PERFIL
Joaquim Forn, pedigrí convergent per manar els Mossos l'1-O
El nou conseller de l'Interior va denunciar una agressió de la Policia Nacional en una manifestació contra l'Exèrcit el 2000
zentauroepp28521448 barcelona 30 01 2015 pleno en el ajuntament de barcelona en 170714104000
Joaquim Forn Chiariello (Barcelona, 1964), forjat en la política municipal barcelonina des de fa dècades, ha passat de ser en una setmana la mà dreta de Xavier Trias a l'ajuntament a l'home que comandarà els Mossos d'Esquadra l'1-O, en substitució de Jordi Jané. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i regidor des del 1999, va ser primer tinent d'alcalde de Barcelona en el mandat anterior.
Amb una presència que no passa desapercebuda pels seus 186 centímetres d'altura, complexió forta i veu greu, Forn té un discurs contundent, encara que està considerat com un perfil respectuós, amable i conciliador fins i tot pels seus adversaris polítics. Educat al Liceu Francès, està casat des de fa més de dues dècades amb la Laura, té dues filles al voltant dels 20 anys i és un gran aficionat a la naturalesa i a l'excursionisme.
En el terreny polític, havia anat assumint durant els últims mesos un paper cada vegada més rellevant dins de l'actual grup municipal Demòcrata al consistori. Durant l'etapa de govern de Trias a Barcelona (2011-2015), Forn va presidir TMB i va ser vicepresident del Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità, que regula la mobilitat a l'àrea metropolitana.
COL·LABORADOR DE MAS
Considerat com a afí a l'expresident Artur Mas i un dels seus col·laboradors pròxims durant els anys en què aquest va forjar la seva carrera com a relleu de Jordi Pujol, va agafar el control de la federació convergent barcelonina el 2001, en un consell executiu en què ja figuraven uns llavors desconeguts Germà Gordó i Neus Munté.
L'extinent d'alcalde va haver de lidiar amb alguns temes espinosos durant el mandat de Trias, i va ser el firmant del contracte de lloguer del "banc expropiat" al barri de Gràcia per evitar el desnonament dels okupes, una qüestió desvelada una vegada produït el relleu a l'alcaldia amb l'arribada d'Ada Colau. Ara, com a conseller d'Interior, es tornarà a trobar sobre la taula potencials situacions de desallotjament i d'intervenció de diverses menes dels Mossos.
PEGAT PER LA POLICIA
Notícies relacionadesLes hemeroteques expliquen que el llavors regidor de Barcelona va ser pegat per la policia l'any 2000 al barri de Sants, en el marc d'una manifestació contra la celebració del Dia de les Forces Armades a Barcelona. I el 2002, Artur Mas el va desautoritzar per, com a president de la federació de CDC de Barcelona, donar "llibertat absoluta" a la militància per participar en una de les manifestacions antiglobalització amb motiu de la cimera de la UE a Barcelona.
Forn es va justificar llavors dient que CDC només participaria com partit en un acte de reivindicació de Catalunya com a nació que se celebrava coincidint amb aquella cimera. Aleshores afirmava que "el dret a l'autodeterminació està vigent i Catalunya, com a nació, no el té oblidat, sinó que el continua reivindicant i espera aconseguir-lo algun dia".
Referèndum a Catalunya Govern Canvis al Govern català Independència de Catalunya Joaquim Forn
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia