció Pública perquè expliqui oficialment la protecció prevista per als treballadors públics. Fonts d’UGT no veuen «garanties ni seguretat jurídica» en la llei del referèndum, mentre que CATAC, sindicat majoritari a la Generalitat, ha enviat una circular explicant què s’ha de fer en el cas d’ordres de dubtosa legalitat.

Notícies relacionades

LA VICEPRESIDENTA APUJA EL TO / L’advertència dels funcionaris a la Generalitat va servir de base perfecta a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, per elevar una mica més el to i va aprofitar un discurs davant els diputats del PP al Congrés, en principi dissenyat per celebrar l’aprovació del sostre de despesa, per carregar amb duresa contra l’independentisme català. Tota la part final de la seva intervenció davant els diputats del PP, gairebé sense relació amb les seves paraules anteriors, va estar destinada a aquest objectiu. La seva conclusió va ser aquesta: «Els independentistes cada vegada estan més sols i tenen més por d’assumir les seves responsabilitats. Els demano que deixin de pressionar perquè altres les assumeixin per ells».

La número dos del Govern central va atacar la Generalitat de Catalunya per les seves «pressions» als funcionaris perquè emparin el referèndum d’autodeterminació. La convocatòria, que segons els seus impulsors serà vinculant, «no se celebrarà», va dir la vicepresidenta, perquè «vulnera» la Constitució i la «legalitat internacional». En aquest punt, la vicepresidenta va citar la Comissió de Venècia, que el mes passat va negar l’aval que li havia sol·licitat el front sobiranista, concloent que un referèndum ha de respectar la Constitució, informa Juan Ruiz Sierra.