L'APOSTA INDEPENDENTISTA
Més de 200 comuns recolzen un manifest en contra de l'1-O
El podemista Bertomeu i històrics d'ICV com Vintró, Boada i López Bulla, entre els firmants
La proposta va ser presentada a la coordinadora nacional encara que no es va arribar a votar
comcc
Fa una setmana la coordinadora nacional de Catalunya en Comú es va reunir a Terrassa per decidir el posicionament sobre el referèndum unilateral. En aquesta trobada es van llegir tres propostes: l'oficial, una més proreferèndum i una de tercera totalment contrària a l'1-O. Finalment aquesta última no es va sotmetre a votació perquè els seus promotors van decidir retirar-la. Malgrat això, ara han decidit fer públic el manifest, titulat 'L'1-O no hi anirem' i que compta amb 214 suports. Entre els seus firmants destaquen Marc Bertomeu, membre de la coordinadora de Catalunya en Comú, i molts històrics d'ICV, com Eulàlia Vintró i els exdiputats al Parlament Joan Boada i Josep Lluís López Bulla.
"La idea era presentar-lo a la coordinadora com a proposta de posicionament. Durant el debat es va decidir transitar amb el document de consens de l'executiva i ara es fa públic per donar a conèixer la pluralitat de veus que hi ha", ha explicat Bertomeu, que va firmar el manifest, com la majoria, abans de la reunió dels comuns.
CONTRA LA MOBILITZACIÓ
El text proclama que "la consulta de l'1-O no compleix cap de les condicions de l'assemblea constituent d'un País en Comú: no és efectiu, no interpel·la a la pluralitat de la societat catalana i no té reconeixements internacionals ni garanties democràtiques". En aquesta línia, valora que no només no és legal, sinó que "no té legitimitat de representar la majoria, i en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans". També remarca que "Catalunya en Comú no pot avalar la convocatòria i celebració d'una consulta ni cap mobilització substitutòria que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d'un instrument democràtic pensat per resoldre problemes donant la veu i el vot a tota la ciutadania".
Notícies relacionadesJosé Luis Atienza, extinent d'alcalde d'ICV a Viladecans i un dels promotors d'aquesta iniciativa, considera que el seu "discurs fresc" representa el sentiment de "la gent dels barris". "No volíem sotmetre'l a votació perquè no volem ser una alternativa política, simplement volem contribuir que Catalunya en Comú tingui un discurs clar", ha assegurat. Fonts dels comuns expliquen que aquesta opció és minoritària i que si finalment no es va votar va ser perquè la persona que va presentar el manifest ja va veure que no tenia recolzament. La proposta de l'executiva es va acabar imposant amb 85 vots a favor (de 93 possibles) mentre que l'opció de participar-hi però de forma crítica va aconseguir 29 suports.
Encara que els sembla bé la postura finalment adoptada pels comuns, Atienza comenta que temien que el document de l'executiva "empitjorés" en el debat de la coordinadora i que seguiran collant per evitar que el partit d'Ada Colau s'impliqui de cap manera en una consulta il·legal. "Sota el nostre punt de vista, si no estem d'acord a participar-hi també hem d'estar en contra de la mobilització, que d'alguna manera el que fa és legitimar una iniciativa que s'ha fet d'esquena al Parlament".
Referèndum a Catalunya Xavier Domènech Ada Colau Independència de Catalunya Catalunya en Comú
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia